Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] trenują, jakie adaptacje zaszły w ich mięśniach i układzie nerwowym, jak się odżywiają czy stosują ładowanie węglowodanami, jakie stosują środki hormonalne i inne leki, ile mają hematokrytu i hemoglobiny. W fazie folikularnej zużycie glikogenu w trakcie treningu czy zawodów może być o wiele szybsze i na nic zda się tu jego „oszczędzanie” we [...]
[...] wytyczne żywieniowe. Wyniki sugerują, że osoby nie zajmujące się np. dietetyką, nie mają wiedzy o zalecanych rozmiarach porcji (węglowodanów czy tłuszczów), nie wiedzą też, ile składników odżywczych znajduje się w porcji pokarmu. Komentarz i uzupełnienie: nikt nie wybrał minimalnej, zalecanej, dziennej ilości warzyw (3 porcje po 120 g). Za to [...]
[...] zdrowotnych, niezależnie czy jemy tłuszcze czy węglowodany. Referencje: Dariusz Kowalczyk, Barbara Baraniak „ZAWARTOŚĆ LIKOPENU I WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE WYBRANYCHKETCHUPÓW ŁAGODNYCH” https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/494-499.pdf M A Denke „Nutritional and health benefits of Beer” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11093684/
[...] dla utrzymania w dobrej formie systemu immunologicznego, ale również dla ochrony przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Owoce cytrusowe są znakomitym źródłem błonnika, o ile jednak nie obieramy ich skrupulatnie z białej warstwy podskórnej zwanej albedo. Pomarańcze są źródłem wielu substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Kiwi Kiwi [...]
Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Rozmaici cudotwórcy obiecują, iż w miesiąc pozbędziesz się 10 kg masy, inni, że 10 kg tkanki tłuszczowej. O ile zrzucenie 10 kg masy w miesiąc jest możliwe, gdyż strata może dotyczyć zarówno wody, tłuszczu, jak i mięśni, o tyle pozbycie się 10 kg tkanki tłuszczowej jest niewykonalne (lub tak ryzykowne, że nieopłacalne). Przyjrzyjmy się danym [...]
Jeśli masz problem z hipertrofią, to warto przypomnieć jedno z najważniejszych haseł: „odpoczynek jest częścią treningu”. Większość ludzi popełnia ten sam błąd, trenują z pełnym zaangażowaniem, wykonują za dużo serii, po czym zapominają, że przyrosty zależą od tego, co się dzieje w kolejnych kilkudziesięciu godzinach po zakończeniu pracy. Im [...]
[...] nie powinny także obawiać się wyższego niż symboliczne spożycia tłuszczu. W zdrowej zmyślnie zbilansowanej diecie można znaleźć miejsce na tego typu artykuły spożywcze, o ile oczywiście jest się aktywnym fizycznie. W swojej umiarkowanej i zrównoważonej zdrowym rozsądkiem postaci mówi o tym koncepcja IIFYM. Referencje: [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
[...] aeroby na czczo lub po treningu siłowym, wtedy jest niskie stężenie glikogenu” Pozbywanie się tkanki tłuszczowej zależy od dobowego deficytu energetycznego, a nie od tego, ile masz glikogenu w mięśniach czy w wątrobie. Istnieją pewne korzyści z wykonywania aerobów na czczo (ciało szybciej adaptuje się do wysiłku długotrwałego) lub po treningu [...]
Spędzasz masę czasu na siłowni, katując nogi coraz to większym ciężarem oraz pod każdym możliwym kątem, jednak wciąż nie widzisz efektów? Nie przejmuj się, nie jesteś sam. Nogi to największa grupa mięśniowa w naszym ciele, przez co wizualny efekt zwiększenia masy mięśniowej w tej partii wymaga naprawdę sporej ilości pracy i czasu. Regeneracja [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
[...] Wśród węglowodanów znaleźć można również turanozę, celobiozę, izopanozę i wiele innych w różnych ilościach. Jeśli chodzi o osoby aktywne fizycznie, miód jest przydatny, o ile nie podajemy go zbyt dużo jednorazowo. Glukoza regeneruje uszczuplone zasoby glikogenu mięśniowego, a fruktoza: wątrobowego (fruktoza po przemianach do glukozy potrafi [...]
[...] masz ochotę na gotową kanapkę, wówczas wybierz tę z ciemnego pieczywa i bez majonezu. Podsumowanie Koniec z wymówkami o braku czasu na przygotowanie pożywnych posiłków. O ile rozumiemy, że rano mało kto myśli o robieniu jedzenia, tak wieczorem większość z nas ten czas ma. To naprawdę zajmie tylko chwilę, a rano będziesz się cieszyć, że nie [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]