[...] pokarmowy i uczucie sytości (komentarz: dla uściślenia, mieści się tam ośrodek głodu, z kolei ośrodek sytości mieści się w jądrze przykomorowym). Serotonina z kolei, hamuje czynność tego ośrodka. Do wzrostu poziomu serotoniny dochodzi na skutek zaburzenia w proporcji stężeń aminokwasów w surowicy, decydującej o przechodzeniu prekursora [...]
[...] popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny znaleźć się w lodówce. Jej zawartość niejednokrotnie cię zdziwi. Banany Te owoce zachowują o wiele więcej właściwości odżywczych, kiedy są [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) znacząco się wydłużył, ale jednocześnie [...]
[...] większe ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy stan skóry, włosów i paznokci. 5. Dbaj o odpowiedni poziom magnezu i chromu Bardzo często chęć podjadania słodyczy, głównie czekolady, wiąże się ze zbyt niskim poziomem magnezu. Zadbaj, by w diecie obecne były zielone warzywa, orzechy, nasiona i warzywa strączkowe. Pomocne może być [...]
[...] 263 kcal w 100 g nie jest jeszcze aż tak groźny, jak np. grzanki z McDonald’s (wg moich wyliczeń 396 kcal w 100 g, producent deklaruje 410 kcal w 100 g produktu) czy sos winegret (472 kcal w 100 g). IV kategoria Produkty zawierające 150-200 kcal w porcji 100 g – chude mięso, jaja, sery twarogowe (chude). V kategoria Produkty [...]
[...] np. ze stosowanymi lekami. Dlatego zawsze należy skonsultować z lekarzem stosowanie lub unikanie danego rodzaju diety, suplementów, witamin, minerałów, preparatów ziołowych czy leków. Nie należy czerpać informacji ze stron internetowych, które nie są wsparte żadnymi źródłami naukowymi. Czy mogę stosować słodziki w trakcie ciąży? Możesz, ale [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
[...] kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz przyswajanie kalorii z żywności. Skład flory jelitowej wpływa na wchłanianie składników odżywczych. Może to również mieć wpływ na masę ciała. Niestety nie jest jasne, jakie szczepy bakterii są najbardziej korzystne. Dopóki nie będzie wiadomo więcej, najlepiej jest [...]
[...] Dlatego właśnie nazwa tej diety to połączenie słów elastyczna i wegetariańska. Fleksitarianizm nie ma sztywnych zasad ani zalecanych ilości kalorii i makroskładników. W rzeczywistości jest to bardziej styl życia niż dieta. Jak jedzą fleksitarianie? na talerzach przeważają owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste koncentrują [...]
Cheat day, czyli „dzień oszustwa” – termin ten jest niezwykle popularny w świecie fitness. Na co dzień restrykcyjna dieta, wyliczone kalorie, żadnych odstępstw. Gdy przychodzi weekend nagle zwiększasz spożycie kalorii, zjadasz pizzę, frytki i czekoladę, których na co dzień sobie odmawiasz. Potencjalne zalety stosowania cheat day [...]
[...] ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten [...]
[...] D – nie tylko osoby stosujące dietę ketogeniczną mogą mieć jej niedobory. Nowoczesny tryb życia, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, stres, to tylko niektóre z czynników uszczuplających zasoby tej witaminy. Szczególne znaczenie może mieć ta witamina w kontekście niedoborów wapnia, ponieważ pomaga ona w jego przyswajaniu. Ketony [...]
Dietetyka jest pełna mitów, a ich źródłem są często bywalcy klubów. Dlaczego tak się dzieje? Bo nie mają oni odpowiedniego wykształcenia ani wiedzy, nie czytają książek, bazują na śmieciowych źródłach informacji. Dave Palumbo (słynny masowy potwór z lat 90. XX wieku) wspominał, że gdy startował w zawodach kulturystycznych, codziennie jadł solidny [...]
[...] Najgorsze, że osoby dysponujące często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają niesłychane herezje dietetyczne. Dlaczego? Gdyż stosują programy opracowane przez kogoś innego, czyli jedzą tak, jak im nakazano, bez zrozumienia rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być [...]
[...] u nas sytuacja też wymknęła się spod kontroli. Podsumowanie Chodzenie jest bardzo dobrym rodzajem pracy. Jego wadą jest czasochłonność, wymaga wielu godzin, by zobaczyć efekty. Bardzo dobry jest nordic walking. Bieganie przynosi rezultaty dużo szybciej od chodzenia, jednak jest też o wiele groźniejsze dla układu ruchu. Osoby otyłe nie [...]
[...] Dwa gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] udział masy ciała psuje kompozycję sylwetki oraz szkodzi zdrowiu, a otyłych osób jest coraz więcej. Ludzie wymyślają dziesiątki sposobów na redukcję, tak aby się nie zmęczyć. Do tego samego nurtu należy zaliczyć cudowne diety lub „tą jedną zmianę w diecie, która powoduje niewiarygodne rezultaty!” (np. wykluczenie z menu pszenicy lub cukru). [...]