SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

EPA & DHA (omega 3) - poprawia wrażliwośc insulinową

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 17187

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Eltoro_KrK - w pracach naukowych zdecydowana większość badaczy uznaje że spożycie porcji ryb 1 - 3 razy w tygodniu nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego, a wypadku wysokigo spożycia - korzyści z wyższej podaży o3 przeważają nad ewentualnym ryzykiem związanym ze spożywaniem zanieczyszczeń zmagazynowanych w tkankach ryb. Zawartość metali ciężkich jednak może być rozmaita zależnie od gatunku ryby, jej wieku i miejsca połowu.

Jak możesz sobie pozwolić na łososia, to 1 - 2 razy w tygodniu warto wsunąć porcję, nie tylko ze względu na wysoką zawartość o3, ale także sporą dawkę astaksantyny, dobre jakościowo białko i wyjątkowe walory kulinarne


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-10-11 14:00:55

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-10-11 14:01:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 464 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91259
Mówisz o łososiu wędzonym? Jedynie świeża ryba ma wysoką zawartość n-3 i to nie każda. Te ryby które są u nas w sklepie nie tyle są mało świeże, co nieświeże.

Wracając do ALA. Nie mam jak wkleić opinii Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdyż pliki są w pdfie i nie chce być tutaj wybiórczy. Uniwersytet twierdzi że dziennie metabolizmowane jest 5-10% kwasu alfa linolenowego a nie 2-6%. Jak tylko będę miał możliwość pokazać część opinii i badań to je wkleję, żeby nie być gołosłownym.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Mówisz o łososiu wędzonym? - nie

Te ryby które są u nas w sklepie nie tyle są mało świeże, co nieświeże. - ja nie mam problemu z zakupem świeżego łososia. Choć raport PIH w sprawie jakości ryb wykazał wiele nieprawidłowości, to dotyczyły one z zdecydowanej części ryb konserwowych i wędzonych.

Wracając do ALA. Nie mam jak wkleić opinii Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdyż pliki są w pdfie i nie chce być tutaj wybiórczy. Uniwersytet twierdzi że dziennie metabolizmowane jest 5-10% kwasu alfa linolenowego a nie 2-6%. Jak tylko będę miał możliwość pokazać część opinii i badań to je wkleję, żeby nie być gołosłownym. - wyższa konwersja ALA do długołańcuchowych o3 zachodzi w przypadku kobiet. Rzadko jednak spotykam się z tak optymistycznymi informacjami na ten tamat do podane wyżej.

poproszę PDF na mail:

[email protected]

Albo tytuł i autora publikacji, to sobie znajdę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
w badaniach z użyciem izotopów - najbardziej wiarygodnych - wykazano, że w wypadku mężczyzn możliwa konwersja to ok 8% ALA do EPA i tylko 0,1% do DHA. W wypadku kobiet różnica diametralna: aż 9% ALA do DHA. Możliwe, że wynika to z domniemanego wpływu estrogenów na aktywność delta-6-desaturazy.



Symposium on ‘Plant foods and public health’

Long-chain n−3 PUFA: plant v. marine sources

Christine M. Williamsa1 c1 and Graham Burdgea2
a1 Hugh Sinclair Unit Human Nutrition, School of Food Biosciences, University of Reading, Reading RG6 6AP, UK
a2 Institute of Human Nutrition, Developmental Origins of Health and Disease Division, University of Southampton SO16 7PX, UK


Abstract
Increasing recognition of the importance of the long-chain n&#8722;3 PUFA, EPA and DHA, to cardiovascular health, and in the case of DHA to normal neurological development in the fetus and the newborn, has focused greater attention on the dietary supply of these fatty acids. The reason for low intakes of EPA and DHA in most developed countries (0&#183;1&#8211;0&#183;5 g/d) is the low consumption of oily fish, the richest dietary source of these fatty acids. An important question is whether dietary intake of the precursor n&#8722;3 fatty acid, &#945;-linolenic acid (&#945;LNA), can provide sufficient amounts of tissue EPA and DHA by conversion through the n&#8722;3 PUFA elongation&#8211;desaturation pathway. &#945;LNA is present in marked amounts in plant sources, including green leafy vegetables and commonly-consumed oils such as rape-seed and soyabean oils, so that increased intake of this fatty acid would be easier to achieve than via increased fish consumption. However, &#945;LNA-feeding studies and stable-isotope studies using &#945;LNA, which have addressed the question of bioconversion of &#945;LNA to EPA and DHA, have concluded that in adult men conversion to EPA is limited (approximately 8%) and conversion to DHA is extremely low (<0&#183;1%). In women fractional conversion to DHA appears to be greater (9%), which may partly be a result of a lower rate of utilisation of &#945;LNA for &#946;-oxidation in women. However, up-regulation of the conversion of EPA to DHA has also been suggested, as a result of the actions of oestrogen on &#916;6-desaturase, and may be of particular importance in maintaining adequate provision of DHA in pregnancy. The effect of oestrogen on DHA concentration in pregnant and lactating women awaits confirmation.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-10-11 15:41:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2485 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 40634
" W naszej strefie klimatycznej ludzie są przyzwyczajeni do dostarczania omega3 w postaci ALA(len, orzechy włoskie). "

Przecież orzechy włoskie mają dużo większą proporcję omega6 do omega 3. Stosunek (o3:o6) 0,20, gdzie łosoś ma 17,16. Najlepiej wypada łosoś, śledź i olej lniany, reszta raczej nie ma co się umywać do tych wyników. Więc tylko co do lnianego się zgodzę jako źródła omega3.

Jeszcze w kwestii świeżych ryb. Taka ryba w cale nie musi mieć dużo omega3, wiążę się to z ceną, zazwyczaj te tańsze są z hodowli karmione byle czym, mają po prostu rosnąć, a jakimi kosztami już jest mało ważne dla hodowcy. Ryby z hodowli będą miały tej omega3 dużo mniej niż ryby poławiane. Z tego co się orientuje, to duży % łososia, którego możemy u nas dostać pochodzi z hodowli.

Mieszkam w mieście portowym i tutaj wszystko można dostać od świeżego węgorza do łososia. Uwierzcie mi jak jestem w dużym mieście oddalonym od morza np. Warszawa, a u siebie, to ceny i jakość mocno się różni. Mogę porównać, to do wołowiny. Nasza, a ta z UK/Stanów/Argentyny/

Zmieniony przez - Ludi_ w dniu 2011-10-11 15:16:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
relacja o3 do o6 w orzechach włoskich nie jest taka zła" - 1:4

http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3138/2 

faktycznie ryba hodowlana może mieć niższą zawartość o3 niż ryba z wolnego połowu

jeśli chodzi o jakość - można dostać dobrego łososia w dużych miastach, nawet w sieciowych marketach, co nie znaczy iż wysoka jakość jest jakąś regułą

jeśli chodzi o przyswajalność o3 z ryb i suplementów, to raczej ze względu na koncentrację - lepiej wypadają ryby:

http://www.jle.com/en/revues/agro_biotech/ocl/e-docs/00/04/04/48/article.phtml 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 464 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91259
Badań Ci nie mogę wysłać faftag bo są pół na pół komercyjne/publikacja tak więc jak dostane wersję do opublikowania to wrzucę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
wystarczy podać źrodła/autorów

ale OK
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bez przesady nie można popadać w skrajności. Prawie wszystkie kurczaki ryby świnie i krowy itd itp są faszerowane hormonami żeby szybciej rosły także ....
Ps. Słyszałem ze nadmiar tuńczyka może szkodzić ze względu na rtęć bodajrze?? (ale ponoć tylko dlatego , ze są to ryby długowieczne, starsze osobniki mają nagromadzone tych metali ciężkich-a wiadomo im starsza ryba tym większa i takie się łowi)
Chemia jest wszędzie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Faszerowanie hormonami nie jest regułą, ale raporty EU potwierdzają ten proceder. Najczęściej w przypadku mięsa wołowego. Co ciekawe, nie ma danych na temat metabolitów środków hormonalnych w mięsie drobiowym (proceder jakby nie istniał), a tymczasem jaja kurze są wyjątkowo obfitym źródłem 17alpha i 17beta-estradiolu - czyli żeńskich hormonów płciowych. Czy wynika to z celowego faszerowania zwierząt tymi hormonami - trudno mi powiedzieć.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Olimp Pump Express

Następny temat

Jaki gainer do 100zł ?

WHEY premium