Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
[...] zakładać, że każdy posiłek musi mieć jakieś źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Rośliny także mają moc i mają też błonnik, którego nie ma mięso. Dbaj o to, by twoja dieta była zróżnicowana i nie pomijaj białka pochodzenia roślinnego. Sam widzisz, ile ma zalet. Źródła: Consultant 360. “Can a High Fiber Bean-Based Meal Offer the Same [...]
Wiedza naukowa ewoluuje na tyle szybko, że niektóre książki mające więcej niż kilkanaście lat można wyrzucić na makulaturę. W dziedzinie suplementacji wspomagającej odporność i funkcjonowanie organizmu także nastąpiły ogromne postępy. Wyniki Po 6 tygodniach u 14 z 22 pacjentów (~64%) otrzymujących probiotyki odnotowano zmniejszenie nasilenia [...]
Nowości w świecie suplementacyjnym cieszą się dużym uznaniem, coraz częściej spotkać można połączenia dwóch ciekawych składników, które przyczyniają się, np.: do poprawy pracy naszych mięśni czy też pomagają nam zredukować tkankę tłuszczową. Ostatnimi czasy dużą popularność zyskały tak zwane shoty. Czy warto z nich korzystać? Na który warto [...]
Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]
Niczym nowym nie jest fakt, że dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to jednym z najlepszych sposobów jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. [...]
[...] masę. Zbyt długie unieruchomienie po urazie lub chorobie prowadzi do szybkiej utraty mięśni, osłabienia, jak i znacznie podnosi ryzyko zapalenia płuc. 4. Nieodpowiednia dieta Nie jest tajemnicą, że osoby starsze nie mają tak silnego uczucia łaknienia, jak osoby przed 50. rokiem życia. W wyniku tego dochodzi do niedostatecznej podaży kalorii [...]
Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] hemoglobiny. Podsumowanie Aktywność fizyczna nie stanowi przeciwwskazania do tego, aby oddawać krew. Intensywny wysiłek fizyczny uprawiany w sposób regularny, jak i zdrowa dieta, będą znacząco podnosiły jakość oddawanej krwi. Wykorzystanie suplementów diety, opartych na substancjach legalnych, również nie będzie wpływało na skład chemiczny [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Nogi tworzą największą grupę mięśniową naszego ciała, która nadaje sylwetce bardziej masywnego wyglądu. Rozbudowana góra ciała, która postawiona jest na solidnych fundamentach, w postaci proporcjonalnie rozbudowanych nóg daje kompletny wygląd sylwetki, pozwalając cieszyć się tym, że nikt nie zarzuci nam nietrenowania dolnych partii mięśniowych. [...]
[...] może na lepszą jakość życia w okresie dorosłości oraz większą sprawność „na starość”. Nieodłącznym elementem wspierania młodego organizmu na początku drogi sportowej jest dieta i warto zwrócić uwagę na to, czego dziecko potrzebuje w szczególności. Kalorie i substancje odżywcze Ze względu na to, że organizm wzrasta i się rozwija, warto zadbać o [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
[...] Różnią się w każdym innym, szczególnie iż smalec dostarcza prawie 4 razy więcej kwasów nasyconych, w porównaniu do oleju sojowego. Wyniki eksperymentu Zwierzęta na obu dietach wysokotłuszczowych przybrały na wadze więcej niż zwierzęta na standardowej diecie (niezależnie, czy była wzbogacona w cholesterol, czy nie). Robert Piotrkowicz, [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
Nowoczesne preparaty na stawy to najczęściej wieloskładnikowe mieszanki substancji aktywnych, które mają wpływ na pracę Twoich stawów. Zazwyczaj stosowane są wtedy, gdy zaczynają się problemy z aparatem ruchu. Ból, strzelanie, przeskakiwanie albo uczucie przeciążenia to najczęstsze objawy, które są sygnałem, że czas zadbać o stawy. W konsekwencji [...]