Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Artykuł tego typu niedawno ukazał się na łamach generationiron.com Autorzy narzekają, iż zawodowcy nie mówią prawdy swoim fanom. Zgadza się. Na wielu stronach w sieci sugeruje się, iż możliwa jest niemal dowolna przemiana sylwetki tylko musisz tego bardzo chcieć, ciężko pracować, odpowiednio trenować, odżywiać się i spać. To niemożliwe. [...]
N-acetylocysteina (NAC), acetylowany wariant aminokwasu L-cysteiny, jest doskonałym źródłem grup sulfhydrylowych (SH) i jest przekształcana w organizmie w metabolity zdolne do stymulowania syntezy glutationu (GSH), sprzyjające detoksykacji i działające bezpośrednio jako wymiatacze wolnych rodników. Podsumowanie NAC ma szereg zastosowań, [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
[...] R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, Thomas A.B. Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects” http://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(16)30336-1/fulltext
[...] doi: 10.1177/0363546511419277. Epub 2011 Aug 8. Preventive effect of eccentric training on acute hamstring injuries in men's soccer: a cluster-randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21825112 Peter Brukner1, Andrew Nealon1, Christopher Morgan1, Darren Burgess1, Andrew Dunn2 “Recurrent hamstring [...]
[...] codziennie, a nawet dwa razy dziennie, bo każdy zasadniczy bój w podnoszeniu ciężarów ma element przysiadu ze sztangą). Referencje: Salvador Vargas, Ramón Romance I wsp. “Efficacy of ketogenic diet on body composition during resistance training in trained men: a randomized controlled trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6038311/
[...] F. H. Pfeiffer,1,2,3 Olga Pivovarova,1,2,3,* and Natalia Rudovich “The effect of diurnal distribution of carbohydrates and fat on glycaemic control in humans: a randomized controlled trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341154/ James Crane and Barbara McGowan “The GLP-1 agonist, liraglutide, as a pharmacotherapy for obesity” [...]
Fenugreek – kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) może wywierać wpływ na stężenie testosteronu. Jak duży? Większość badań dotyczących oddziaływania kozieradki na człowieka jest sponsorowana. Jednak zmiany, które odnotowano w eksperymentach, wcale nie muszą być manipulacją. Testosteron całkowity i wolny rosły bowiem nadal znajdując się w [...]
[...] Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects” http://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(16)30336-1/fulltext Luc J C van Loon J Physiol. Oct 1, 2001; 536(Pt 1): 295–304. [...]
[...] na 6 h! Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects" Grafika: stężenie insuliny po spożyciu 500 g białka, jak widać stężenie insuliny wzrosło, ale nieporównywalnie słabiej np. do [...]
[...] M., Chambari, M., Bahrami, L. S., Maleki, M., Sukhorukov, V. N., & Sahebkar, A. (2023). The effects of Quercetin supplementation on cardiometabolic outcomes: An umbrella review of meta-analyses of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR, 10.1002/ptr.7971. Advance online publication. https://doi.org/10.1002/ptr.7971
Ludzie często podążają za modą, nie wiedząc, czy promowane w Internecie zabiegi, ekstremalne diety (np. VLCD), nieznane środki farmakologiczne z Chin lub Korei, czy wątpliwe sposoby terapii (np. kilkusetkrotne przedawkowywanie jodu) nie są szkodliwe dla zdrowia. Jednymi z popularniejszych w ostatnim czasie są schładzanie i ogrzewanie. Dlaczego [...]
[...] exercise but not resistance exercise reduces intrahepatic lipid content and visceral fat and improves insulin sensitivity in obese adolescent girls: a randomized controlled trial.” Am J Physiol Endocrinol Metab. 2013 Nov 15;305(10):E1222-9. doi: 10.1152/ajpendo.00285.2013. Epub 2013 Sep 17. 3.Eklund D., Häkkinen, A., [...]
[...] Paulsen G. “Vitamin C and E supplementation hampers cellular adaptation to endurance training in humans: a double-blind randomized controlled trial.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24492839 J Physiol. 2014 Feb 3. Paulsen G1, Hamarsland H, Cumming KT, Johansen RE2, Hulmi JJ, Børsheim E, Wiig H, Garthe [...]
[...] Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects” http://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(16)30336-1/fulltext 2.Kazunori Ohkawara,1,2,3 Marc-Andre Cornier,1,2 Wendy M. [...]
[...] on Fat Loss and Lean Mass Gain in Mexican-American and Korean Premenopausal Women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518509/ Wen D „Effects of different protocols of high intensity interval training for VO2max improvements in adults: A meta-analysis of randomised controlled trials.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30733142
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]