Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Jeśli dopiero rozpoczynasz treningi, to istnieje wielka pokusa, aby sięgnąć po środki farmakologiczne. Od razu ostrzegam, iż preparaty SARM, to normalny, twardy doping. Nieważne, że są sprzedawane w Internecie. Ktoś wykorzystuje szarą strefę i lukę prawną, oferując środki, które nie są legalne, ale też nie są całkowicie zakazane. Poza tym wbrew [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] sarkoplazmatycznej. Zapewne jony Ca2+ i upośledzenie ich uwalniania oraz wychwytu mają wpływ na translokację GLUT4 (transportera glukozy). Jak widać, czysta kofeina (nie kawa!) ma wpływ na metabolizm glukozy oraz odpowiedź na wysiłek ze strony systemu immunologicznego. Oczywiście, na powyższe badanie należy wziąć dużą poprawkę, gdyż było [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
[...] od 400 mg do 700 mg w 100 g liście buraka 610 mg w 100 g szczaw zwyczajny 500 mg w 100 g szczaw żółty 500 mg w 100 g burak 275 mg w 100 g pietruszka zwyczajna 170 mg w 100 g kawa (arabika) 100 mg w 100 g ziemniak 80 mg w 100 g kapusta 60 mg w 100 g czarna porzeczka 50 mg w 100 g pomidor 20 mg w 100 g sałata siewna 12 mg w 100 g jabłko 15 mg w 100 [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]
[...] zarówno na świeżo, marynowany - jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, jak również w postaci sproszkowanej. Nadaje się on do deserów oraz napojów, takich jak herbata, kawa czy soki. Warzywa liściaste Warzywa liściaste są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm [...]
[...] zniszczyć nerki (wymagają stałego, określonego przepływu krwi) i spowodować zaburzenia pracy serca („wypłukanie” sodu, potasu itd.), nawet ze skutkiem śmiertelnym. A czy kawa może powodować choroby nerek? Naukowcy dokonali przeszukania baz danych MEDLINE, EMBASE i Cochrane Database of Systematic Reviews. Uwzględniono cztery badania [...]
Rak płuc jest w najczęściej w Polsce spotykanym nowotworem złośliwym u mężczyzn. Drugie miejsce zajmuje rak stercza, trzecie - pęcherza moczowego, czwarte - okrężnicy, piąte - skóry, szóste - żołądka, siódme - odbytnicy, ósme - nerki. Rak płuc wiąże się z bardzo słabymi rokowaniami. Wskaźnik 5-letniego przeżycia wynosi 16%, często stwierdza się go [...]
[...] przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego [...]
[...] kasze, ryż; białka zawarte w mleku i produktach zbożowych wzajemnie się uzupełniają; muesli z mlekiem na śniadanie to porcja energii w sam raz na rozpoczęcie dnia mleko + kawa zawarta w kawie kofeina zwiększa wydalanie wapnia z moczem, dlatego dobrze jest dodać do kawy trochę mleka; mleko będzie też działać osłaniająco na przewód pokarmowy, [...]
[...] owocowe, kisiele, kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych, przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól, sok z cytryny, słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywne niekonserwowane, napary z rumianku, mięty, kwiatu lipy. W diecie łatwo strawnej zabronione są następujące produkty i pokarmy; [...]
[...] W chwilach rozdrażnienia odruchowo sięgasz po kaloryczne chipsy lub zajadasz się słodyczami? Uważaj, od tego się tyje! Rada: Staraj się mieć pod ręką marchewkę, kalarepkę, kawałki świeżego ogórka, selera naciowego, cykorię, chrupkie pieczywo, suszone morele, daktyle i orzeszki. Gryząc je, nie tylko uspokoisz nerwy, ale i zafundujesz sobie [...]
[...] przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego [...]
[...] nie odrzucajmy całkowicie cukrów prostych, bo np. po treningu przyda się szybkie uzupełnienie glikogenu w mięśniach do tego mogą służyć np. chleb ryżowy (taki w okrągłych kawałkach). Elementem budującym nasze mięsnie jest białko, może ono być wykorzystane jako element energetyczny ale tylko przy niedoborze naszego "paliwa" czyli węglowodanów. [...]