SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

magnezu

  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka kokosowa. Mąka migdałowa jest bardziej kaloryczna niż mąka pszenna. Mąka migdałowa dostarcza witaminy E, magnezu i błonnika. Mąka pszenna jest uboga w te składniki. Mąka migdałowa jest bezglutenowa w przeciwieństwie do mąki pszennej. Wypieki z mąki migdałowej są mniej wyrośnięte [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7233 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • [...] innych substancji odżywczych), jak i konkretnych ziół (czy ogólnie związków bioaktywnych). Dobrym na to przykładem jest ashwagandha i magnez. Wspólne cechy ashwagandhy i magnezu Ashwagandha znana jest jako surowiec zielarski z grupy adaptogenów, czyli produktów ułatwiających organizmowi adaptację do sytuacji stresowych, zarówno fizycznych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1784 Data: 2022-12-10 15:50:51
  • [...] magnez. Problem polega na tym, iż ustrój może znieść chwilowe, spore odwodnienie, ale absolutnie nie toleruje np. spadku stężenia potasu (stale jest go mało), wapnia czy magnezu. Normalne stężenie potasu wynosi od 3,5 do 5 mmol/l/. Znaczące osłabienie mięśni występuje przy stężeniach potasu w surowicy poniżej 2,5 mmol/l, ale może wystąpić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2058 Data: 2022-11-07 08:30:23
  • [...] być również antykatabolikiem, jednak należy dobrać odpowiednio wysoką dawkę w stosunku do obciążenia treningowego. Czy kolarze powinni stosować magnez?  Zwiększona ilość magnezu w diecie może ograniczyć rozpad tkanki mięśniowej. Odpowiednio duża ilość magnezu będzie sprzyjać utrzymaniu wyższego poziomu erytrocytów, co z pewnością przełoży się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1892 Data: 2019-09-17 19:08:10
  • [...] badanie, w którym wzięły udział trzydzieści cztery kobiety, borykające się z łagodnymi lub umiarkowanymi zaparciami. Przez 28 dni przyjmowały codziennie 1,5 g tlenku magnezu. Odnotowano poprawę konsystencji stolca i czasu pasażu w porównaniu z grupą placebo. Jednak w walce z zaparciami najlepsze rezultaty przynosi suplementacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1335 Data: 2021-12-29 10:52:51
  • Natka pietruszki vs. korzeń pietruszki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] B1 0,08 mg witaminy B2 2,37 mg witaminy B3 0,23 mg witaminy B6 180 µg witaminy B9 0,12 mg kwasu pantotenowego Składniki mineralne 49 mg wapnia 1,2 mg żelaza 36 mg magnezu 71 mg fosforu 562 mg potasu 17 mg sodu 1,4 mg cynku 0,23 mg miedzi 0,46 mg manganu 0,1µg selenu Pietruszka korzeń, wykorzystanie w kuchni Jak wiadomo korzeń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2872 Data: 2018-03-15 14:56:10
  • Osoby aktywne doskonale znają uczucie nadmiernego napięcia mięśniowego. Niestety prowadzi to niekiedy do sięgania po środki przeciwbólowe, które nie do końca są dobrym wyborem. Na szczęście są zdrowsze alternatywy w postaci naturalnych środków. Kurkumina Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza markery stanu zapalnego po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5885 Data: 2020-02-02 16:56:18
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał/odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10685 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3643 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w swojej codziennej diecie, = oraz wypijamy odpowiednią ilość wody najlepiej wysoko lub średnio zmineralizowanej, tak aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia, potasu oraz magnezu. Należy pamiętać także o odpowiedniej regeneracji, dopiero wtedy efekty diety będą zadowalające. Na pewno niezaprzeczalnym plusem takiego odżywiania jest brak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14955 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • Nadmierny apetyt na określone produkty - przyczyny i objawy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] diecie. Inne zachcianki Ochota na mięso może być spowodowana niedoborem żelaza lub zaburzeniami we wchłanianiu. Chęć na produkty mleczne może sugerować niski poziom wapnia, magnezu i fosforu. Ochota na cytrusy, kwaśne ogórki czy grzybki w occie może świadczyć o niedoborze magnezu lub zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. A apetyt na ryby czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18056 Data: 2018-01-04 10:06:04
  • Ile kalorii ma ziemniak? Wartość odżywcza ziemniaka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces?  Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 881 Data: 2023-04-25 08:19:33
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 627 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8788 Data: 2019-11-15 10:46:30
  • Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8532 Data: 2018-03-14 12:50:12
  • Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2739 Data: 2020-12-21 13:26:40
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] typu 2. Jest to preferowana dieta u pacjentów z niewydolnością serca, ze względu na nacisk na obniżenie zawartości sodu w diecie i zachęcanie do przyjmowania potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego, głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] co marchew). Wiele osób ma różne uprzedzenia i z pewnością pod względem smaku szpinak nie będzie liderem tego zestawienia. Niemniej jest on źródłem potasu, cynku, manganu, magnezu i żelaza oraz witamin, m.in. kwasu foliowego, niacyny, A, B i C. Beta-karoten przyswaja się 5-krotnie lepiej ze szpinaku gotowanego w porównaniu do surowego. Ogólnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1369 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18735 Data: 2018-11-14 09:03:58
  • [...] więc do zdrowego stylu życia i można je spożywać podczas odchudzania się. Garść truskawek (70 g) to zaledwie 23 kcal. To doskonałe źródło witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Truskawki - wartości odżywcze (100 g) Energia: 32 kcal. Białko: 0,7 g Tłuszcz: 0,3 g Węglowodany: 8 g Cukry: 4,9 g Błonnik: 2 g Witamina C: 59 mg Potas: 153 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2457 Data: 2023-06-05 10:42:23