Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Z pewnością nie raz widziałeś kuszącą prezentację diety, która obiecywała w łatwy i szybki sposób schudnąć nadmiarowe kilogramy. Co więcej, widziałeś, że wielu Twoich znajomych i/lub celebrytów z niej korzystało i drugie tyle mówiło, że ma to w planach. Nie da się ukryć, że pokusa szybkiego i łatwego schudnięcia jest trudna do odrzucenia. [...]
[...] deficytu kalorycznego, ograniczenie ulubionych potraw i rozpoczęcie nielubianych ćwiczeń może być katorgą. Oczywiście wszystko jest kwestią nastawienia, motywacji i diety, którą dany człowiek wybierze. Niektórzy decydują się na dietę roślinną. Większość takich decyzji związana jest ze światopoglądem, chęcią działania prośrodowiskowego, [...]
[...] dietę świata. Od wielu lat króluje w rankingu pisma U.S. News & World Report gdzie przy pomocy ekspertów, oceniane są najpopularniejsze modele żywienia. Fundamenty diety Ten model żywienia opiera się przede wszystkim na wysokim spożyciu warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty, pełnoziarnistych i razowych produktach zbożowych [...]
[...] tłuszczowej. Niemniej, nawet po zmianie wagi ciała widać, iż kiepski trening obwodowy jest lepszy, niż samo maszerowanie. Komentarz Osoby otyłe powinny zacząć zmiany od diety, nie od treningu. Sam trening (nawet 3 x w tygodniu po 60 minut na sesję) przynosi umiarkowane lub znikome rezultaty (w zależności od intensywności). Oba rodzaje [...]
[...] mniejsze, niż oczekiwano. Z tego powodu, aby przywrócić stężenie kreatyny w organizmie, weganie i wegetarianie potrzebują egzogennie podawanej kreatyny (np. z suplementów diety), co znacząco zwiększa jej stężenie w ustroju, często bardziej niż u mięsożerców (którzy regularnie mają do czynienia z kreatyną zawartą w jedzonym mięsie). Czy [...]
Całokształt danej diety często opisuje się słowami, które pozwalają w łatwy sposób odnieść się do właściwości danego stylu żywienia. Na przykład „keto” mówi się o dietach o znikomej zawartości węglowodanów, „wege” to styl życia wykluczający spożywanie odzwierzęcych produktów spożywczych, a „IF” odnosi się do spożywania swoich jadłospisów w [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Kompleksowe podejście do diety i suplementacji pozwala cieszyć się dobrym samopoczuciem nawet w okresach wzmożonej pracy, stresu, braku czasu na przygotowywanie pełnowartościowych jadłospisów, czy osłabionej odporności. Znaczącym ułatwieniem w realizacji takiego podejścia są złożone preparaty, które nacelowane są na wielokierunkową optymalizację [...]
Od wielu lat diety wysokotłuszczowe budzą kontrowersje, mimo iż brakuje dowodów, że są szkodliwe dla zdrowia. Prawdopodobnie znaczenie odgrywa tu strach przed nieznanym, tego rodzaju model żywieniowy wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch [...]
[...] niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 dzieci na diecie ketogenicznej [...]
[...] zasobną w białko wymaga od przewodu pokarmowego pewnej adaptacji, zatem warto pamiętać o stopniowym zwiększaniu udziału podaży energii z tej substancji odżywczej. Wpływ diety wysokobiałkowej na wybrane bakterie Celem pracy naukowców z poznańskiego AWF było porównanie obfitości występowania wybranych bakterii w kale oraz pH kału u kulturystów [...]
[...] lub weganką jest w stanie zapewnić dziecku pełnowartościowy pokarm. Musisz planować i mieć wiedzę Po raz kolejny należy wspomnieć, że najważniejsze jest mądre zaplanowanie diety roślinnej. Podczas karmienia wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze u matki. Chociaż diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, potrzeba gromadzenia [...]
Japońska dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie, szczególnie jeśli porównamy ją z dietami zachodnimi, bogatymi w żywność przetworzoną. Japończycy jako naród jedzą dużo zdrowej żywności, regularnie ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii [...]
[...] produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż makaron lub biały ryż. Połączenie tych dwóch składników pozwala nam [...]
[...] suplementacji) powinny wykazać osoby pomijające w swoim jadłospisie produkty ze świata zwierzęcego - weganie, a także osoby, które często oddają krew. Które składniki naszej diety utrudniają wchłanianie żelaza? Dbając o właściwy poziom spożycia żelaza, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, co: Pijemy - z możliwego zmniejszania absorpcji [...]
[...] i neurodegeneracyjnych Stan zapalny może dotyczyć wielu systemów czy rodzajów narządów, w tym układu nerwowego. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak poszczególne rodzaje diety wpływają na stan zapalny w układzie nerwowym. Jak różne rodzaje diety wpływają na stan zapalny w ustroju? W badaniach oceniano skutki zastosowania diety [...]
[...] na rozwinięcie się cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i zmian w funkcjonowaniu serca. Naukowcy dokonali przeglądu 223 badań przeprowadzonych od 1950 r. w celu oceny wpływu diety na chorobę niedokrwienną serca. Ochronny wpływ wykazywało spożycie: orzechów (redukcja ryzyka o 30%), warzyw (redukcja ryzyka o 23%), jednonienasyconych kwasów [...]