Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
Szafran (Crocus sativus L.) jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości barwiące i smakowo-zapachowe. Był również stosowany w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych chorób. Głównymi składnikami chemicznymi odpowiedzialnymi za te właściwości są krocyna, krocetyna i safranal. Wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, w [...]
Dieta o charakterze przerywanego postu nie jest żadnym novum. Jeśli ostatni posiłek jesz o godzinie 20:00 i kolejny o godzinie 6:00 rano, to też stosujesz post. Niemniej IF ma dawać niezwykłe efekty zdrowotne i redukcyjne. Czy model IF nadaje się budowania masy? Różne badania przynoszą odmienne wyniki, więc musisz to sprawdzić osobiście. To na [...]
W dawnych czasach myślano, że cholesterol jest wyłącznie wrogiem. Obecnie nadal wiele osób tak uważa. W rzeczywistości należy on do związków niezbędnych człowiekowi, chociażby jako prekursor hormonalny i związek stabilizujący błony komórkowe. Niestety w oficjalnym nurcie medycyny jest mocno zakorzenione przekonanie o konieczności zmniejszania [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że z powodu chorób sercowo-naczyniowych do 2030 r. będzie umierać około 23,6 miliona osób. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Zażywanie wielu narkotyków jednocześnie zostało udokumentowane w wielu badaniach naukowych). Badania te skupiały się zazwyczaj na narkotykach ulicznych, takich jak ecstasy, kokaina, heroina i ketamina. Tajemnicą poliszynela jest, iż większość kulturystów sięga po potężne koktajle leków, w tym o właściwościach narkotycznych, z legalnych źródeł i z [...]
Przeszukując internet w celu znalezienia idealnej diety dla siebie, czy też porad dotyczących odżywiania, można natrafić na informacje dotyczące cudownych diet, które są łatwe, wygodne i efektywne. Jednakże większość tych diet nie ma kompletnie nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem czy skutecznością, w większości przypadków prowadzą do efektu [...]
Stężenia IL-6 są bezpośrednio powiązane nie tylko z treningiem, ale też kancerogenezą. Cytokina IL-6 jest czynnikiem mającym wpływ na angiogenezę, czyli tworzenie przez nowotwór nowych naczyń - dopływu krwi. Zresztą taką samą rolę ma TNF-α, a bardzo często wzrost stanu zapalnego manifestuje się poprze wzrost stężenia IL-6 oraz TNF- α [...]
W dobie plagi otyłości istnieje kilka mitów, które są silnie zakorzenione w świadomości i powielane w Internecie. Czasem ogólnie dane stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko dla wybranej, wąskiej grupy osób. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Oto przegląd trzech wybranych przeze mnie mitów dotyczących tego problemu. Otyłość i nadwaga to problem [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Metanabol (znany także jako Dianabol) jest jednym z najpopularniejszych środków z grupy sterydów anaboliczno-androgennych (SAA; w nomenklaturze angielskiej AAS) stosowanych przez kulturystów i ciężarowców, od końca lat 50. XX wieku. Ponadto bywał stosowany przez zawodników rzutu dyskiem, młotem, sprinterów, pływaków, zawodników sportów walki itd. [...]
Wielu ćwiczących zrobi wszystko by osiągnąć wymarzony wygląd, czasem kosztem zdrowia, czasem nawet życia. Zresztą w prasie nie brakuje podobnych przykładów, niedawno zmarła 34 letnia kobieta, której lekarz odmówił zabiegu liposukcji, gdyż była zbyt otyła. Lekceważąc zagrożenie udała się na zabieg do innego miasta i innego lekarza, dzień po zabiegu [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]
[...] Film: Hafthor Julius Bjornsson i 50 000 kcal w ciągu jednego dnia. Obżeranie się przynosi "świetne" rezultaty – szkodzisz w ten sposób sercu (miażdżyca), układowi trawiennemu, wątrobie (stłuszczenie, zmiany degeneracyjne), zwiększasz insulinooporność, przyspieszasz kancerogenezę i powstanie cukrzycy. Wielkie brawa [...]
Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]