w badaniach z użyciem izotopów - najbardziej wiarygodnych - wykazano, że w wypadku mężczyzn możliwa konwersja to ok 8% ALA do EPA i tylko 0,1% do DHA. W wypadku kobiet różnica diametralna: aż 9% ALA do DHA. Możliwe, że wynika to z domniemanego wpływu estrogenów na aktywność delta-6-desaturazy. Symposium on ‘Plant foods and public [...]
W powyzszych przemianach metabolicznych oba kwasy linolowy (n-6) i a-linolenowy (n-3) współzawodniczą o te same enzymy, stąd też nadmiar kwasu linolowego prowadzi do większej koncentracji kwasu arachidonowego (AA n-6) poprzez zahamowanie syntezy kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA n-3). Ale znowu odpowiednia ilość kwasów z [...]
[...] nie ma określonej dawki. Ogólnie 'im więcej, tym lepiej' oczywiście do jakiejś granicy. Rożne badania podają różne wyniki, ale myślę, że dostarczenie spoza pożywienia dha+epa w okolicy 3-5g jest w zupełności wystarczające /pamiętam badanie mowiące, że powyżej 2g właściwości zwiększające insulinowrażliwość i wspomagające utratę tk. [...]
[...] stosunek omega-6 do omega-3. Powinien on się mieścić w przedziale 5:1 - 4:1. Np. na cztery-pięć łyżeczek oleju słonecznikowego powinniśmy spożywać jedną oleju rzepakowego. Tymczasem statystyki pokazują, że jest inaczej: na jedną łyżeczkę oleju rzepakowego przypada aż 10, a nawet 20 łyżeczek oleju słonecznikowego. Dzieje się tak, [...]
Czy sa jakies przeciwskazania odnosnie przyjmowania duzych ilosci Omega3? Czy mozna tego brac "za duzo"? Ile najwiecej bierzecie? EPA w mg itd. Ja wcinam średnio 8 kapsułek dziennie zależy jak mi się sypnie, co daje lacznie 8g w tym EPA - 2640mg DHA 1740. A czy za dużo to nie wiem, tak mi się przyjęło jakoś ze paczka mi starcza na miesiąc i co [...]
550mg DHA & EPA w 1 caps. gold o3 z olimpu jedne badania mówią o 4g inne o 2g a jeszcze inne o 1,8g i 2,4g DHA & EPA wszystkie przynosiły porządany skutek, ale, która dawka jest najbardziej odpowiednia? dawki podzielone (np. rano/wieczorem) czy na raz? oraz z jakiego źródła? łosoś, czy kapsułka? a omega 3 z oleju lnianego? sog duchowy [...]
[...] dwa źródła kwasów tłuszczowych n-3.1,2,3 Gwendolyn Barceló-Coblijn, Eric J Murphy, Rgia Othman, Mohammed H Moghadasian, Tarek Kashour and James K Friel 1 From the Departments of Pharmacology, Physiology, and Therapeutics (GB-C and EM) and Chemistry (EJM), University of North Dakota, Grand Forks, ND, and the Departments of Human [...]
Uzupełnienie do pracy konkursowej: II. Zapisz. Oceń. Omów Okresowa ocena postępu, przez użycie czterech najważniejszych narzędzi poniżej, pozwoli na zachowanie odpowiedzialności, motywacji w drodze do pełnej przemiany Twojego ciała. Krótko mówiąc, sukces pozostawia ślad. V-dietrzy oceniają zmiany jakie zaszły w ich ciele, dzięki czemu mogą dokonać [...]
Micz? Czemu konwersja? Ryby, owocem morza i algi, wszędzie tak samo EPA i DHA są w wolnej postaci. Np. skład supla który ja kupuję: 500mg | Omega-3 275mg DHA:EPA 200mg z mikroalg Schizochytrium, glicerol, skrobia kukurydziana, karagen, oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany), węglan sodu. a to co innego, skoro te algi produkuja DHA i EPA to [...]
Czyli mimo iz leci lniany na zimno i rzepak na zimno ,tran, to o3 tez na wszelki wypadek dorzucic? Tak bo w omega 3 najważniejsze jest EPA i DHA, a to jest głownie w rybach. W lnianym, rzepakowym itd jest głownie ALA. A to nie jest tak ważne. Co prawda organizm potrafi przetworzyć ALA na te drugie, ale proces ten jest znikomy i całkowicie nie [...]
[...] jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03 Dobre info Wojmir. Była taka wątpliwość że wędzenie powoduje prozapalność produktu. Ale okazuje się że to [...]
ok. dlaczego jesteś zdezorientowany? kluczem jest "podaż" z tego co się orientuję osoby spozywające sporo mięsa mają raczej nadmiar niż niedobór arachidonowego. Jak wiesz n-3 i n-6 powinno się spozywac zachowując pewne proporcje (1:1 - 5:1 dla n-6), niektore zrodla "zezwalaja" na jeszcze wieksze odstepstwa. Zaburzenie tej [...]
[...] Edit sam kiedyś powielałem te bzdury o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03 Człowiek uczy się całe życie
Karp to syf. Znaczy co kto lubi... Osobiście przepadam za Łososiem, aczkolwiek te hodowlane nie są zasobne w kwasy epa i dha a niestety ich większość w sprzedaży marketowej. Ja wiem, że święta itd. i powinno się mieć na ten czas to głęboko w zadzie, jednak jeśli jest wybór, zawsze lepiej sięgnąć po tę lepszą opcje. Na codzień u mnie króluje [...]
Za dużą ilość o3 może przyczyniać się do utleniania hdl, więc może go obniżać, info od Sowińskiego. A podał jakieś graniczne wartości przy których może dojść do utleniania, jakiś konkretny kwas czy ogólnie wszystkie omega3 Znalazłem Tadeusz Sowiński - są badania wskazujące że dawki powyżej 3 - 4g Epa i DHA na dobę zwiekszają podatność LDL na [...]
W norweskiej aptece masz 3 rodzaje omegi3 , każda z innym składem, chcesz wspomóc np.serce bierzesz omege z przewagą DHA , chcesz wspomóc muzg bierzesz z przewagą EPA, , itp. Ceny też są różne. Podalem przykład, nie pamiętam które na co lepsze, ale różnica jest . Większość myśli że omega 3 to omega 3 i koniec tematu.
[...] żeby brzmiało to dwuznacznie. Edit sam kiedyś powielałem te bzdury o utlenianiu o3 w trakcie obróbki termicznej, jednak nauka jest nieubłagana i jak zwykle zamiast iść za chlopskim rozumem wystarczy poczytać https://www.muscle-zone.pl/blog/obrobka-termiczna-ryb-a-kwasy-omega-3-epa-i-dha/ Zmieniony przez - Wojmir28 w dniu 2019-10-30 20:05:03
Karp to syf. Znaczy co kto lubi... Osobiście przepadam za Łososiem, aczkolwiek te hodowlane nie są zasobne w kwasy epa i dha a niestety ich większość w sprzedaży marketowej. Ja wiem, że święta itd. i powinno się mieć na ten czas to głęboko w zadzie, jednak jeśli jest wybór, zawsze lepiej sięgnąć po tę lepszą opcje. Na codzień u mnie króluje [...]
producent pakuje w capsa dana ilosc epa z dha z data produkcji styczen 2020 i nr partii X i drukuje date przydatnosci do spozycia np. 2022. kupujesz ten suplement z nr partii X w maju 2021 - i tu kwestia stabilnosci tego oleju, ile po 1.5 roku zostanie go z deklarowanych oznaczen na etykiecie z poczatku produkcji. kupujac produkt z ceryfikatem [...]