[...] tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może wpływać na wysokie ciśnienie krwi, więc to kolejny argument, by włączyć migdały do diety. Ponadto spożywanie jednej lub dwóch garści migdałów dziennie może [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
Koniec, jak i początek roku bez wątpienia jest czasem podsumowań, ale i planów na przyszłość. Bardzo często nowym celem jest poprawa wyglądu sylwetki i zadbanie o zdrowie. Mając na uwadze fakt, że wiele osób będzie w tym czasie poszukiwać pomysłów na to, jak rozpocząć treningi, postanowiłem przygotować dla Was gotowe rozwiązania, jakie możecie [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
[...] regenerację. Magnez Jego uzupełnienie i utrzymanie na odpowiednim poziomie jest elementem kluczowym funkcjonowania układu nerwowego. Bez odpowiedniej ilości magnezu mięśnie nie będą w stanie kurczyć się w sposób prawidłowy, a relaksacja mięśniowa poza salą treningową będzie mocno utrudniona. Odpowiednie napięcie mięśniowe, dzięki [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] Już połowa grejpfruta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 60%. Znajdziemy w nim również niewielkie ilości witaminy A, manganu, tiaminy, kwasu foliowego i magnezu. Owoce te zawierają również liczne przeciwutleniacze, w tym likopen. Półczerwonego, dość dużego grejpfruta to jedynie 55 kcal, i około 2 g błonnika, a także sporo [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] utrzymuje się na wysokim poziomie, czy też działa ochronnie. Oto kilka nawyków żywieniowych, które mogą utrudnić Ci radzenie sobie ze stresem. W Twojej diecie jest za mało magnezu Magnez odpowiada za ponad trzysta reakcji chemicznych zachodzących w Twoim organizmie, które wpływają na funkcjonowanie mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
[...] wegańskim, gdyż nie jest to produkt wegański, jak może sugerować opakowanie, jednak nie jest najgorszy. Większość produktów jest naturalnego pochodzenia, poza chlorkiem magnezu, nie ma tutaj żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
[...] naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele kaloryczne, produkty przemysłu mleczarskiego zawierają więcej wapnia, białka, magnezu, cynku i fosforu, niż jakikolwiek inny pokarm, przy zachowaniu przelicznika - „na kalorie”. Dlaczego białko ma wpływ na stan kości? Po pierwsze większe spożycie [...]
[...] do deserów, sałatek czy zup. Surowe kakao Składnik, który cieszy się coraz większą popularnością na rynku. Poza świetnymi walorami smakowymi jest jednym z topowych źródeł magnezu, posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Korzystanie z jacuzzi, czyli ciepłej kąpieli w bulgoczącej od powietrza wpuszczanego z dysz wodzie, to nie tylko chwilowa przyjemność. Poza tym, że ułatwia relaksację mięśni, w tym mięśni głębokich wokół kręgosłupa, to może też mieć pewne działania pośrednie. Pojedyncze publikacje naukowe wskazują, że jacuzzi może w jakimś stopniu wpłynąć na [...]