Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]
Od dziesięcioleci zalecane jest ograniczone spożycie soli, w celu kontroli ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Przyjmując, że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli, spożycie dzienne nie powinno przekraczać 2 g sodu. Podsumowanie Nadmiar sodu w diecie może być szkodliwy, o [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
[...] diety wolnej od glutenu, ale nie u całej reszty populacji! Niestety, moda na unikanie glutenu jest nie tylko nieracjonalna, ale szkodliwa dla zdrowia. Finansowo tego rodzaju dieta po prostu się nie opłaca, a produkty bez glutenu wcale nie są zdrowsze, ponieważ charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia, czyli wyrządzają duże szkody [...]
Owoce jagodowe to wiosenno-letni rarytas. Kiedy tylko się pojawiają, wielu z nas wręcz delektuje się nimi przy każdej możliwej okazji. Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, czyli wszystkie rośliny, których owocem jest jadalna jagoda, są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie tylko smakują, ale też dają naprawdę szerokie możliwości [...]
Oddawanie krwi stanowi jeden z elementów pomocy, jaką jesteśmy w stanie oferować osobom, które potrzebują nagłej transfuzji krwi np. w wyniku wypadku komunikacyjnego. Oznacza to, że pobrany materiał od dawcy jest wykorzystywany na potrzeby innego organizmu, pod warunkiem zgodności grup krwi. Jednorazowo pobierana jest ilość 450 ml krwi z układu [...]
Wszyscy słyszeliśmy o suplementacji sportowej m.in. przy wykorzystaniu kreatyny, jednak obecnie naukowcy sugerują, że ludzie stale dostarczają jej za mało i że ma to negatywny wpływ na ustrój. Grupą szczególnego ryzyka są weganie. Kto zyskuje najwięcej? Rośliny praktycznie nie zawierają kreatyny. Dlatego też osoby, które jedzą wyłącznie pokarmy [...]
[...] biorąc, wszystkożercy chorują częściej na cukrzycę w porównaniu z wegetarianami i weganami, nawet jeśli wziąć pod uwagę różnice w masie ciała. Redukcja masy ciała Choć dieta sama w sobie nie jest metodą odchudzania, to jednak biorąc pod uwagę fakt, że spożywa się głównie produkty na bazie warzyw, owoców i pełnych ziaren, trudniej jest jeść [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
Panika i dezinformacja często prowadzą do nieracjonalnych zachowań a obecna sytuacja, jest doskonałym tego przykładem. Oto 10 najgłupszych rzeczy, które ludzie robią podczas wybuchu pandemii spowodowanej koronawirusem. Bagatelizowanie zagrożenia Wiele osób bagatelizuje zagrożenie koronawirusem, myśli bowiem, że problem ich nie dotyczy. Nawet, [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] cukrzyca pojawia się z powodu predyspozycji genetycznych, braku regularnego wysiłku fizycznego oraz z przekarmiania ustroju („obżerania się”). Na ryzyko cukrzycy wpływa dieta bogata w glukozę, fruktozę i sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcze trans i nasycone. Nie muszę dodawać, iż bogatym źródłem tych związków są produkty o [...]
Schorzenia wchodzące w skład zespołu metabolicznego są ze sobą mocno powiązane. Skutki fizjologiczne jednej z chorób często stanowią przyczynę kolejnej. Co więcej, z reguły prowadzą do nich te same czynniki związane ze stylem życia, tj. dietą i poziomem aktywności fizycznej, rzadziej są to czynniki genetyczne, niezależne od woli. Spośród otyłości, [...]
Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]
[...] w późniejszych badaniach, histamina pochodzi nie tylko z komórek tucznych, ale także z bazofilów (granulocytów) i płytek krwi. Jee Hee Son i wsp. sprawdzali, czy specjalna dieta bez histaminy pomoże 22 dorosłym osobom cierpiącym na pokrzywkę przewlekłą. Charakteryzuje ją obrzęk i bąble. Nawracające objawy komplikują życie 0.5 - 4% osób, a to [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
Po menopauzie wzrasta ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, m.in. chorób serca, osteoporozy, cukrzycy, ale także sarkopenii. Sarkopenia to utrata masy mięśniowej i siły, która pojawia się w wyniku procesu starzenia. Sarkopenia nie tylko zmienia skład ciała, ale także sprawia, że jesteś mniej funkcjonalna i bardziej podatny na upadki. [...]
[...] ryb dodaje niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 do diety i utrzymuje zdrowy mózg i serce. Co więcej, zapobiega to także niektórym nowotworom. Nawet semiwegetariańska dieta polegająca na jedzeniu roślin z okazjonalnym spożyciem mięsa, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Tak więc nawet jeśli nie chcesz przestać jeść mięsa, nie [...]
[...] miażdżycy czy zespołu metabolicznego, ale sam fakt pojawienia się w tym wieku nadciśnienia tętniczego, nazywanego cichym zabójcą. Regularny trening aerobowy, siłowy i dieta powinny stać się dla wielu osób elementem stylu życia. Wydaje się, iż profilaktyka powinna objąć nawet osoby w wieku dojrzewania. Referencje: Boris Tilov i in. Study of [...]