SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gotowana

  • Burak hummus Perla - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] dla wegan? Wielu może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po prostu naturalny kwas powstający w procesach fermentacji. Skład Ciecierzyca gotowana 47,5% (ciecierzyca, woda), burak gotowany 26,4%, pasta sezamowa Tahini 8%, olej rzepakowy, woda, ocet spirytusowy, cukier, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1214 Data: 2022-06-07 17:52:21
  • [...] pastą, to dobrze by było dodać jeszcze coś, co uzupełni ten makroskładnik w posiłku. Świetnym pomysłem będzie odżywka białkowa wege. Skład Marchew żółta 33%, soczewica żółta gotowana 20%, pasternak 14%, olej rzepakowy, ananas 9%, cukier, sól, przyprawy (w tym gorczyca), błonnik bambusowy, czosnek. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2155 Data: 2023-01-02 08:15:46
  • [...] jest delikatny, ale dobrze przyprawiony. Absolutnie nie jest mdły. Wyraźnie wyczuć można też słonecznik, który jest w całych kawałkach i apetycznie chrupie. Skład Soczewica gotowana żółta 30% (soczewica, woda), cukinia 20%, woda, olej rzepakowy, cebula suszona, nasiona słonecznika 5,5%, pasteryzowane wędzone tofu (woda, ziarna soi, dym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2399 Data: 2022-02-23 11:38:58
  • [...] pasztet, który pamiętasz z dzieciństwa, albo po prostu znudziły Ci się kanapki z pastą z fasoli, to ten produkt jest wart uwagi. Skład produktu Kiełki słonecznika 27%, gotowana kasza jaglana, woda, olej rzepakowy, skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, ekstrakt drożdżowy, naturalny aromat, czosnek suszony, sól, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2991 Data: 2023-01-24 14:05:34
  • [...] Woda, warzywa w zmiennych proporcjach 28% (kukurydza, cebula, marchew, papryka czerwona, seler, papryka zielona, papryka żółta, pietruszka nać, czosnek), fasola czerwona gotowana 15%, koncentrat pomidorowy 6%, teksturat białka pszennego 2% (białko pszenne, mąka pszenna), skrobia ziemniaczana, cukier, sos sojowy (nasiona soi, woda, mąka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2234 Data: 2022-03-13 19:11:01
  • Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2576 Data: 2023-03-14 08:07:43
  • Leki przeciwbólowe należą do najczęściej używanych i nadużywanych medykamentów na świecie. Nawet te dostępne bez recepty niosą za sobą wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Stosujemy je nagminnie, a często ich stosowanie nie jest uzasadnione. Wynika to właśnie z przekonania o ich niewielkim wpływie na nasze zdrowie. Na szczęście natura obdarowuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7643 Data: 2018-01-30 09:33:32
  • Rola flawonoidów w zdrowiu człowieka Flawonoidy zawarte w wielu roślinach działają jak przeciwutleniacze, związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez działanie wolnych rodników. Mają zdolność „włączania” enzymów, które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1048 Data: 2021-10-10 09:27:57
  • Jakie owoce i warzywa jeść zimą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 556 Data: 2023-01-31 18:53:04
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2420 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • [...] większej ilości wolnych rodników. Może to prowadzić do narastania stresu oksydacyjnego w komórkach. Ponadto ultraprzetworzona żywność często zawiera dużo cukru i/lub jest gotowana w niezdrowych olejach, które wytwarzają aldehydy. Promieniowanie Promieniowanie rentgenowskie jest potrzebne do diagnostyki, ale trzeba wiedzieć, że może prowadzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 808 Data: 2022-12-19 17:24:22
  • Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11629 Data: 2018-05-05 09:41:25
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3891 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • [...] Unikają wszelkiej obróbki cieplnej (graniczną wartością jest 40°C). Co jest zdrowsze: produkty gotowane czy surowe? Odpowiedź brzmi: jedno i drugie jest zdrowe. Zarówno gotowana, jak i surowa żywność są dla nas dobre, a wartości różnią się w zależności od sposobu jedzenia i przygotowania. Zwolennicy surowej żywności wierzą, że proces [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3213 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3680 Data: 2021-03-04 14:25:07
  • Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania.  Czy Guinness jest wegański?  Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2853 Data: 2023-08-23 10:27:33
  • [...] Energia: 1100 kcal Białka: 56 g Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 137 g Makaron z tuńczykiem, soczewicą i pomidorami Makaron Penne 140 g Tuńczyk w sosie własnym 120 g Soczewica gotowana 40 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym 200 g Olej rzepakowy 20 g Ser parmezan 20 g Wartości odżywcze Energia: 940 kcal Białka: 60 g Tłuszcze: 30 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 754 Data: 2024-01-05 13:52:24
  • Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2291 Data: 2021-04-12 15:05:34
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stabilizatory: difosforany (znaczy to samo co zapis: substancja konserwująca: E250, przeciwutleniacz: E301, stabilizatory: E450). Cytowany przykład to szynka wieprzowa, gotowana, w plastrach z dużej niemieckiej sieci handlowej. Wniosek? Należy uważnie czytać etykiety wyrobów, z jakimi masz do czynienia, bo często kupujesz toksyczne produkty, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6658 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1233 Data: 2023-01-02 07:03:55