Dwukrotny mistrz Classic Physique - Chris Bumstead ostatnio podzielił się informacją na temat swojej aktualnej wagi, a także zdradził jak wygląda jego dieta na ostatni dzień budowania masy pod zawody Mr. Olympia 2021. Jego idealna i proporcjonalna sylwetka nie ma sobie równych. To jednak nie jest dla niego żaden powód, aby zwolnić tempo i przestać [...]
Węglowodany w klasycznych dietach kulturystycznych pełniły i nadal pełnią niezwykle ważną rolę. Dla wielu zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam [...]
[...] BMD, a nawet może się przyczyniać do obniżenia tego wskaźnika! Dodatkowo BMD jest obniżone u osób stosujących restrykcyjne diety (np. 800-1200 kcal) takie, jak: VLCD (dieta o bardzo niskiej podaży kalorii), dieta Dukana, niektóre diety wysokobiałkowe itd. O wiele korzystniejsze dla zdrowia są diety charakteryzujące się niższym deficytem [...]
Wiele osób regularnie pyta mnie, czy to już odpowiednia chwila, co działa, jak zwiększyć masę, jak pozbyć się tkanki tłuszczowej, jak postępować, co dalej robić? Przede wszystkim nikogo nie zachęcam do sięgnięcia po doping, bo nie jest prawdą, że bez „wspomagania” nie da się uzyskać zadowalających rezultatów. „Wysokie stężenie testosteronu nie [...]
[...] to doprowadzi do zwiększenia udziału tłuszczów podskórnych i wisceralnych. Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera kształtu ludzika Michelin. Masa mięśniowa: jaka dieta? Jakie są najlepsze odżywki i suplementy na masę? Ile przyjmować białka np. WPC (koncentratu białka serwatkowego)? Ile przyjmować odżywki węglowodanowo-białkowej typu [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków kulturystyki dopiero w końcu XIX wieku. Jednak można znaleźć [...]
[...] nierównomiernego rozkładu protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24 h synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej ilości [...]
[...] estradiolu, DHT (a więc pośrednio od testosteronu), lokalnych czynników wzrostowych i wywołanych treningiem mikrourazów mięśni. Jeśli nie masz problemów z hormonami, to dieta jest tym najważniejszym czynnikiem, który stymuluje wzrost muskulatury lub jej spadek. I co z tego, że zastosujesz trening, który ma być hipertroficzny i jest zgodny ze [...]
[...] ale o tym jakoś nikt nie myśli, decydując się na pozbawione sensu schematy żywieniowe. Nie zawsze to, co jest modne, sprzyja zdrowiu. Referencje: D.Y. Jones Influence of dietatry fat on menstrual cycle and menses length https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3692908/ M.E. Reichmann i in. Effect of dietaty fat on length of the follicular phase of the [...]
[...] (nawet 50-70% po godzinie pracy przy 86% HR). Podsumowanie Jeśli nie masz problemu z odkładaniem się tkanki tłuszczowej, dobrym, sprawdzonym sposobem budowania „masy” jest dieta wysokowęglowodanowa, wysokobiałkowa o umiarkowanej podaży tłuszczów. Możesz bez problemu korzystać z gainerów, tym bardziej, iż klasyczny pokarm zaraz po ciężkim [...]
W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
[...] sportowcy. Wcześniej panowie nie byli aktywni fizycznie. Ponadto stosowali nietypowy program treningu. Przyrost masy (a właściwie osiągnięta rekompozycja) wskazują, iż dieta kulała. Niestety zupełnie czym innym jest wykonywanie 5-6 ćwiczeń głównie na maszynach, zapewne z umiarkowanym ciężarem (jak w eksperymencie) a regularny trening [...]
Najczęstsze problemy często wydają się błahe, ale mogą kryć drugie dno i być bardziej skomplikowane, niż się to początkowo wydaje. Przygotowałem listę rozwiązań typowych, często zgłaszanych bolączek, nie tylko początkujących, dotyczących rozbudowy mięśni, ale też siły. Uwaga: silne, ciężkie i „skoksowane” (sięgające po doping) osoby po kilkunastu [...]
[...] Naprawdę wiele więcej nie trzeba. Mogą być to plany w rodzaju góra/dół, push-pull, push-pull-legs, FBW lub podobne. Sprawdź: Trening FBW i PUSH-PULL dla zapracowanych Gotowa dieta odchudzająca i trening z hantlami dla nastolatka Trening obwodowy z hantlami. Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Trening z hantlami dla [...]
Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]
[...] nigdy nie znaczy lepiej. Możesz zastosować dietę wysokowęglowodanową (50% węglowodanów, 25-30% tłuszczów, 20-25% białka), ale to wcale nie znaczy, że nieskuteczna okaże się dieta np. 30% węglowodanów, 40-50% tłuszczów, 20-25% białka. Dla modelowego 70 kg mężczyzny, mającego 20 lat i 185 cm wzrostu zapotrzebowanie (przy umiarkowanej aktywności) [...]