Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
Witamina C jest związkiem niezbędnym do życia i pełni wiele funkcji, w tym ochronną, wobec komórek organizmu. Często wysokie zapotrzebowanie lub głęboki niedobór, a także niska podaż w diecie są powodami rozpoczęcia suplementacji. W populacji ogólnej witamina C uznawana jest za bezpieczną i dobrze tolerowaną, jednak nie zawsze „więcej” znaczy [...]
[...] głód zostaje zaspokojony tylko na chwilę. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, udar czy otyłość. Jak sobie radzić z łakomstwem na słodkie? Cukier jak narkotyk? Wielu specjalistów od żywienia zgodnie twierdzi, że cukier [...]
[...] nocy może też powodować przyrost masy ciała. Zaburzasz w ten sposób naturalny cykl snu, co na dłuższą metę może powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak otyłość lub cukrzyca. Jedzenie przed snem Jeśli często jesz tuż przed snem, niestety mam dla Ciebie złą wiadomość. Kilka badań naukowych podkreśliło ryzyko związane z jedzeniem zaraz [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
[...] lat również niestety również na zdrowie, będąc jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych takich, jak: zmiany miażdżycowe, hipercholesterolemia, insulinooporność, cukrzyca dietozależna, problemy trawienne, zwiększone stany zapalne organizmu. Spożywając je w nadmiarze pogarszamy naszą wrażliwość insulinową, co wpływa na uzyskane efekty [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]
Są na świecie rzeczy, które pasują do siebie niemalże zawsze i tworzą pary na długo zapadające w pamięć. Tak jest na przykład z kawą i czekoladą. Zestawienie takie przyjęło się nie tylko w tradycyjnej formie napoju i tabliczki czekolady, ale także np. pralinek o smaku kawy itd. Podwójna energia Do produkcji swoich wyrobów ALLNUTRITION zawsze [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w biochemicznym procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Zalecana dzienna ilość (RDA) dla osoby dorosłej wynosi 800–1200 mg. Wapń - waga i metabolizm Naukowcy chcieli zbadać, [...]
Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
[...] ilości związków pro-, a zbyt małej ilości związków przeciwzapalnych. Ustrojowy, przewlekły stan zapalny w organizmie jest obecnie kojarzony z licznymi chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nowotwory. Indeks prozapalności diety jest zatem wskaźnikiem poziomu ryzyka wystąpienia różnych schorzeń opierającym się o ocenę sposobu [...]
[...] badania, które nie wykazują żadnej spektakularnej różnicy. Przyjmuje się jednak, że dieta bezmięsna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, a nawet nowotwory. Co więcej, sugeruje się, że dieta wegańska może być zdrowsza niż wegetariańska. Czy można zatem oficjalnie stwierdzić, że [...]
[...] Widzisz? Znowu pojawia się hasło "nawyk". Czyli już wiesz, że chodzi o coś więcej niż tylko chwilowa redukcja kalorii. Zresztą pomyśl - czy przytyłeś w tydzień? Czy Twoja cukrzyca, nadciśnienie czy inne schorzenie pojawiło się z dnia na dzień? No nie. To był proces. Długi proces życia z kiepskimi nawykami, złymi decyzjami odnośnie do [...]
[...] zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie [...]
Zmiany zachodzące z wiekiem odciskają swoje piętno, niemniej można z nimi skutecznie walczyć. To, co było o wiele trudniejsze, obecnie staje się możliwe, gdyż teraz dysponujemy coraz większą wiedzą i możliwością wdrożenia rozmaitych systemów dietetycznych, suplementacji, leków, sposobów terapii skóry itd. Jednym z najbardziej znanych skutków [...]
Magnez należy do najważniejszych pierwiastków mineralnych w diecie człowieka. Komponowanie diety pod kątem optymalizacji jego zawartości w organizmie nie zawsze jest jednak łatwe. Dodatkowym problemem przy staraniach o jak najlepszy stan odżywienia magnezem jest trudność w precyzyjnym oszacowaniu jego zawartości w ustroju. Magnez działa [...]
[...] dochodzi do uszkodzenia lub zablokowania nerwu. Może on powstać wskutek urazu, przeciążenia mięśni lub ucisku na nerw. Ucisk może być także spowodowany chorobami takimi jak cukrzyca lub nowotwory. Objawy ucisku na nerwy mogą obejmować mrowienie, sztywność, ból oraz osłabienie mięśni. Najbardziej znanym przykładem klasycznego ucisku na nerw jest [...]