SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier coca cola

  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] napój byłby trudny do wypicia, jednak kwas fosforowy ma wpływ na tolerancję Coli przez człowieka. 20 minut po spożyciu: następuje silny wyrzut insuliny. Wątroba wychwytuje cukier, część zostanie zużyta na cele energetyczne, jednak większość ma szansę trafić do tkanki tłuszczowej. Dlatego napoje słodzone mogą tuczyć, gdyż są bogatym źródłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6470 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • [...] i natychmiast zrezygnować z silników diesla, ich spaliny należą do I grupy kancerogenów, pozbyć się alkoholu itd.). Cytat nr 4 8 min. 20 sek. „Jaką rolę w cukrzycy odgrywa cukier? Dr Neal Barnard: Cukrzyca nie jest spowodowana spożywaniem diety bogatej w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14141 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] Bo to efekt psychologiczny, który ma pośredni wpływ na fizjologię. Dlatego często w badaniach naukowych wykorzystuje się efekt placebo, podając w znikomej dawce glukozę, cukier stołowy (sacharozę) czy maltodekstrynę. Tak samo współczesna pseudonauka, szarlataneria, wykorzystująca homeopatię, bazuje na efekcie placebo. Czy kawa jest lepsza od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4091 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • [...] Podejrzewam, że największy udział w tworzeniu tego mitu mają inne, gazowane napoje słodzone (np. typu cola, fanta, sprite, oranżady, toniki itd.). Tak, zawierające cukier napoje gazowane faktycznie nie są najzdrowszym wyborem, gdyż często mogą prowadzić do gromadzenia się zbędnych kilogramów. Z kolei z upływem lat gromadzenie tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3514 Data: 2019-01-12 10:23:05
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6161 Data: 2018-03-23 09:45:33
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] tempie. Otyłość bardzo rzadko pojawia się nagle, zwykle jest wypracowana latami zaniedbań. Dlaczego tyję?! Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Czy cukier tuczy? Czy można chudnąć odżywiając się w McDonald’s? Inne źródła otyłości Kiedy zaczyna się „spalać tłuszcz”? Jaki trening na odchudzanie? Jak pozbyć się 5 kg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9431 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • Jaki napój bez cukru wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] smak. Pod względem obecności składników widać różnicę w postaci dodatku neohesperydyny DC. Jest to bezpieczna substancja słodząca, 400-600 razy bardziej słodka niż cukier. Pozyskiwana w wyniku syntezy flawonoidów z owoców cytrusowych. Skład: woda, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, dwutlenek węgla, kwas cytrynowy, aromaty, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21030 Data: 2017-08-09 10:08:47
  • Czerwone mięso - zdrowe czy niezdrowe? Jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] producenci słodzonych napojów, czekolad, batoników lub podmioty zajmujące się pozyskiwaniem syropu glukozowo-fruktozowego z kukurydzy , popierali naukowców twierdzących, iż cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Sypnęli groszem i okazało się, że „cukier wcale nie jest taki zły”, a już syrop glukozowo-fruktozowy to samo zdrowie. I dlatego autorzy ww. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2338 Data: 2019-10-05 17:56:18
  • [...] zoptymalizować działanie układu odpornościowego. Unikaj cukru Cukier może być szkodliwy dla twojego układu odpornościowego, zwłaszcza jego nadmiar. Badania pokazują, że cukier zmniejsza aktywność komórek odpornościowych zwanych neutrofilami, które pochłaniają wirusy i inne patogeny. Badanie wykazało, że spożywanie cukru w ilości około 8 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5691 Data: 2018-09-18 18:10:35
  • Napoje zero - tanie czy drogie? Które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Napój Coca cola zero zawiera w 100 ml 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól 0,01 g. Napój Fanta zero zawiera w 100 ml 3 kcal. Węglowodany 0,5 g (w tym cukier 0,5 g), tłuszcze 0 g, białka 0 g. Podsumowanie Porównując tanie napoje zero z tymi drogimi i najbardziej popularnymi wyciągnąć można wnioski, iż skład tych tanich jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4522 Data: 2017-08-25 09:21:27
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Naukowcy wybrali mniejsze zło i „udowodnili”, iż sok pity razem z posiłkami jest dobroczynny dla zdrowia! Czy na pewno? Nic na to nie wskazuje. Cukier to cukier, niezależnie, czy jest naturalny czy syntetyczny i niezależnie, czy to napój słodzony czy w 100% „naturalny”. Ogólnie wg badań picie soków owocowych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2356 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • [...] zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana osoba jest zdrowa, bez podania jej wieku, określenia profilu hormonalnego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6312 Data: 2017-11-11 13:43:38
  • Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10104 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • Napoje typu cola to samo zdrowie!

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] (Kraft Foods) lub podmioty zajmujące się pozyskiwaniem syropu glukozowo-fruktozowego z kukurydzy (the Corn Refiners Association) popierali naukowców twierdzących, iż cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Sypnęli groszem i okazało się, że „cukier wcale nie jest taki zły”, a już syrop glukozowo-fruktozowy to samo zdrowie. I dlatego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8067 Data: 2019-02-27 08:30:50
  • Przyczyny otyłości, dlaczego tyjemy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W licznych badaniach wykazano, iż podobne połączenie zaburza mechanizmy regulacyjne. W badaniach na szczurach Oscai LB i wsp. wykazano bardzo ciekawe efekty diet bogatych w cukier lub tłuszcze. Przez 55 tygodni: pierwsza grupa szczurów zjadała 28,314 ± 756 kcal tygodniowo, dieta cukrowa druga grupa szczurów zjadała 28,884 ± 953 tygodniowo, dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7258 Data: 2018-06-01 09:27:58
  • [...] Czym jest izomaltuloza? Składa się głównie z glukozy i fruktozy. Handlowa izomaltuloza jest wytwarzana z sacharozy przez enzymatyczne przegrupowanie i jest stosowana, jako cukier np. w Japonii od 1985 roku. Badania sugerują, iż nie powoduje ona próchnicy, jest korzystna dla diabetyków oraz dla osób w stanie przedcukrzycowym. Badania in vivo na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3028 Data: 2019-11-24 17:07:18
  • Cukrowy podatek: dobrodziejstwo czy przekleństwo?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3039 Data: 2021-01-08 10:53:11
  • Coca Cola

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Zaspokoiłeś właśnie 100% dziennego zapotrzebowania na niego. Nie wymiotujesz z przesłodzenia tylko dlatego, że smak jest tłumiony przez kwas fosforowy. Po 20 minutach cukier jest już we krwi, powodując strzał insuliny. Twoja wątroba broni się, zamieniając cały cukier, jaki ma pod ręką, w tłuszcz. A ma go teraz naprawdę dużo. Po 40 minutach [...]

    Odpowiedzi: 58 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-04-06 08:17:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • PeCo

    Temat
    Inne dyscypliny

    [...] się słodzik, barwniki i inne syfy) Pączki typu Doughnuts (pączki) Płatki śniadaniowe słodzone (Chocapic® i inne) Bekon Ciastka ryżowe (podobno nawet gorsze w skutku niż cukier biały) Alkohol (odwadnia komórki i daje „puste kalorie") Ogólne zasady stosowane przy treningach Nie jedz między posiłkami Jako przekąski jedz owoce Unikaj smażonych [...]

    Odpowiedzi: 76 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-08-07 10:50:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] jest używana do syntezy acetylocholiny - neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci. Cukier: Dodaje energii i poprawia nastrój; organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta redukuje poziom cukru we krwi. Insulina obniża poziom energii. Efekt negatywny po jakimś czasie przewyższa początkowy efekt pozytywny. [...]

    Odpowiedzi: 84 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-12-11 22:38:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)