[...] pokarmowe mogą powodować różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, m.in. gazy, wzdęcia, zaparcia. Pokarmy, które często są źródłem takich dolegliwości, to np. nabiał, jaja, gluten. Jeżeli wzdęcia powtarzają się u Ciebie bardzo często, spróbuj zaobserwować czy nie dzieje się to tylko po określonych produktach. Spróbuj je wykluczyć z diety [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
[...] jednak kilka naturalnych sposobów. Oto one. Żywność na dobry nastrój Niektóre produkty mają większą zawartość tryptofanu niż inne. Są to przede wszystkim chude mięsa, ryby, jaja oraz nabiał. Pamiętaj też, żeby łączyć je z węglowodanami. Do produktów tych należą m.in.: jaja, szczególnie żółtka - są pełne aminokwasów i przeciwutleniaczy, takich [...]
[...] utratę beztłuszczowej masy ciała, dlatego dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku uzupełnienie diety w nadwyżkę protein (np. białka serwatkowe WPC, WPI, WPH, białka jaja, białko kazeinowe, chude ryby, mięso itd.) i dostosowanie bilansu kalorycznego do ponoszonego w trakcie treningu na rowerach stacjonarnych kosztu energetycznego (od 400 [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] jako zasadniczego produktu dostarczającego protein, ze względu na uboższy skład aminokwasów, w porównaniu do białka serwatkowego (WPC, WPI, WPH), kazeiny czy nawet białka jaja. Ponadto jest to bardzo drogie rozwiązanie. Kolagen może mieć inne zalety. Mówi się o nim w kontekście regeneracji skóry (wpływ na starzenie się), wpływu na aparat ruchu [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
[...] przede wszystkim ze źródeł pełnowartościowych białka, a więc białek zwierzęcych. Dieta powinna być więc bogata w mięso i jego przetwory, w podroby, nabiał, ryby czy też jaja. Często spotykamy się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup [...]
[...] w różny sposób stymuluje anabolizm mięśni w porównaniu z pokarmami bogatymi w białko. Komentarz autora Tak, leucyna pojawiała się we krwi szybciej, gdy jedzono samo białko jaja, bez żółtka, ale sam pojedynczy, kluczowy aminokwas nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które [...]
[...] na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko zależy od tego, jaki jest nasz pogląd na produkty zwierzęce. Skoro jesteś osobą, która np. spożywa jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę kolagenu w organizmie. Nacisk kładziemy również na dostarczenie odpowiedniej ilości [...]
[...] potrzebują od 200 do 250 g protein dziennie (2 – 2,5 g na kg masy ciała dziennie), z tego 30% może pochodzić z koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego, białka jaja czy kazeinowego. W czasie redukcji korzystne może być dostarczanie od 230 do 350 g protein dziennie (2,3 – 3,5 g na kg masy ciała dziennie). Oficjalne rekomendacje dla [...]
Nie od dziś wiadomo, że diety zarówno redukcyjne, jak i diety na masę rządzą się swoimi prawami. W dietach redukcyjnych ciężko znaleźć miejsce w bilansie energetycznym na jakieś desery, ciastka, czy ciasteczka. Dlatego też ku uciesze konsumentów marka ALLNUTRITION wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów. Zresztą nie po raz pierwszy, tworząc [...]
[...] nie mniej niż 0,25 mg żelaza dziennie, a miedzi 0,05 mg dziennie Okazało się, że dodanie chlorku żelaza i siarczanu miedzi do suszonego całego jajka, suszonego żółtka jaja, suszonej wątroby i świeżej wołowiny nie okazało się skuteczne tak jak podawanie pełnoziarnistego zboża. Stosowanie takich produktów nie spowodowało maksymalnej [...]
[...] zasada: im więcej jesz, tym bardziej tyjesz. Względnie bezkarnie można pić herbatę niesłodzoną, kawę niesłodzoną, wodę, jeść czyste białko (np. serwatkowe, kazeinowe, jaja), czy też dostarczać niektóre rodzaje warzyw, które cechuje bardzo niska kaloryczność. Bezpieczne są również niektóre rodzaje zamienników cukru. Jednak, jeśli nadwyżkę [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
[...] jako „Lactose free” to jedyna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy? Na całe szczęście nie. Świetnym rozwiązaniem są także białka roślinne, które podobnie jak białko jaja jest odpowiednie dla osób, które oprócz nietolerancji laktozy, nie tolerują także samego mleka oraz produktów mlecznych. Popularność odżywek białkowych i rosnąca wiedza [...]