Oczywiście dieta nie ma się składać tylko z posiłków płynnych - może to być np: jeden posiłek z trzech. To będzie znacznie bardziej korzystne rozwiązanie. Warzywa są niezbędne w każdym posiłku, owoców nie należy się bać jak i tłustych mięs. Ryby są wskazane kilka razy w tygodniu: czyt. śledź, pstrąg, łosoś dziki, dobre źródło DHA i EPA. Nie [...]
Zgadza się, wielonienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokiej temperatury ulegają niekorzystnym przemianom, wskutek czego powstają niebezpieczne związki dla naszego organizmu. Masz przecież do wyboru oliwę, olej koko, opcjonalnie masło klarowane w odpowiednich ilościach. Nie wiem co Ci ludzie mają z tymi mieszankami mrożonymi, przecież poza [...]
Obojętnie co zjesz na kolacje, ważne aby posiłek był odpowiednio zbilansowany i bogaty odżywczo bowiem jedna kromka chleba z masłem orzechowym to kiepskie rozwiązanie. Siemię jak najbardziej należy wprowadzić, gdyż są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy z grupy B, błonnik czy lignany. Łyżeczka dzienne np: do płatków czy szejka zda egzamin. [...]
Lipidów jest bardzo mało, brakuje DHA i EPA. Olej uniwersalny do eliminacji, zdecydowanie warto lepiej kupić oliwę z oliwek która ma prozdrowotne działanie na nasz organizm. Posiłek drugi nie dostarcza odpowiedniej ilości białka, podwieczorek zaś jest ubogi odżywczo. Mało jest potasu, wapnia..
to zalezy co ma na celu suplementacja;-) warto tutaj wskazac jej wplasciwosci termogeniczne ktore mozna zastosowac wraz z joha i kofeina podczas edukcji No aschwe, żeby trochę wyluzować bo strasznie szybko mnie kur wica ostatnio bierze z byle powodu. I trochę ze względu na regeneracje, na noc razem z ZMA łykam. Drażliwość może być spowodowana albo [...]
W takiej sytuacji i tak nie dostarczysz EPA i DHA a ALA. Poza tym z olejem lnianym należy uważać. Istnieje spore ryzyko utlenionych kwasów tłuszczowych. Masło masz dostępne również z migdałów i nerkowców. Jednak jeżeli zjesz okazyjnie z ziemnych to nic się nie stanie.
Makrela to ryba z rodziny makrelowatych. Bardzo popularna w Polsce w wędzonej formie. Od niedawna również spotykana jakoś świeży filet w jednej ze znanych sieci marketów. Świeża makrela zawiera 18,7 g białka, 11,9 g tłuszczów i 0,2 g węglowodanów. Jest więc ona bardzo dobrym źródłem białka i tłuszczów. Istotne są szczególnie te drugie. Są to [...]
1g EPA i 660mg DHA dziennie to bedzie za duzo? aktualnie jem potrójną dawkę która jest napisana na opakowaniu. Razem z omega łykam d3+k, dobrze to robię? czy nie ma to sensu Zmieniony przez - arek12o w dniu 2017-10-29 12:05:50 Zmieniony przez - arek12o w dniu 2017-10-29 12:08:35 Zmieniony przez - arek12o w dniu 2017-10-29 12:08:57
Pewne produkty są mniej lub bardziej zalecane w naszych dietach. Jest to naturalne, z uwagi na ich jakość i wpływ na nasz organizm. Gdyby każdy produkt spożywany działał na nasze ciało to samo, czyli gdyby dieta nie miała wpływu na to, jak wyglądamy i jakie jest nasze zdrowie, to można stwierdzić, że byłoby idealne. Niestety nie jest tak i warto [...]
Tłuszcze w naszej diecie są istotnym elementem utrzymania prawidłowego zdrowia. Bardzo ważne jest jednak to, ile i jakie tłuszcze spożywamy. Ilość tłuszczów w diecie uzależniona jest od rodzaju diety, jaki wybierzemy. W diecie low carb, w której bazujemy na tłuszczach, węglowodany stanowią od 30 do 150g w ciągu dnia. Białko standardowo 2 g/kg masy [...]
Ryby są jednym z podstawowych źródeł białka w naszych dietach, zaraz obok różnego rodzaju mięs, jajek i nabiału. Niewątpliwą ich zaletą jest wysoka zawartość białka, dochodząca do 20%, bardzo dobry profil aminokwasowy i przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Tłuszcze obecne w rybach morskich, takich jak: śledź, [...]
Witam Kwasy omega 3 mają istotne znaczenie w kwestii funkcjonowania naszego organizmu i ich odpowiednie spożycie jest niezbędne. Są one składnikiem blon komorkowych i mózgu. Do rodzinykwasów omega 3 należą: - kwas alfa linolenowy, - DHA (kwas dokozaheksaenowy), - EPA (kwas eikozapentaenowy) Odpowiednie spożycie tego składnika ma duże [...]
[...] Dawka zalecana ~80 mg to śmiech na sali. W mojej opinii co najmniej te 2g dziennie każdy człowiek spożywać powinien. Podobnie omega 3 z wysoką zawartością kwasów epa i dha (1-2g lub trochę więcej w zależności od potrzeb). Świetnie działają przeciwzapalnie, ładnie wpływają na wyrównanie gospodarki lipidowej. Pytanie odnośnie zwierząt? [...]
[...] o6 i 5,5g o3. Oczywiście teoretycznie pożądanym stosunkiem o6:o3 jest 1:1, ale jest niebywale trudny do zachowania w praktyce. Jeśli chodzi o o3 to głłównie chodzi o dha i epa jak juz smpa napisał. Spożycie tych 2 kwasów to wg obecnych badań 3-5g. /pozdr //ogólnie wszystko zależy też od kaloryczności diety. Wiadomo, że osobnik o wadze 120kg i [...]
Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że białko jest podstawą budowania mięśnia. Dlatego też, jeżeli chcemy kształtować naszą sylwetkę, to dostarczać go powinniśmy w zalecanej ilości około 2 g/kg masy ciała. Aby wiedzieć jakie źródła białka są zalecane w zdrowiej diecie, warto zaznajomić się z artykułem: [...]
Orzechy ziemne są zbędne w diecie, ryby z kolei wybieraj świeże/mrożone (źródło DHA i EPA) - śledź, halibut, łosoś dziki, pstrąg, mintaj. Olej rzepakowy wybieraj jedynie nierafinowany, w ciemnej szklanej butelce, do obróbki termicznej możesz używać oliwy, oleju kokosowego czy niekiedy masła klarownego ( w odpowiednich ilościach ). Zamiast [...]
czyli rozbieżności dość duże, hmm.. od 2 do 6 a nawet 10g (EPA i DHA) będę starał sie brać pow 2g i powinno być gut (ok 10g tranu) zresztą chyba najważniejsze jest żeby wogóle jakąś ilość Omega3 dostarczyć