[...] treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie Początki [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety na nas niekoniecznie działa, czujemy się źle i bez energii. Dlaczego tak się dzieje? Co jest tego przyczyną? Czy każdy powinien mieć dietę dostosowaną pod siebie? Różne preferencje smakowe Każdy z nas ma potrawy, które uwielbia i takie, których wolałby nie jeść. Dieta [...]
[...] których plany treningowe są ściśle ukierunkowane na rozwój wybranych grup mięśniowych i umiejętnie omijają mocniejsze zaangażowanie w trening. Jest jeszcze jeden istotny czynnik, który będzie wpływał na nasz wygląd w sposób ograniczający. Otóż podczas treningu mięśni grzbietu czy też nóg dochodzi do pobudzania znacznej ilości masy mięśniowej, [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej niż 30 g białka. Nawet jeśli zjemy więcej, to nie zostanie [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
[...] przypadkach rozprzestrzeniają się one bezlitośnie atakując inne obszary w naszym ciele. Zjawisko to nazywa się metastazą. Na szczęście niektóre nowotwory da się już wyleczyć, ale bardzo ważne jest, by były one wcześnie wykryte. Metod leczenia jest kilka, może to być operacja, radioterapia czy chemioterapia. Nie są to metody idealne, bo niosą [...]
[...] względu na obawy przed pestycydami. Jeśli tylko możesz, wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł, gdzie wiesz, że do ich hodowli nie użyto potężnej ilości chemikaliów. Przed spożyciem dokładnie je oczyść pod bieżącą wodą lub w roztworze wody z octem. Już same te czynności sprawią, że pozbędziesz się dużej części niechcianych związków chemicznych.
[...] produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć je do swojej diety. [...]
[...] w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych Ameryki, gdzie prekursorem został David Daniel Palmer. Jego sukcesem było wyleczenie głuchoty za pomocą manipulacji kręgami, co przyczyniło się do rozszerzenia stosowania praktyki leczenia tego typu. W fizjoterapii chiropraktyka zaliczana jest do terapii manualnej, która polega, pisząc w znacznym [...]
[...] kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone stężenie cholesterolu we krwi. Jaką rolę pełni IGF-1 u człowieka? Rola IGF-1 w ustroju: wzrost tkanki mięśniowej, zwiększenie syntezy białek, zwiększenie [...]
[...] problemów ze skórą. Czy wiesz, że możesz wprowadzić pewne zmiany do swojego życia, które wpłyną pozytywnie na wygląd i zdrowie skóry, a nie wymagają one wizyty w drogerii czy aptece? Poznajmy je. Podsumowanie Jak widzisz, żeby zadbać o swoją skórę warto zacząć od podstaw, od zmiany swoich nawyków. Nie potrzebujesz do tego góry kosmetyków. [...]
[...] w środowisku wewnętrznym organizmu. Zarówno w królestwie roślin, jak i w królestwie zwierząt, te biologiczne przemiany energetyczne dokonywane są przez takie same związki, czyli przez porfiryny. Różnica jest tutaj niewielka a polega na tym, że kiedy porfiryny roślinne, nazywane chlorofilem, przyłączają magnez i przyjmują zieloną barwę, to [...]
[...] omega-6, których jest pod dostatkiem w przetworzonej żywności. Jest to ważne ze zdrowotnego punktu widzenia, ponieważ nieodpowiedni stosunek omega-3 do omega-6 w diecie jest czynnikiem zapalnym. Gdy spożywasz dietę nadmiernie bogatą w tłuszcze omega-6, Twoje ciało wytwarza więcej zapalnych cytokin, które napędzają reakcję zapalną Twojego [...]
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
O kreatynie słyszał już chyba każdy, w sklepach spożywczych pojawiły się nawet sosy malinowe z limonką z dodatkiem kreatyny (tak, nie żartuję). W kontekście stosowania kreatyny istnieje wiele kwestii, które są niedostrzegane i nieznane, nawet osobom zajmującym się wspomnianą tematyką. Przykładowo kreatyna ma wpływ na próg wentylacyjny i stężenie [...]
[...] na ból kolana. Tylko 16 pacjentów mogło skontaktować się z naukowcami w celu uzyskania sprawdzenia wyników terapii. Grupa testowa składała się z 9 kobiet (56%) i 7 mężczyzn (44%), w wieku od 19 do 77 lat. Jeden pacjent był pochodzenia latynoskiego, jeden był Koreańczykiem, a reszta była biała. Co zastosowano? Peptydy zostały stworzone [...]
W XXI wieku niezwykle modne stały się zabiegi „upiększające”, które często deformują wargi, twarz czy wygląd pośladków. Kulturyści, których pociąga zwiększenie wymiaru ramienia, klatki piersiowej czy uda, często sięgają po mieszankę olejową. Obecnie stosowany przez sportowców synthol składa się z 85% oleju (z reguły olej o średniej długości [...]
[...] tylko dla naszego samopoczucia, ale dla ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu. Taka regeneracja sprawia, że Twój organizm jest w stanie funkcjonować w dzień. Funkcjonować, czyli pracować, uczyć się, zajmować domem, dziećmi, realizować swoje pasje, trenować, a także po prostu żyć pełną piersią. Sen pomaga lepiej się koncentrować, a także [...]