SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jaja

  • [...] pokarmowe mogą powodować różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, m.in. gazy, wzdęcia, zaparcia. Pokarmy, które często są źródłem takich dolegliwości, to np. nabiał, jaja, gluten. Jeżeli wzdęcia powtarzają się u Ciebie bardzo często, spróbuj zaobserwować czy nie dzieje się to tylko po określonych produktach. Spróbuj je wykluczyć z diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9965 Data: 2019-11-22 12:55:29
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4255 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Najlepsze śniadanie dla sportowców - według naukowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 53330 Data: 2017-12-24 10:13:25
  • [...] jednak kilka naturalnych sposobów. Oto one. Żywność na dobry nastrój Niektóre produkty mają większą zawartość tryptofanu niż inne. Są to przede wszystkim chude mięsa, ryby, jaja oraz nabiał. Pamiętaj też, żeby łączyć je z węglowodanami.  Do produktów tych należą m.in.: jaja, szczególnie żółtka - są pełne aminokwasów i przeciwutleniaczy, takich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2451 Data: 2021-11-20 20:45:13
  • [...] mg - drób (indyk, kurczaki), chleb żytni razowy, pumpernikiel, bułki grahamki, pieczywo tostowe, ryż brązowy, warzywa (marchew, brukselka, soja), karpie, wątroba wołowa, jaja, owoce (brzoskwinie, morele), 1-10 mg - ryby (mintaj, makrela, śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6837 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • [...] utratę beztłuszczowej masy ciała, dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku uzupełnienie diety w nadwyżkę protein (np. białka serwatkowe WPC, WPI, WPH, białka jaja, białko kazeinowe, chude ryby, mięso itd.) i dostosowanie bilansu kalorycznego do ponoszonego w trakcie treningu na rowerach stacjonarnych kosztu energetycznego (od 400 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11547 Data: 2019-08-24 11:59:14
  • Dieta IIFYM - elastyczny przewodnik diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8383 Data: 2018-02-06 09:55:02
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2096 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 641 Data: 2023-08-17 15:09:06
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] jako zasadniczego produktu dostarczającego protein, ze względu na uboższy skład aminokwasów, w porównaniu do białka serwatkowego (WPC, WPI, WPH), kazeiny czy nawet białka jaja. Ponadto jest to bardzo drogie rozwiązanie. Kolagen może mieć inne zalety. Mówi się o nim w kontekście regeneracji skóry (wpływ na starzenie się), wpływu na aparat ruchu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7093 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 753 Data: 2023-03-15 12:29:06
  • Białka: rola w organizmie, zapotrzebowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przede wszystkim ze źródeł pełnowartościowych białka, a więc białek zwierzęcych. Dieta powinna być więc bogata w mięso i jego przetwory, w podroby, nabiał, ryby czy też jaja. Często spotykamy się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8786 Data: 2018-08-18 16:45:24
  • [...] w różny sposób stymuluje anabolizm mięśni w porównaniu z pokarmami bogatymi w białko. Komentarz autora Tak, leucyna pojawiała się we krwi szybciej, gdy jedzono samo białko jaja, bez żółtka, ale sam pojedynczy, kluczowy aminokwas nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1303 Data: 2022-08-25 06:23:02
  • [...] na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko zależy od tego, jaki jest nasz pogląd na produkty zwierzęce. Skoro jesteś osobą, która np. spożywa jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę kolagenu w organizmie. Nacisk kładziemy również na dostarczenie odpowiedniej ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4746 Data: 2020-05-29 11:42:26
  • [...] potrzebują od 200 do 250 g protein dziennie (2 – 2,5 g na kg masy ciała dziennie), z tego 30% może pochodzić z koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego, białka jaja czy kazeinowego. W czasie redukcji korzystne może być dostarczanie od 230 do 350 g protein dziennie (2,3 – 3,5 g na kg masy ciała dziennie). Oficjalne rekomendacje dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8740 Data: 2020-12-16 08:45:46
  • Nie od dziś wiadomo, że diety zarówno redukcyjne, jak i diety na masę rządzą się swoimi prawami. W dietach redukcyjnych ciężko znaleźć miejsce w bilansie energetycznym na jakieś desery, ciastka, czy ciasteczka. Dlatego też ku uciesze konsumentów marka ALLNUTRITION wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów. Zresztą nie po raz pierwszy, tworząc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4571 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • [...] nie mniej niż 0,25 mg żelaza dziennie, a miedzi 0,05 mg dziennie Okazało się, że dodanie chlorku żelaza i siarczanu miedzi do suszonego całego jajka, suszonego żółtka jaja, suszonej wątroby i świeżej wołowiny nie okazało się skuteczne tak jak podawanie pełnoziarnistego zboża. Stosowanie takich produktów nie spowodowało maksymalnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1122 Data: 2022-06-05 15:28:09
  • [...] zasada: im więcej jesz, tym bardziej tyjesz. Względnie bezkarnie można pić herbatę niesłodzoną, kawę niesłodzoną, wodę, jeść czyste białko (np. serwatkowe, kazeinowe, jaja), czy też dostarczać niektóre rodzaje warzyw, które cechuje bardzo niska kaloryczność. Bezpieczne są również niektóre rodzaje zamienników cukru. Jednak, jeśli nadwyżkę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1314 Data: 2022-11-13 08:19:52
  • Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7293 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • [...] jako „Lactose free” to jedyna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy? Na całe szczęście nie. Świetnym rozwiązaniem są także białka roślinne, które podobnie jak białko jaja jest odpowiednie dla osób, które oprócz nietolerancji laktozy, nie tolerują także samego mleka oraz produktów mlecznych. Popularność odżywek białkowych i rosnąca wiedza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6056 Data: 2020-01-23 07:40:25