SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

epa dha

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] np. 940 ml napoju typu cola), jednak wpływ chociażby piwa na stężenie glukozy czy insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15520 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7572 Data: 2019-10-22 09:33:00
  • [...] Kwas linolowy C18: 2, (9 9, 12) obfitują w niego olej słonecznikowy i kukurydziany, obecny w średnich ilościach w soi, sezamie i migdałach oraz w małych ilościach w rzepaku, orzeszkach ziemnych i oliwie z oliwek. Bardzo niską zawartością charakteryzują się orzechy kokosowe i palmowe. Ciało przekształca kwas linolowy w inne kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9538 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • [...] o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w porównaniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3042 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało.  OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1963 Data: 2023-04-03 19:01:02
  • [...] były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten sposób powstaje z niego estradiol i DHT. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7208 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, dostarczanie dużych ilości nawet najzdrowszych tłuszczów może tuczyć. Są ludzie, którzy twierdzą, że tłuszcz… w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3046 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2722 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (np. olejek miętowy, piasek kwarcowy). Niejednokrotnie są one częścią normalnej diety lub stanowią klasyczne składniki odżywcze (np. żelazo, wodorowęglan potasu, olej rzepakowy) lub nie są groźne dlatego, że są dopuszczone do stosowania tylko w pułapkach na owady i dlatego istnieje znikome ryzyko przedostania się tych związków do łańcucha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2617 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Sprawność naszego mózgu jest tak samo ważna, jak sprawność naszego ciała. Należy poświęcać mu zatem podobną ilość uwagi do tej, jaką zwykle poświęcamy każdej dolegliwości, która nas dotyka.  Ashwagandha - Withania somnifera To już kolejne zioło, którego korzenie stosowania sięgają starożytności. Podobnie, jak Bacopa monnieri, ashwagandha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4544 Data: 2021-03-01 10:44:47
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7939 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Przeciwzapalne składniki diety - co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1240 Data: 2020-07-13 13:47:16
  • Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2286 Data: 2022-04-16 07:46:43
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13548 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1602 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • [...] u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, randomizowane badanie, przeprowadzone zostało w 2007 roku przez Department of Food Science and Human Nutrition w Reykjaviku, miało na celu sprawdzenie wpływu stosowania oleju rybiego i owoców morza na dietę o ujemnym bilansie kcal u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7462 Data: 2017-07-24 10:05:22
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na to, że zbyt duży udział kwasów Omega 9 w diecie, tak samo, jak kwasów Omega 6 może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Kwasy Omega 9 występują m.in. w oleju rzepakowym, sojowym, sezamowym, mętnej oliwie oraz orzechach. Kwasy Omega 7 Ostatnim rodzajem kwasów tłuszczowych Omega, o których prawdopodobnie niewielu z nas słyszało, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7890 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej sezamowy, oliwa z oliwek (jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1385 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Kwasy omega-3, a cukrzyca typu 2

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] itd.) Niestety, kwasy omega-3 są rzadko spotykane, szczególnie EPA i DHA. Bardziej rozpowszechniony jest kwas α-linolenowy, zawierają go np. orzechy włoskie, olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany. Niemniej ludzie mają złe nawyki żywieniowe i nie dostarczają wystarczającej ilości tłuszczów. Znaczenie ma również prowadzona od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1348 Data: 2022-12-29 09:57:24
  • Czy tłuszcz w diecie jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1697 Data: 2020-04-22 10:14:35