SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas l askorbinowy

  • Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców.  Podsumowanie  Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 305 Data: 2023-11-26 17:47:51
  • [Dziennik] Redukcja czyli Spalam się...

    Post
    Trening dla początkujących

    [...] który był gdzieś zupełnie poza skalą, reszta była ok. Ale nie było tam wtedy badań poziomów witamin a zwykła morfologia i lipidogram. W kwestii wit. C mam też czysty kwas l-askorbinowy bo kiedyś składałem sobie własne elektrolity bez cukru z wykorzystaniem chlorku sodu, chlorku potasu i chlorku magnezu. Dodawałem tam właśnie k. [...]

    Odpowiedzi: 334 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2023-11-09 10:30:21 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • [...] stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, substancjami odżywczymi o dużej roli w utrzymaniu zdrowia stawów są kwasy omega-3, głównie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Działają antyoksydacyjnie i wykazują właściwości przeciwzapalne. Badania kliniczne wykazały, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 835 Data: 2023-10-09 06:08:10
  • Czy dynia jest zdrowa, czy na diecie można jeść dynię?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 406 Data: 2023-10-07 07:31:39
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 19 – Żelazo

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego.  Najlepsze rozwiązania  Jako dobre rozwiązanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 337 Data: 2023-08-14 11:10:50
  • Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 401 Data: 2023-06-22 12:31:18
  • Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych.  Referencje: Nicholas N. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 788 Data: 2023-05-02 13:31:10
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 727 Data: 2023-03-01 14:34:54
  • Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 590 Data: 2023-02-01 08:12:29
  • [...] może sprawić, że przegapi się szansę na lepsze zdrowie, a nawet samopoczucie psychiczne. Związki wspomagające produkcję kolagenu Dodana do COLLAROSE witamina C, czyli kwas askorbinowy, bierze udział w aktywacji enzymów odpowiedzialnych za syntezę białek kolagenowych. Ma ona duże znaczenie w utrzymaniu nie tylko tkanek miękkich w dobrej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 926 Data: 2023-01-03 14:41:59
  • [...] mogłoby go być mniej. Poza tym nie ma się za bardzo, do czego przyczepić. Skład Fasola biała, olej rzepakowy, cebula, woda, przecier jabłkowy (jabłka, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy), śliwka suszona 4%, koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku z cytryny, sól, przyprawy, jałowiec. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1078 Data: 2022-11-14 14:28:15
  • Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 890 Data: 2022-10-07 06:33:44
  • [...] Na rynku preparatów wspierających stan odżywienia człowieka pojawił się szereg suplementów, które znacząco ułatwić mogą zaspokajanie codziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, czyli właśnie witaminę C. Co ważne, popularność omawianej witaminy nie jest skutkiem jedynie obserwacji dotyczących odporności. Otóż dowiedziono również, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1231 Data: 2022-09-09 13:51:53
  • Pesto z tofu GO VEGE - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] Spoglądając jednak na etykietę Pesto z tofu z serii GO VEGE można się trochę zdziwić, ponieważ zawiera sporo składników dodatkowych m.in. ziemniaki, błonnik grochowy, kwas askorbinowy, regulatory kwasowości itp. Składniki te nie są szkodliwe dla zdrowia i ich zastosowanie w produkcji żywności jest dość szerokie, jednak myślę, że można by [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6849 Data: 2022-08-08 10:23:23
  • Burak hummus Perla - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] i inne nieszkodliwe składniki. Jedynym mankamentem są cukry proste, ale nie jest ich bardzo dużo. Kwas mlekowy - czy to na pewno dla wegan? Wielu może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po prostu naturalny kwas powstający w procesach fermentacji. Skład Ciecierzyca gotowana 47,5% (ciecierzyca, woda), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1173 Data: 2022-06-07 17:52:21
  • Hummus klasyczny Vemondo - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] gotowana (ciecierzyca, woda) 53%, woda, olej rzepakowy, pasta z nasion sezamu 12%, ekstrakty przypraw (cebula, pieprz czarny), mieszanka przyprawowa, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 272 kcal Tłuszcz: 21 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3259 Data: 2022-04-29 18:34:17
  • [...] fizycznie. Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i znacząco spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne dla człowieka. Ponadto wykazano, iż ma duże znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego, podobnie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2405 Data: 2022-04-22 09:46:52
  • [...] substancje odżywcze, takie jak właśnie witamina C. Witamina C w postaci liposomalnej jest nieco szybciej wchłaniana przez organizm niż witamina C z pożywienia lub w postaci kwasu askorbinowego. Dzieje się tak, ponieważ specyficzna struktura liposomu pozwala na szybszy „pobór” danej substancji aktywnej do komórek. Czym się różnią suplementy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 963 Data: 2022-03-22 12:10:34
  • [...] spożycia. Dlatego sięganie po suplementy z witaminą C podczas posiłku zawierającego warzywa lub owoce może być nieopłacalne. Bardziej korzystne było by zastosowanie kwasu askorbinowego w dłuższej przerwie między posiłkami. Najmniej wydajne jest spożywanie preparatów z omawianą witaminą w towarzystwie papryki, warzyw krzyżowych, cytrusów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3727 Data: 2022-01-03 12:10:52
  • Łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment – MCI) to niejednorodny zespół kliniczny oznaczający większe niż przeciętne osłabienie funkcji poznawczych związane z wiekiem, charakterystyczne dla pośredniego stanu pomiędzy normą a otępieniem. Nie jest to jeszcze stan ważny ze względów klinicznych, ale odnotowuje się spadek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1368 Data: 2021-11-22 18:51:45