Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo? psonic Witam! Postanowiłem ukazać moją wizję odchudzania w okresie dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę [...]
KONIECZNIE WYELIMINOWAĆ: Tluszcze nasycone: maslo, tluste czerwone mięso, pelnotluste produkty mleczne oraz trans-tluszcze (tluszcze produkowane przez czlowieka, potrafią calkowicie rozregulować przemianę materii). Lista produktów zawierających tluszcze typu trans: - fast food, chińszczyzna (nawet ryba i kurczak - tam wszystko smaży się na gorącym [...]
Charakterystyka makroskładników W prawidłowo ułożonej diecie powinny znajdować się odpowiednio dobrane do naszych potrzeb ilości białka, węglowodanów i tłuszczy. Właściwe żywienie może powstrzymywać rozwój choroby/schorzenia a nawet doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia osób chorych. Węglowodany: Są to związki organiczne składające się z węgla, [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/8961a0f20b914df99c433104f8c0b5c3.jpg By tradycji stało się zadość dnia 1.04.2014 roku startuje tegoroczna edycja konkursu Przemiana Sylwetki pod patronatem naszego sponsora Firmy ActivLab Przypominamy, ze jest to konkurs dla zaawansowanych, a kogo rozumiemy za zaawansowanego to wiedzą wszystkie dziewczyny prowadzące [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/b4efbcff48864e7badad1c6274f6d2fc.jpg „The time has come.....” by ogłosić, nowe, lepsze, zasady konkursu pod patronatem firmy TREC NUTRITION „Przemiana Sylwetki” jupiii, aplaus... zdjęcia..... I wracamy na ziemię. Ponieważ jest to konkurs dla zaawansowanych będzie ciężko i jeszcze ciężej, ale to ile z tego wyciągniecie, [...]
Popraw swój wzrok. Sposób Harrego Benjamina na skorygowanie wad wzroku bez okularów. Artykuł jest dość długi, ale jego pierwsza część to opowiadanie o Harrym Benajminie, które można pominąć (jest napisane kursywą). Harry Benjamin jest autorem książki „ Bez okularów" ( „Better Sight without Glasses" ) wydanej po raz pierwszy w 1929 roku. Zawiera [...]
[...] warzywne przecierane z dodatkiem masla, smietany,mleka lub zoltek , wszystkie zupy w ograniczonych ilosciach (250-300g.). Potrawy miesne i ryby:Pulpety, budynie, "hache", mieso gotowane w potrawce, pieczone w pergaminie, duszone bez uprzedniego osmazania. Przyprawy maczne:Kasze dobrze oczyszczone, rozklejone i gotowane na sypko, ddrobny [...]
Składniki odżywcze dzielimy na: -> budulcowe, ->energetyczne, ->regulujące. Budulcowe Składniki budulcowe służą do budowy i odnowy organizmu; zaliczamy do nich białka oraz sole mineralne. Białka: - stanowią około 20% masy naszego ciała, - są podstawowym minerałem budulcowym komórek i tkanek organizmu, - są także źródłem energii, dostarczają około [...]
Tak patrząc po podpisie działu "Trening i odżywianie dla zwykłych ludzi" pomyślałem, ze wrzuce tu swój artykuł na temat zapobiegania infekcji w naturalny sposób. Myślę, że przyda się zwykłym ludziom i ćwiczącym . "Niefarmakologiczne sposoby zapobiegania infekcji" Wszyscy wiemy jak ważna jest odporność dla sportowca. Każde osłabienie organizmu [...]
Nie wiem, czy gdzieś to jest na forum. Jeżeli tak to proszę szanownych modów o kasację. A jak nie ma, to dla ogólnego pożytku... Wapń - mleko, żółte sery, żółtko jaj, skorupiaki, czekolada, figi, groch, fasola, jogurt, brokuły, migdały, nasiona słonecznika Fosfor - nabiał, mięso zwierzęce, ryby (tuńczyk, pstrąg, sardynki, makrela), drób, orzechy, [...]
"Niefarmakologiczne sposoby zapobiegania infekcji" Wszyscy wiemy jak ważna jest odporność dla sportowca. Każde osłabienie organizmu prowadzi do opuszczania treningów, co nie korzystnie wpływa na sukcesy. Istnieją jednak metody, który w pewien sposób zapobiegają zarażeniami infekcji. Jak już ktoś wcześniej powiedział „łatwiej jest zapobiegać niż [...]
Witaminy są to związki o charakterze regulatorowym, konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Biorą udział w większości procesów metabolicznych między innymi w cyklach przemian energetycznych, w reakcjach towarzyszących powstawaniu erytrocytów, budowie białek, tworzeniu neurotransmiterów, a ponadto mają zdolności antyoksydacyjne. Są [...]
wykupilam diete od pewnej osoby znanej ktora ma wielkie doswiadczenie w bodybuilding zaplacilam za nia 300zl stosowalam ja ponad 3 tyg i zadnych rezultatow nie wiem czy ta dieta jest dobrze zrobiona i potrzebuje waszej pomocy.. jestem kobieta o wymiarach wzrost 158 cm waga 69 kg lat 30 budowy ciala jablko gdzie tluszcz sie odklada w gornych [...]
KONCENTRATY BIAŁKOWE Najważniejsze dla życia i budowy naszych mięśni. Woda i białko to dwa główne składniki budulcowe naszego organizmu. Białko, obok lipidów, stanowi składnik błon biologicznych każdej komórki oraz wchodzi w skład zewnątrzkomórkowej tkanki łącznej. Pełni ono także wiele ważnych funkcji fizjologicznych, między innymi tworzy [...]
Białko jest podstawową strukturą we wszystkich żywych komórkach. Bierze ono udział w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów. Białko to związek organiczny, które syntetyzują wszystkie tkanki i narządy organizmu, przy czym najaktywniejsze pod tym względem są wątroba oraz mięśnie. W ludzkim ciele powstaje około 300 gram białka [...]
Witam ! Kto kiedyś śledził moje poczynania ten mnie zna :),nick chory1985 - swego czasu robiłem kilka testów sponsorowanych i niesponsorowanych, ale było to chyba z 5-7 lat temu, od tamtej pory dużo się zmieniło, zbyt dużo pisania. Wtedy były to testy odżywek, teraz będzie to blog, który będzie poświecony głownie osobom początkującym jak i [...]
Jedz odpowiednio dużo. Odżywiaj się tak, aby twój organizm otrzymywał nieco więcej niż jest mu potrzebne do zachowania masy mięśniowej na stałym poziomie. Jeśli robisz zbyt duże przerwy między posiłkami, to istnieje ryzyko wystąpienia u ciebie niedoborów, co spowoduje, że się "skurczysz" a nie urośniesz. Równowaga w odżywianiu się. Posiłki powinny [...]
Ostatnio sporo na formum mówi się o ZMA, a co za tym idzie o roli cynku w organiźmie, więc korzystając z dobrodziejstwa internetu, chciałem szerzej przedstawić jego przydatność, i tak: W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ok. 2 g cynku, z czego 60% w mięśniach szkieletowych; 30% w kościach i około 4-6% cynku obecne jest w skórze i [...]
W zwiazku z prośbą jednego z czytelników zamieszczam ten artykuł także na stronie suplementacja do działu "doping" się nie nadaje gdyż nie ma takiego charakteru. Wiadomo że każdy człowiek produkuje w przysadce pewne ilości hormonu wzrostu. Dla kulturysty jest on ważnym czynnikime w czasie budowania mięśni i regeneracji po treningu. Wielu z nas [...]
[...] lub tunczyk w sosie wlasnym+warzywa 6POSILEK bialka jaj +warzywa Oczywiscie gramatura powinna byc uwzledniona pod dana osobe. Na pocieszenie dodam ze oprocz gotowania mozna mieso i ryby poddawac obrobce termicznej typu: duszenie w warzywach, pieczenie bez tluszczu w zaroodpornych naczyniach, grilowanie itp Do wszystkich potraw mozecie dodawac [...]