Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
[...] który był gdzieś zupełnie poza skalą, reszta była ok. Ale nie było tam wtedy badań poziomów witamin a zwykła morfologia i lipidogram. W kwestii wit. C mam też czysty kwas l-askorbinowy bo kiedyś składałem sobie własne elektrolity bez cukru z wykorzystaniem chlorku sodu, chlorku potasu i chlorku magnezu. Dodawałem tam właśnie k. [...]
[...] stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, substancjami odżywczymi o dużej roli w utrzymaniu zdrowia stawów są kwasy omega-3, głównie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Działają antyoksydacyjnie i wykazują właściwości przeciwzapalne. Badania kliniczne wykazały, [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]
[...] może sprawić, że przegapi się szansę na lepsze zdrowie, a nawet samopoczucie psychiczne. Związki wspomagające produkcję kolagenu Dodana do COLLAROSE witamina C, czyli kwas askorbinowy, bierze udział w aktywacji enzymów odpowiedzialnych za syntezę białek kolagenowych. Ma ona duże znaczenie w utrzymaniu nie tylko tkanek miękkich w dobrej [...]
[...] mogłoby go być mniej. Poza tym nie ma się za bardzo, do czego przyczepić. Skład Fasola biała, olej rzepakowy, cebula, woda, przecier jabłkowy (jabłka, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy), śliwka suszona 4%, koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku z cytryny, sól, przyprawy, jałowiec. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]
[...] Na rynku preparatów wspierających stan odżywienia człowieka pojawił się szereg suplementów, które znacząco ułatwić mogą zaspokajanie codziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, czyli właśnie witaminę C. Co ważne, popularność omawianej witaminy nie jest skutkiem jedynie obserwacji dotyczących odporności. Otóż dowiedziono również, że [...]
[...] Spoglądając jednak na etykietę Pesto z tofu z serii GO VEGE można się trochę zdziwić, ponieważ zawiera sporo składników dodatkowych m.in. ziemniaki, błonnik grochowy, kwas askorbinowy, regulatory kwasowości itp. Składniki te nie są szkodliwe dla zdrowia i ich zastosowanie w produkcji żywności jest dość szerokie, jednak myślę, że można by [...]
[...] i inne nieszkodliwe składniki. Jedynym mankamentem są cukry proste, ale nie jest ich bardzo dużo. Kwas mlekowy - czy to na pewno dla wegan? Wielu może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po prostu naturalny kwas powstający w procesach fermentacji. Skład Ciecierzyca gotowana 47,5% (ciecierzyca, woda), [...]
[...] fizycznie. Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i znacząco spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne dla człowieka. Ponadto wykazano, iż ma duże znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego, podobnie jak [...]
[...] substancje odżywcze, takie jak właśnie witamina C. Witamina C w postaci liposomalnej jest nieco szybciej wchłaniana przez organizm niż witamina C z pożywienia lub w postaci kwasu askorbinowego. Dzieje się tak, ponieważ specyficzna struktura liposomu pozwala na szybszy „pobór” danej substancji aktywnej do komórek. Czym się różnią suplementy z [...]
[...] spożycia. Dlatego sięganie po suplementy z witaminą C podczas posiłku zawierającego warzywa lub owoce może być nieopłacalne. Bardziej korzystne było by zastosowanie kwasu askorbinowego w dłuższej przerwie między posiłkami. Najmniej wydajne jest spożywanie preparatów z omawianą witaminą w towarzystwie papryki, warzyw krzyżowych, cytrusów, [...]
Łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment – MCI) to niejednorodny zespół kliniczny oznaczający większe niż przeciętne osłabienie funkcji poznawczych związane z wiekiem, charakterystyczne dla pośredniego stanu pomiędzy normą a otępieniem. Nie jest to jeszcze stan ważny ze względów klinicznych, ale odnotowuje się spadek [...]