Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
[...] składników) często stanowią nieprzewidywalne zagrożenie (ponadto wchodzą w interakcje z lekami, mogą znosić, osłabiać lub wzmacniać ich działanie, w zależności, na jakie enzymy CYP 450 będą oddziaływać). Poza tym leki działają (i były testowane klinicznie), a z ziołami bywa różnie. Dlatego wielu współczesnych „szamanów” i [...]
Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
Zazwyczaj większość wpisów i artykułów pisze się o tych o suplementach, których celem jest wsparcie budowy masy mięśniowej, ochrona mięśni czy też wspomaganie redukcji poprzez nasilenie procesów lipolitycznych. Jednak nadal dość mało można przeczytać o suplementacyjnym wsparciu prozdrowotnym, utrzymaniu kondycji układu odpornościowego, nasilenia [...]
Wiele lat temu producenci spod ciemnej gwiazdy sprzedawali, jako bezpieczny, środek superdrol, czyli niezwykle ciężki metylowany masteron (methasterone), który był w stanie solidnie naruszyć nerki i wątrobę. Opakowanie miało sugerować, że jest to suplement. Jeden z pacjentów w wieku 42 lat – zaledwie po 100 tabletkach superdrolu dostał żółtaczki, [...]
Teorie na temat zakwaszenia organizmu zapoczątkowała medycyna chińska, następnie praktykowali ją lekarze medycyny naturalnej, po latach doczekała się naukowego potwierdzenia i pewnego rodzaju renesansu w XXI wieku. O dietach alkalicznych czy też odkwaszających ostatnimi czasy robi się coraz głośniej. Z badań wynika, że zakwaszenie organizmu jest [...]
[...] naukowcy uważali, że ocet opóźniał opróżnianie żołądka, co z kolei spowalniało wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego. Jednak nowsze badania sugerują, że blokuje on enzymy rozkładające skrobię, która nie jest wchłaniana. Niewchłaniana skrobia może działać, jako prebiotyk, co z kolei prowadzi do wzrostu zdrowych bakterii jelitowych. [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiony do wszelkich tego rodzaju nowinek, gdyż droga od prób na zwierzętach czy liniach komórkowych aż do zastosowania środka u człowieka jest niezwykle długa i skomplikowana. Bardzo często okazuje się, że rewelacyjnie działające u zwierząt środki, nie dają żadnych rezultatów u człowieka (np. inhibitory [...]
[...] tragiczne skutki w naszym zdrowiu, przyczyniając się do powstawania alergii żywieniowych oraz różnych chorób. Surowe mleko krowie, w przeciwieństwie do mleka UHT, zawiera enzymy pomagające nam poradzić sobie z laktozą. Przetwory mleczne w diecie mogą mieć pozytywny wpływ, jednakże tylko te pochodzące z dobrych, naturalnych źródeł. Całkowite [...]
Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek doświadczyć nudności, biegunki lub innych nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych podczas lub zaraz po treningu? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam! Krwawienie z przewodu pokarmowego Niektórzy ludzie biegający na bardzo duże dystanse doświadczają mikroskopijnej utraty krwi przez przewód pokarmowy. Nie jest do [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Doktor Connor jest dość znanym w sieci specjalistą, który omawia różnorakie środki anaboliczno-androgenne. Rzadko oglądam jego materiały, gdyż ma wyjątkowo nudny styl opowiadania. Ogólnie, przekarmianie jest znaną przyczyną skracania się życia człowieka – nieważne, czy hodujesz mięśnie, czy tłuszcz. Ten drugi przypadek jest oczywiście gorszy, [...]
SARM, czyli selektywne modulatory receptora androgenowego, miały zrewolucjonizować leczenie osób w podeszłym wieku. Po tej nowej grupie leków wiele obiecywali sobie bywalcy klubów. WEDŁUg lekarza medycyny Nabeela Akhtara z Penn State University: „Selektywne modulatory receptora androgennego (SARM) zostały opracowane jako alternatywa dla [...]
[...] trawienne, wzdęcia, zaparcia? Kiwi może okazać się pomocne. Jest źródłem substancji, które wspomagają trawienie pokarmowych białek. By przekonać się o tym, jak silne enzymy znajdują się w kiwi, wystarczy przygotować galaretkę z jego dodatkiem. Za sprawą enzymów galaretka nie stężeje. Badanie z Taipei Medical University pokazało, że po [...]