SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

grzyby

  • [...] jajecznicą i koperkiem.    Po tej rozgrzewce, jak to panowie powiedzieli, pora na czwarty posiłek. Był to „Tornagrain”, który zawierał trochę kaszanki, jajka w koszulce, grzyby i trochę bekonu. Po skonsumowaniu standardowego „Tornagrain”, Stoltmans zjadł również wersję wegańską. Ostatnią pozycją z menu śniadaniowego dla Luke'a i Toma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1203 Data: 2022-07-29 00:23:47
  • [...] piją pu-erh od wieków bez żadnych skutków ubocznych. Mimo to warto wiedzieć, że w procesie fermentacji mogą powstać mikotoksyny - toksyczne związki wytwarzane przez niektóre grzyby - wraz z możliwymi toksynami bakteryjnymi. W herbacie pu-erh jest zwykle niski poziom mikotoksyn, które są uważane za bezpieczne. Warto też pamiętać, że podobnie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2183 Data: 2021-03-17 13:50:18
  • Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4000 Data: 2021-02-16 18:04:37
  • Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11805 Data: 2019-08-28 10:45:35
  • Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4167 Data: 2020-05-15 08:15:55
  • Cztery porady dla  zdrowszego grillowania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4751 Data: 2019-05-01 09:37:44
  • Czy można jeść sos tatarski będąc na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2373 Data: 2019-06-24 13:08:11
  • Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1825 Data: 2021-07-16 18:00:16
  • [...] strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje roślinne grzyby tofu Korzyści zdrowotne Coraz więcej badań naukowych pokazuje, że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2125 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • [...] witaminy D (25(OH)D) w organizmie nie spadał poniżej wartości 30 – 50 ng/ml krwi, co niezwykle łatwo jest zapewnić, spożywając w diecie m.in. tłuste ryby, nabiał, niektóre grzyby, jaja czy produkty wzbogacane, takie jak margaryny o dobrej jakości (bez tłuszczy „trans”) i płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru), czy suplementy diety. Regulacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1365 Data: 2021-02-16 18:09:04
  • Co oznacza żółty katar?

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] są rinowirusy, koronawirusy, czy wirusy grypy oraz RSV. Pamiętać jednak należy, że ważnymi grupami mikroorganizmów o potencjale „katarogennym” są jeszcze niektóre bakterie i grzyby. Pyłki uczulające z kolei mogą pochodzić zarówno z traw, jak i roślin zielnych, czy drzew, a ich potencjał „alergogenny” wzmagany może być m.in. przez zanieczyszczenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3009 Data: 2022-04-20 08:36:04
  • Polędwica a'la Wellington

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] kolejne 8-10 minut. Zapobiegnie to spaleniu się ciasta. Rada - do potraw z pieczarkami warto dodać łyżkę pudru grzybowego. To nic innego jak zmielone w młynku suszone grzyby. Podnosi to walory smakowe i pozwala nieco oszukać, że używamy pieczarek a nie szlachetnych borowików. Wartość odżywcza: Otrzymujemy 2 porcje, przy czym porcja to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3616 Data: 2018-06-07 08:36:45
  • Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1353 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • Infekcje niezależnie od źródła ani od miejsca „ataku” w organizmie, obniżają efektywność w nauce, pracy oraz sporcie. Pogarszają samopoczucie psychiczne, ograniczają funkcje motoryczne i często wywołują ból. Zniechęcają przez to do dobrowolnych aktywności oraz wychodzenia z domu i spotykania się z ludźmi. Niektóre osoby wydają się wykazywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1615 Data: 2022-09-06 15:03:35
  • [...] np. w tłustych rybach, czy jajach. Nieco słabiej regulowana jest aktywność całego systemu przy podaży z dietą formy D2 witaminy D, obecnej w organizmach takich jak niektóre grzyby, czy drożdże. Po wytworzeniu endogennym (swoim „własnym”, ze skóry) lub strawieniu posiłku witamina D wiązana jest ze specyficznym białkiem, które odpowiada za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1990 Data: 2021-12-06 11:12:09
  • [...] „roślinnymi” enzymami trawiennymi są bromelaina i papaina dostępne np. w miąższu ananasa. Spośród mikroorganizmów do produkcji suplementów najczęściej wykorzystuje się grzyby, a mianowicie różne szczepy z rodzaju kropidlaków (Aspergillus). Poza enzymami ukierunkowanymi na podstawowe substancje odżywcze, w preparatach z enzymami obecne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1227 Data: 2022-12-28 07:39:32
  • [...] nazywa się mikroorganizmy, które dostarczane są do organizmu z pokarmem i wykazują pozytywne właściwości zdrowotne. Mogą to być zarówno bakterie, jak i drożdże, czy grzyby. Najwięcej troski obecnie poświęca się jednak bakteriom. Warte uwagi jest to, że modulujące zdrowie gospodarza właściwości probiotyków nie ograniczają się do samego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1644 Data: 2021-12-27 17:50:37
  • [...] wziewnymi. Wzmożone wydzielanie flegmy jest efektem stanu zapalnego śluzówki w obrębie górnych dróg oddechowych. Stymulować do tego mogą m.in. bakterie, wirusy, pleśnie, grzyby, a także roztocza, czy pyłki roślin. Warto również zaznaczyć, że problemy z wydzielinami z nosa towarzyszyć mogą chronicznej ekspozycji na wysoki poziom zanieczyszczeń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1077 Data: 2022-04-16 07:28:23
  • Boczniaki - wsparcie dla odporności

    Artykuł
    Badania naukowe

    Boczniaki - grzyby jadalne posiadające w swojej budowie chemicznej specyficzne łańcuchy cukrowe. Wykazują działanie stymulujące aktywność układu odpornościowego. Badanie z wykorzystaniem ekstraktu z boczniaków wskazuje, że sportowcy rzadziej ulegają przeziębieniom podczas stosowania suplementu, który bazuje na ekstrakcie z grzybów. Badanie Badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1320 Data: 2018-07-05 12:39:16
  • grzyby

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Zaczęła się jesień wraz z tym grzybobranie ale czy warto jeść grzyby ten artykuł z pewnością wam pomoże Na temat wartości grzybów jako pokarmu można spotkać różne opinie. Niektórzy nie doceniają grzybów, inni przeceniają ich wartości pokarmowe. Warto zapoznać się z wynikami badań naukowych, które podają skład chemiczny grzybów i zawartość [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 6042 Data: 2006-09-04 14:07:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)