Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
[...] się być niezbędne dla wielu procesów w organizmie, w tym w regulacji gospodarki lipidowej. W przypadkach zwiększonego zapotrzebowania, takich jak ciąża i karmienie czy cukrzyca i nadciśnienie, a także w przypadkach niedoborów często stosuje się w diecie dawki w granicach 200 – 10000 mg dziennie. Często łatwiej jest je uzyskać przy pomocy [...]
W ostatnich latach okazało się, że o wiele większe znaczenie, niż myślano, ma występujący w organizmie stan zapalny. Ma duże znaczenie np. w cukrzycy, chorobach nerek, zapaleniu wątroby, trzustki, chorób naczyniowych, miażdżycy i wielu innych. Markerami stanu zapalnego mogą być cytokiny prozapalne: interleukina 1 (Il-1), interleukina 6 (Il-6), [...]
[...] otyłość, to znacząco zwiększa się ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Co więcej, dzieci te już we wczesnych latach zaczynają mieć z tego powodu problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Do tej pory kojarzyły się nam one z chorobami ludzi dorosłych i starszych. Ponieważ otyłość dziecięca jest coraz poważniejszym problemem, [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
Kto z nas nie lubi słodkości? Pytanie to w zasadzie nie powinno mieć miejsca. Wystarczy popytać wśród znajomych i bardzo ciężko o osobę, która nie jada słodyczy, lodów, kremów czy ciast. Nawet jeżeli tak jest, to wynika to nie z faktu, iż nie lubi ona smaku tego typu produktów, a z tego względu, że dba mocno o swoją dietę, zdrowie i sylwetkę. [...]
Kiedy otwierasz rano oczy, to prawdopodobnie pierwsza rzecz, o jakiej myślisz, to, że jeszcze byś trochę pospał, albo chociaż niech ktoś da trochę kawy. I zapewne na myśl o jakiejś aktywności wywracasz oczami, bo potrzebujesz czasu na obudzenie się. Aczkolwiek podobno są osoby, które się zrywają z radością i pierwsze co robią to gimnastyka przy [...]
Aronia (Aronia melanocarpa) pochodzi z Ameryki Północnej, należy do rodziny różowatych i jest uprawiana głównie ze względu na swoje owoce. Są to małe, ciemne jagody, które ze względu na charakterystyczny, gorzkawy smak, częściej są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji soków, dżemów, herbat owocowych i suplementów diety, niż spożywa [...]
Wśród napojów dedykowanych osobom aktywnym, które można umownie podzielić na napoje izotoniczne oraz energy drinki, zdecydowanie to te drugie dominują pod względem wielkości sprzedaży ogółem i to nie tylko wśród sportowców. Potencjalne zastosowania i zasady dotyczące bezpieczeństwa spożycia energy drinków podsumowało w 2013 roku (z późniejszymi [...]
Nadwaga i otyłość są nieodłączną składową zespołu metabolicznego, jednej z najpoważniejszych patologii XXI wieku. Zespół metaboliczny dotyka co najmniej 132 miliony osób w USA, z kolei problem otyłości dotyczy co najmniej 40% osób dorosłych. Tłuszcz nie jest tylko kwestią estetyczną, ale przede wszystkim zdrowotną. Niesprawiedliwy system [...]
[...] zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]
Zmiany zachodzące z wiekiem odciskają swoje piętno, niemniej można z nimi skutecznie walczyć. To, co było o wiele trudniejsze, obecnie staje się możliwe, gdyż teraz dysponujemy coraz większą wiedzą i możliwością wdrożenia rozmaitych systemów dietetycznych, suplementacji, leków, sposobów terapii skóry itd. Jednym z najbardziej znanych skutków [...]
Magnez należy do najważniejszych pierwiastków mineralnych w diecie człowieka. Komponowanie diety pod kątem optymalizacji jego zawartości w organizmie nie zawsze jest jednak łatwe. Dodatkowym problemem przy staraniach o jak najlepszy stan odżywienia magnezem jest trudność w precyzyjnym oszacowaniu jego zawartości w ustroju. Magnez działa [...]
[...] dochodzi do uszkodzenia lub zablokowania nerwu. Może on powstać wskutek urazu, przeciążenia mięśni lub ucisku na nerw. Ucisk może być także spowodowany chorobami takimi jak cukrzyca lub nowotwory. Objawy ucisku na nerwy mogą obejmować mrowienie, sztywność, ból oraz osłabienie mięśni. Najbardziej znanym przykładem klasycznego ucisku na nerw jest [...]
[...] serca. Przyczyny zawału serca Niektóre z głównych czynników ryzyka wystąpienia zawału serca to palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, nadwaga, zbyt mała aktywność fizyczna, cukrzyca typu 2 i niezdrowa dieta. Na pewno już nie raz o tym czytaliście w niejednym artykule i te czynniki są dla Was oczywiste. Jednak nie musisz palić czy być typem [...]