SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

magnezu

  • [...] tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może wpływać na wysokie ciśnienie krwi, więc to kolejny argument, by włączyć migdały do diety. Ponadto spożywanie jednej lub dwóch garści migdałów dziennie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1401 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 943 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • Koniec, jak i początek roku bez wątpienia jest czasem podsumowań, ale i planów na przyszłość. Bardzo często nowym celem jest poprawa wyglądu sylwetki i zadbanie o zdrowie. Mając na uwadze fakt, że wiele osób będzie w tym czasie poszukiwać pomysłów na to, jak rozpocząć treningi, postanowiłem przygotować dla Was gotowe rozwiązania, jakie możecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1133 Data: 2024-01-03 15:10:29
  • Jakie masło orzechowe jest zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21525 Data: 2017-08-21 09:32:13
  • Suplementy na siłę

    Artykuł
    Suplementy

    [...] regenerację. Magnez Jego uzupełnienie i utrzymanie na odpowiednim poziomie jest elementem kluczowym funkcjonowania układu nerwowego. Bez odpowiedniej ilości magnezu mięśnie nie będą w stanie kurczyć się w sposób prawidłowy, a relaksacja mięśniowa poza salą treningową będzie mocno utrudniona. Odpowiednie napięcie mięśniowe, dzięki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9964 Data: 2017-10-29 12:53:58
  • Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2023-12-11 07:05:31
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3677 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • Owoce, które warto włączyć do swojego menu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Już połowa grejpfruta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 60%. Znajdziemy w nim również niewielkie ilości witaminy A, manganu, tiaminy, kwasu foliowego i magnezu. Owoce te zawierają również liczne przeciwutleniacze, w tym likopen. Półczerwonego, dość dużego grejpfruta to jedynie 55 kcal, i około 2 g błonnika, a także sporo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7153 Data: 2018-01-19 08:51:58
  • Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7545 Data: 2021-05-31 11:13:30
  • Produkty, które niszczą Twój wygląd i samopoczucie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5686 Data: 2017-10-16 11:02:52
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg witaminy E 0,2 µg witaminy K 14 mg wapnia 2,4 mg żelaza 32 mg magnezu 113 mg fosforu 356 mg potasu 20 mg sodu 1,1 mg cyku Ciasto z malinami z mąką kokosową Składniki: 6 jajek klasy „M” 65 g mąki kokosowej około 55 g oleju kokosowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5163 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • [...] utrzymuje się na wysokim poziomie, czy też działa ochronnie. Oto kilka nawyków żywieniowych, które mogą utrudnić Ci radzenie sobie ze stresem. W Twojej diecie jest za mało magnezu Magnez odpowiada za ponad trzysta reakcji chemicznych zachodzących w Twoim organizmie, które wpływają na funkcjonowanie mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1006 Data: 2022-01-06 15:07:15
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34333 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • [...] wegańskim, gdyż nie jest to produkt wegański, jak może sugerować opakowanie, jednak nie jest najgorszy. Większość produktów jest naturalnego pochodzenia, poza chlorkiem magnezu, nie ma tutaj żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2579 Data: 2022-08-20 13:22:22
  • Co z tymi jajami?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3200 Data: 2017-09-16 12:06:46
  • W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1717 Data: 2022-08-24 08:00:52
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele kaloryczne, produkty przemysłu mleczarskiego zawierają więcej wapnia, białka, magnezu, cynku i fosforu, niż jakikolwiek inny pokarm, przy zachowaniu przelicznika - „na kalorie”.  Dlaczego białko ma wpływ na stan kości? Po pierwsze większe spożycie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1533 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do deserów, sałatek czy zup. Surowe kakao Składnik, który cieszy się coraz większą popularnością na rynku. Poza świetnymi walorami smakowymi jest jednym z topowych źródeł magnezu, posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6382 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 892 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Korzystanie z jacuzzi, czyli ciepłej kąpieli w bulgoczącej od powietrza wpuszczanego z dysz wodzie, to nie tylko chwilowa przyjemność. Poza tym, że ułatwia relaksację mięśni, w tym mięśni głębokich wokół kręgosłupa, to może też mieć pewne działania pośrednie. Pojedyncze publikacje naukowe wskazują, że jacuzzi może w jakimś stopniu wpłynąć na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 446 Data: 2023-09-12 14:52:35