[...] zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani nawet zalecana. Produkty te zawierają tylko naturalnie występujące cukry, jednak słodki smak podkreślony jest poliolami, które pogłębiają słodycz owoców, nie powodując jednocześnie gwałtownego skoku [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
[...] aktywne. Często optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o konkretnych funkcjach, dedykowanymi sportowcom. Kapsułka z witaminami zawiera niezbędne witaminy oraz ekstrakty roślinne (np. z gorzkiej pomarańczy, pokrzywy, zielonej herbaty, żeń-szenia, guarany), które mogą wspierać metabolizm energetyczny i [...]
[...] opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg żelaza w 1 kg oliwa z oliwek z Arabii Saudyjskiej maksymalnie zawierała ~7,9 mg żelaza w 1 kg olej z drzewipestu orzechodajnego (Pequi oil) z Chin zawierał [...]
z reszta w opisie jest umieszczone info: ALLNUTRITION PUMPKIN SEED zawiera ekstrakt z pestek dyni (dynia zwyczajna – cucurbita pepo), który wspiera w szczególności zdrowie dolnych dróg moczowych oraz szereg innych związków, w tym skwalen, bogactwo witamin (A, C, E, D, K, witamin z gruby B) czy składników mineralnych (selen, cynk, wapń, żelazo, [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] Zazwyczaj podstawowa dawka waha się w granicach 800-100 mg na dzień. Często spotkacie się również ze standaryzacją pod kątem ilości immunoglobuliny (IgG). Warto, aby produkt zawierał jej około 30-40% w całości suplementu. Najczęściej zadawane pytania dotyczące Colostrum 1. Czym jest Colostrum? Colostrum to pierwsze mleko, które produkowane jest [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] warzenia piwa. Źródło żelaza hemowego Co ciekawe, jest to żelazo hemowe, podobne do tego, które występuje w odzwierzęcych produktach spożywczych. Drożdże piwowarskie zawierają również istotne ilości selenu, który jest mikropierwiastkiem o dużym potencjale antyoksydacyjnym. Uczestniczy on m.in. w ochronie tarczycy. Drożdże dla serca [...]
[...] ale również związki spoza listy substancji odżywczych, które wykazują cenne właściwości bioaktywne. Witaminy kluczowe dla energii Wieloskładnikowe preparaty z reguły zawierają wszystkie lub prawie wszystkie witaminy, zarówno rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczach. Witaminy pełnią liczne funkcje regulacyjne w organizmie. Wiele z nich [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]