[...] znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka kokosowa. Mąka migdałowa jest bardziej kaloryczna niż mąka pszenna. Mąka migdałowa dostarcza witaminy E, magnezu i błonnika. Mąka pszenna jest uboga w te składniki. Mąka migdałowa jest bezglutenowa w przeciwieństwie do mąki pszennej. Wypieki z mąki migdałowej są mniej wyrośnięte [...]
[...] innych substancji odżywczych), jak i konkretnych ziół (czy ogólnie związków bioaktywnych). Dobrym na to przykładem jest ashwagandha i magnez. Wspólne cechy ashwagandhy i magnezu Ashwagandha znana jest jako surowiec zielarski z grupy adaptogenów, czyli produktów ułatwiających organizmowi adaptację do sytuacji stresowych, zarówno fizycznych, [...]
[...] magnez. Problem polega na tym, iż ustrój może znieść chwilowe, spore odwodnienie, ale absolutnie nie toleruje np. spadku stężenia potasu (stale jest go mało), wapnia czy magnezu. Normalne stężenie potasu wynosi od 3,5 do 5 mmol/l/. Znaczące osłabienie mięśni występuje przy stężeniach potasu w surowicy poniżej 2,5 mmol/l, ale może wystąpić [...]
[...] być również antykatabolikiem, jednak należy dobrać odpowiednio wysoką dawkę w stosunku do obciążenia treningowego. Czy kolarze powinni stosować magnez? Zwiększona ilość magnezu w diecie może ograniczyć rozpad tkanki mięśniowej. Odpowiednio duża ilość magnezu będzie sprzyjać utrzymaniu wyższego poziomu erytrocytów, co z pewnością przełoży się [...]
[...] badanie, w którym wzięły udział trzydzieści cztery kobiety, borykające się z łagodnymi lub umiarkowanymi zaparciami. Przez 28 dni przyjmowały codziennie 1,5 g tlenku magnezu. Odnotowano poprawę konsystencji stolca i czasu pasażu w porównaniu z grupą placebo. Jednak w walce z zaparciami najlepsze rezultaty przynosi suplementacja [...]
Osoby aktywne doskonale znają uczucie nadmiernego napięcia mięśniowego. Niestety prowadzi to niekiedy do sięgania po środki przeciwbólowe, które nie do końca są dobrym wyborem. Na szczęście są zdrowsze alternatywy w postaci naturalnych środków. Kurkumina Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza markery stanu zapalnego po [...]
[...] witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał/odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] w swojej codziennej diecie, = oraz wypijamy odpowiednią ilość wody najlepiej wysoko lub średnio zmineralizowanej, tak aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia, potasu oraz magnezu. Należy pamiętać także o odpowiedniej regeneracji, dopiero wtedy efekty diety będą zadowalające. Na pewno niezaprzeczalnym plusem takiego odżywiania jest brak [...]
[...] diecie. Inne zachcianki Ochota na mięso może być spowodowana niedoborem żelaza lub zaburzeniami we wchłanianiu. Chęć na produkty mleczne może sugerować niski poziom wapnia, magnezu i fosforu. Ochota na cytrusy, kwaśne ogórki czy grzybki w occie może świadczyć o niedoborze magnezu lub zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. A apetyt na ryby czy [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] typu 2. Jest to preferowana dieta u pacjentów z niewydolnością serca, ze względu na nacisk na obniżenie zawartości sodu w diecie i zachęcanie do przyjmowania potasu, magnezu i wapnia. Dieta DASH zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego, głównie u osób białych. W wielu badaniach udowodniono również, że dieta DASH obniża [...]
[...] co marchew). Wiele osób ma różne uprzedzenia i z pewnością pod względem smaku szpinak nie będzie liderem tego zestawienia. Niemniej jest on źródłem potasu, cynku, manganu, magnezu i żelaza oraz witamin, m.in. kwasu foliowego, niacyny, A, B i C. Beta-karoten przyswaja się 5-krotnie lepiej ze szpinaku gotowanego w porównaniu do surowego. Ogólnie [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
[...] więc do zdrowego stylu życia i można je spożywać podczas odchudzania się. Garść truskawek (70 g) to zaledwie 23 kcal. To doskonałe źródło witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Truskawki - wartości odżywcze (100 g) Energia: 32 kcal. Białko: 0,7 g Tłuszcz: 0,3 g Węglowodany: 8 g Cukry: 4,9 g Błonnik: 2 g Witamina C: 59 mg Potas: 153 mg [...]