[...] jajecznicą i koperkiem. Po tej rozgrzewce, jak to panowie powiedzieli, pora na czwarty posiłek. Był to „Tornagrain”, który zawierał trochę kaszanki, jajka w koszulce, grzyby i trochę bekonu. Po skonsumowaniu standardowego „Tornagrain”, Stoltmans zjadł również wersję wegańską. Ostatnią pozycją z menu śniadaniowego dla Luke'a i Toma [...]
[...] piją pu-erh od wieków bez żadnych skutków ubocznych. Mimo to warto wiedzieć, że w procesie fermentacji mogą powstać mikotoksyny - toksyczne związki wytwarzane przez niektóre grzyby - wraz z możliwymi toksynami bakteryjnymi. W herbacie pu-erh jest zwykle niski poziom mikotoksyn, które są uważane za bezpieczne. Warto też pamiętać, że podobnie jak [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
[...] strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje roślinne grzyby tofu Korzyści zdrowotne Coraz więcej badań naukowych pokazuje, że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób [...]
[...] witaminy D (25(OH)D) w organizmie nie spadał poniżej wartości 30 – 50 ng/ml krwi, co niezwykle łatwo jest zapewnić, spożywając w diecie m.in. tłuste ryby, nabiał, niektóre grzyby, jaja czy produkty wzbogacane, takie jak margaryny o dobrej jakości (bez tłuszczy „trans”) i płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru), czy suplementy diety. Regulacja [...]
[...] są rinowirusy, koronawirusy, czy wirusy grypy oraz RSV. Pamiętać jednak należy, że ważnymi grupami mikroorganizmów o potencjale „katarogennym” są jeszcze niektóre bakterie i grzyby. Pyłki uczulające z kolei mogą pochodzić zarówno z traw, jak i roślin zielnych, czy drzew, a ich potencjał „alergogenny” wzmagany może być m.in. przez zanieczyszczenia [...]
[...] kolejne 8-10 minut. Zapobiegnie to spaleniu się ciasta. Rada - do potraw z pieczarkami warto dodać łyżkę pudru grzybowego. To nic innego jak zmielone w młynku suszone grzyby. Podnosi to walory smakowe i pozwala nieco oszukać, że używamy pieczarek a nie szlachetnych borowików. Wartość odżywcza: Otrzymujemy 2 porcje, przy czym porcja to [...]
Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]
Infekcje niezależnie od źródła ani od miejsca „ataku” w organizmie, obniżają efektywność w nauce, pracy oraz sporcie. Pogarszają samopoczucie psychiczne, ograniczają funkcje motoryczne i często wywołują ból. Zniechęcają przez to do dobrowolnych aktywności oraz wychodzenia z domu i spotykania się z ludźmi. Niektóre osoby wydają się wykazywać [...]
[...] np. w tłustych rybach, czy jajach. Nieco słabiej regulowana jest aktywność całego systemu przy podaży z dietą formy D2 witaminy D, obecnej w organizmach takich jak niektóre grzyby, czy drożdże. Po wytworzeniu endogennym (swoim „własnym”, ze skóry) lub strawieniu posiłku witamina D wiązana jest ze specyficznym białkiem, które odpowiada za [...]
[...] „roślinnymi” enzymami trawiennymi są bromelaina i papaina dostępne np. w miąższu ananasa. Spośród mikroorganizmów do produkcji suplementów najczęściej wykorzystuje się grzyby, a mianowicie różne szczepy z rodzaju kropidlaków (Aspergillus). Poza enzymami ukierunkowanymi na podstawowe substancje odżywcze, w preparatach z enzymami obecne są [...]
[...] nazywa się mikroorganizmy, które dostarczane są do organizmu z pokarmem i wykazują pozytywne właściwości zdrowotne. Mogą to być zarówno bakterie, jak i drożdże, czy grzyby. Najwięcej troski obecnie poświęca się jednak bakteriom. Warte uwagi jest to, że modulujące zdrowie gospodarza właściwości probiotyków nie ograniczają się do samego [...]
[...] wziewnymi. Wzmożone wydzielanie flegmy jest efektem stanu zapalnego śluzówki w obrębie górnych dróg oddechowych. Stymulować do tego mogą m.in. bakterie, wirusy, pleśnie, grzyby, a także roztocza, czy pyłki roślin. Warto również zaznaczyć, że problemy z wydzielinami z nosa towarzyszyć mogą chronicznej ekspozycji na wysoki poziom zanieczyszczeń [...]
Boczniaki - grzyby jadalne posiadające w swojej budowie chemicznej specyficzne łańcuchy cukrowe. Wykazują działanie stymulujące aktywność układu odpornościowego. Badanie z wykorzystaniem ekstraktu z boczniaków wskazuje, że sportowcy rzadziej ulegają przeziębieniom podczas stosowania suplementu, który bazuje na ekstrakcie z grzybów. Badanie Badanie [...]
Zaczęła się jesień wraz z tym grzybobranie ale czy warto jeść grzyby ten artykuł z pewnością wam pomoże Na temat wartości grzybów jako pokarmu można spotkać różne opinie. Niektórzy nie doceniają grzybów, inni przeceniają ich wartości pokarmowe. Warto zapoznać się z wynikami badań naukowych, które podają skład chemiczny grzybów i zawartość [...]