W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
[...] nie robię, ćwiczę cardio. Jem czysto, ale nie narzucam sobie kaloryczności. To oznacza, że nigdy nie bywam głodny. Jem tyle, ile chcę, żywności z dobrych źródeł: dużo ryb, kurczaka i nabiału, dużo owoców i warzyw, ryżu, batatów i płatków owsianych. Kiedy się spieszę i nie mogę zjeść normalnego posiłku, piję koktajle składające się z 40 g [...]
[...] się planu. Do każdego shake'a zużywa 4 miarek izolatu białka serwatkowego. Źródła, z jakich zazwyczaj korzysta, by dostarczyć do diety określoną ilość białka to pierś z kurczaka, mielona wołowina, chude steki, jajka i twaróg. Nie przepada za rybami, więc nie zobaczycie ich w jego menu. Dba jednak o to, by spożywać odpowiednią ilość kwasów [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Pomimo że wakacje wciąż trwają, wiele osób kończy swoje urlopy i zaczyna powoli wdrażać się w rutynę treningową. Jednak znakomita pogoda za oknem bywa mało motywująca, a treningi w wysokiej temperaturze zniechęcające najtrwalszych bywalców siłowni. Podsumowanie Powrót do treningów po wakacyjnych szaleństwach może być trudny i stresogenny. Jednak, [...]
[...] być zbyt małe, aby zapewnić odczucie sytości. W takim przypadku polecam 3 do 4. posiłków dziennie. Myśląc białko, najczęściej do głowy przychodzi nam przysłowiowa pierś z kurczaka, a nieco rzadziej jajka, twaróg, ryby, czy w przypadku wegan - rośliny strączkowe. Jest to jak najbardziej poprawne skojarzenie, gdyż m.in. te potrawy powinny [...]
[...] Świetnie uzupełni to waszą energię na resztę dnia. Suplement białkowy jest również dobrym rozwiązaniem, jeżeli brakuje wam dużej ilości białka do zamknięcia bilansu, a na kurczaka nie możecie już patrzeć. Wtedy można zmiksować kaszę jaglaną z odżywką, co da nam znakomity substytut posiłku. Smak Ta cecha powinna znaleźć się tak naprawdę jako [...]
Wiele razy słyszeliście, że mięśnie brzucha robimy w kuchni, a nie na siłowni. Niestety jest to nieprawda, a za chwilę powiem Wam dlaczego. Mięśnie brzucha, tak jak każda inna partia wymaga treningu, aby rosnąć i tego nie zmienimy. To, co robimy w kuchni, ma znaczny wpływ na wygląd naszej sylwetki. Jednak przy niskim poziomie otłuszczenia, gdy [...]
[...] postawi sobie cel. Jeśli chce schudnąć, zwykle spożywa więcej posiłków, ale każdy z nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i [...]
[...] idealne rozwiązanie, ale pozwól, żeby każdy jadł to, co chce, a jeśli również myśli o przejściu na weganizm, to niech to zrobi na swój sposób, w swoim tempie. Jeśli dodanie kurczaka do dania wegańskiego sprawi, że Twoi przyjaciele są bardziej chętni, żeby je spróbować, to niech tak zrobią. Niech każdy cieszy się swoim posiłkiem. Podsumowanie [...]
[...] takie jak nabiał czy drób. „Jem białka jajek, nie całe jajka… tylko białka jajek. Jeśli zjem całe jajko z żółtkiem, dostanę mocnej biegunki, prawda? Jem jajka, bo kiedy jem kurczaka czuję się wzdęty, wiesz? Kiedy mam gazy, mój brzuch wygląda jak w 6 miesiącu ciąży. Nie lubię tego. Jem też tuńczyka lub jakąkolwiek inną rybę. Nie jem codziennie [...]
[...] przyłożyć do odpowiedniej podaży białka i rozkładu makroskładników w diecie. Wielu kulturystów, w tym znany wszystkim Kai Greene, spożywa szalone ilości mięsa- przeważnie kurczaka i steków. Według wielu opinii, tylko dzięki białku zwierzęcemu jesteśmy w stanie zbudować duże mięśnie. Ale czy na pewno? Najbardziej znani kulturyści, którzy [...]
[...] pszenica i gluten są problematyczne dla osób z nadwrażliwością lub alergią pokarmową. Seitan jest dość wszechstronny i jest składnikiem wielu niemięsnych „nuggetsów z kurczaka” i „kurczaków”, ze względu na swoją gumowatą, przypominającą mięso konsystencję. Ciesz się białkiem roślinnym, ale stawiaj częściej na pełnowartościową żywność Jest [...]
[...] przerwy od codziennej rutyny, na którą zezwolił jego dietetyk podczas świątecznego weekendu. „Mój dietetyk powiedział, że mogę jeść i pić, co chcę... Cóż, po roku kurczaka, ryżu i warzyw myślę, że moje ciało i umysł tego potrzebowały! Mam nadzieję, że wszyscy dobrze się bawili i spędzili trochę czasu z rodziną”. Hall niedawno [...]
[...] nieistotny statystycznie biorąc pod uwagę wszystkich badanych. Więc jeśli ktoś z różnych względów nie może wykorzystywać w swojej diecie mięsa wołowego, wieprzowego, indyka, kurczaka, ryb, a nawet białka serwatkowego, nadal jest w stanie skorzystać np. z protein pochodzących z grochu. Wcale nie jest powiedziane, iż tego rodzaju białko będzie [...]
[...] doprowadziła do anoreksji. 600 kalorii dziennie przy intensywnych treningach każdego dnia to niewiele. Szczególnie, że jedyne co Amira jadła to białko jajka, owoce i pierś z kurczaka. Dopiero kiedy jej życie wisiało na włosku, zawróciła z tej drogi. Lekarz powiadomił rodzinę o jej stanie, zwracając uwagę na fakt, że jej serce mogło w każdej [...]
[...] makroskładników. Jednocześnie w okresach dużego spożycia kalorii nie musimy spożywać ich tak dużo, jak w okresie diety redukcyjnej. Jeśli czujesz, że np. po piersi z kurczaka jesteś najedzony na wiele godzin i nie masz sił zjedzenia kolejnego posiłku, możesz sprawdzić, czy wypicie porcji odżywki wysokobiałkowej np. serwatkowej, przy [...]
[...] bezpośrednio naszych mięśni, dlatego zalicza się ją do aminokwasów nieproteinogennych. Beta-alaninę możemy także zjadać, a do najlepszych jej źródeł zalicza się ryby, mięso kurczaka i indyka oraz wołowinę, możemy też suplementować ją w postaci gotowych preparatów. W odróżnieniu od większości innych suplementów celem stosowania beta-alaniny nie [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.