[...] negatywny wpływ na zdrowie i sylwetkę – kwestia kto je spożywa (liczy się stan zdrowia, profil hormonalny, otłuszczenie, ilość suchej masy mięśniowej), o której godzinie (insulinooporność rośnie w ciągu dnia) i w jakiej ilości (nadmiar fruktozy jest groźny dla zdrowia). Dlaczego fruktoza jest zła? Należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w [...]
Artykuł jest skierowany głównie do pań, choć znam też mężczyzn, którzy próbowali odchudzać się, stosując drakońskie restrykcje kaloryczne. Od niepamiętnych czasów panie szukają mitycznej pigułki odchudzającej, kolejnej, nowej, lepszej diety - kapuścianej, bazującej na sokach, bazującej na oddzielaniu węglowodanów i tłuszczy, białkowej, [...]
Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]
[...] (-0.31 ± 1.38 kg). Tylko trening aerobowy wywołał spadek ilości tłuszczu wisceralnego, tłuszczu wewnątrzwątrobowego oraz zwiększył wrażliwość insulinową (zmniejszył insulinooporność). Co robić? Odpowiednio się odżywiać, ćwiczyć siłowo i aerobowo (ogółem aktywność powinna mieć objętość co najmniej 150 minut tygodniowo, czyli trenuj [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
[...] się niezdrowymi pokarmami (złe nawyki żywieniowe), brak aktywności fizycznej, praca siedząca - prowadzą do złożonych powikłań metabolicznych – gdzie ani insulina (insulinooporność), ani leptyna (leptynooporność) nie mogą już pomóc. Wtedy ujawnia się ich ciemna strona. Referencje: “The Economic Impact of Illicit Drug Use on American [...]
[...] było niższe o 1,5% w przypadku podawania oliwy z oliwek w porównaniu do masła stężenie insuliny było niższe o 8,9% w przypadku podawania oliwy z oliwek współczynnik HOMA (insulinooporność) był niższy w przypadku podawania oliwy z oliwek stężenie cholesterolu było niższe o 5,4% w przypadku podawania oliwy z oliwek stężenie transportera HDL było [...]
[...] urodzeniową itd. Do osób mało wrażliwych na podaż soli należą: osoby młode, o normalnym ciśnieniu krwi, rasy białej, osoby w średnim wieku. Czy dieta niskosodowa powoduje insulinooporność? Niekoniecznie. Istnieje wiele badań, które przynoszą sprzeczne wyniki. Bryan Hubbard: „Ograniczenie soli w diecie zwiększa insulinooporność stanowiącą [...]
[...] orzechach i nasionach. Podsumowanie: w kilku badaniach wykazano, że dieta DASH pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi, trójglicerydów, transportera LDL-C i zmniejszyć insulinooporność (wstępna faza cukrzycy typu II często manifestuje się insulinoopornością). Jeśli w ramach diety DASH zastosujemy właściwą podaż energii tj. ujemny bilans [...]
[...] jedzącej 2 posiłki dziennie, w porównaniu do 6 posiłków dziennie. Wnioski: 2 posiłki są bardziej korzystne, niż 6, dla osób mających cukrzycę lub wstępne jej stadium (np. insulinooporność). Prawdopodobnie w internecie napotkasz na wiele zmanipulowanych lub całkowicie zmyślonych informacji. Jak sobie z nimi radzić? Sprawdzaj źródła tekstów, [...]
[...] mają wpływ na stężenie insuliny. Z kolei podwyższenie stężenia insuliny może wpływać na powstawanie trzewnej tkanki tłuszczowej. Trzewna tkanka tłuszczowa zwiększa insulinooporność i błędne koło się zamyka. Kolejne porcje cukru w diecie powodują, że potrzeba większej ilości insuliny do transportu. Ta insulina nasila składowanie się [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] dopiero po upływie określonego czasu. Procesy związane z kancerogenezą potrafią trwać nawet kilkanaście lat. Cukrzyca typu II nie manifestuje się od razu. Początkowe zmiany, insulinooporność, huśtawka glikemiczna, wzrost otłuszczenia sylwetki, gorsze samopoczucie objawiają się w umiarkowany i powolny sposób. To samo dotyczy spożywania alkoholu. [...]
Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
[...] wielkiego uszczerbku osobom mającym mało tkanki tłuszczowej, ale powinieneś się wystrzegać podobnych produktów, jeśli masz choćby niewielkie tendencje do otłuszczania ciała (insulinooporność, zaburzenia glikemii, tłuszcz wisceralny, zaburzone proporcje klatka piersiowa-pas). W nadmiarze kalorie są dobre, ale tylko dla osób odtłuszczonych, młodych [...]
[...] na insulinę, a tym samym narażone na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Sterydy anaboliczno-androgenne mogą wyrządzać niedźwiedzią przysługę indukując insulinooporność oraz patologiczne zmiany w wątrobie, przez co sprzyjają cukrzycy typu II. Referencje, badania, literatura: Julie S. Eggleton Highly Active Antiretroviral [...]
[...] we fruktozę Okazało się, że dieta bogata we fruktozę zwiększała ilość nagromadzonego tłuszczu, powodowała nasilenie stanu zapalnego (uszkodzenia wątroby i nerek), wywoływała insulinooporność, czyli zmniejszała działanie insuliny w tkankach obwodowych (np. transport glukozy do mięśni; sprzyja to pojawieniu się cukrzycy typu II). Cytowany [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Czasem spotykam osoby, które deklarują, iż nie reagują na dietę oraz trening. Są też przedstawiciele drugiej strony skali. Tamci z kolei upierają się, że szkodliwe dla zdrowia produkty nie mają wpływu na ich sylwetki, samopoczucie i funkcjonowanie. W rzeczywistości, to iż pozornie nie szkodzi Ci regularna konsumpcja słodyczy czy solonych przekąsek [...]