[...] wykorzystany jako źródło energii. W odwrotnej sytuacji, kiedy lipaza hormonowrażliwa jest wyłączona, a aktywna staje się lipaza lipoproteinowa, komórki tłuszczowe pobierają lipidy krążące w krwiobiegu i przechowują je w postaci tłuszczu. W skrócie estrogen hamuje magazynowanie tłuszczu poprzez aktywację lipazy hormonowrażliwej i hamowanie lipazy [...]
Przeważnie mówi się, że mężczyzna, dopóki nie umiera z bólu, to nie wybierze się do lekarza wykonać podstawowych badań, kontrolnych czy w celu diagnozy zaistniałej dolegliwości. Jednak obecne trendy, które dążą do podniesienia świadomości dbania o zdrowie fizyczne, sprawiają, że mężczyźni coraz częściej interesują się kwestią własnego zdrowia, jak [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Cardio - większość ludzi wolałaby je całkowicie pominąć. Jednak potrzebujemy pewnej ilości cardio, chociażby dla zdrowia serca. Oczywiście trening siłowy przynosi korzyści sercowo-naczyniowe. Jednak dodatkowe ćwiczenia cardio pomogą zmaksymalizować zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Adaptacje do jednej i drugiej formy ćwiczeń są różne, ale [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiony do wszelkich tego rodzaju nowinek, gdyż droga od prób na zwierzętach czy liniach komórkowych aż do zastosowania środka u człowieka jest niezwykle długa i skomplikowana. Bardzo często okazuje się, że rewelacyjnie działające u zwierząt środki, nie dają żadnych rezultatów u człowieka (np. inhibitory [...]
[...] negatywnych skutków zdrowotnych, w tym z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, niewydolnością serca i nadciśnieniem. Składniki czerwonego i przetworzonego mięsa, takie jak lipidy sprzyjające miażdżycy (np. nadmiar tłuszczów nasyconych), potencjalne czynniki rakotwórcze (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), sód i konserwanty mogą [...]
[...] enzymów. Peroksydacja lipidów to inaczej proces ich utleniania. Dla sportowca jest to zjawisko istotne w 2 kontekstach: spożywania żywności zawierającej utlenione lipidy procesów utleniania zachodzących w ustroju pod wpływem wysiłku fizycznego Spożywanie wymienionej żywności prowadzi do uszkodzeń wewnątrzkomórkowych, sprzyja miażdżycy. [...]
[...] mają również substancje wpływające na receptory β w sposób selektywny, np. formoterol, salbutamol lub nieselektywny efedryna itd., glukagon, czynnik mobilizujący lipidy (LMF, lipid mobilizing factor). Jego aktywność jest identyczna, jak aktywność alfa-2-glikoproteiny cynkowej (ZAG, zinc-alpha-2-glycoprotein). Zarówno LMF, jak i ZAG, [...]
Ostatnio coraz częściej jestem pytany, czy warto zacząć stosować te lub inne zestawy środków hormonalnych. Na początku chciałbym zastrzec, iż opisany tekst jest wyłącznie teoretycznym rozważaniem na temat problemów. Zanim zaczniesz silnie ingerować w stan swojego zdrowia, skontaktuj się z lekarzem, przeczytaj, choć kilka artykułów, a najlepiej [...]
[...] produktem metabolizmu komórkowego, a jednak ze względu na swoje właściwości utleniające jest związkiem toksycznym dla komórek organizmu, ponieważ może uszkadzać białka, lipidy, cukry oraz DNA. Co najbardziej zabawne szeroka rzesza ludzi w Polsce wierzy w to, iż podawanie wody utlenionej (doustnie, dożylnie, w roztworze do wdychania itd.) [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] - „wymiata” wolne rodniki i inne reaktywne formy tlenu i azotu, ma możliwość regeneracji innych antyoksydantów. W ten sposób chroni biomolekuły, takie jak lipidy i DNA, przed stresem oksydacyjnym. Trening siłowy i aeroby wiążą się z wytwarzaniem wolnych rodników. Kluczowym enzymem bariery antyoksydacyjnej organizmu jest [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]