Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
Pandemia spowodowała, iż większość trenujących w klubach nie można kontynuować normalnego cyklu treningowego. Część zawiesiła treningi, inni znaleźli sobie nowe sposoby wydatkowania energii i kształtowania sylwetki. Trening w domu W związku z tym, iż prowadzący siedzący tryb życia ludzie większość energii wydatkują w czasie bezczynności, w czasie [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]
Brian Johnson znany lepiej jako Liver King to w ostatnim czasie bardzo popularna osoba w branży fitness. Wszystko za sprawą niecodziennych nawyków żywieniowych. Mężczyzna jakiś czas temu całkowicie zmienił swój styl życia, przyjmując ten, jaki mieli nasi przodkowie. Filmy, na których spożywa surowe mięso bardzo szybko obiegły Internet i pojawiło [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Stwierdzenie "jedz mniej, lecz częściej" jest wszystkim dobrze znane, według niego powinniśmy zwiększyć częstotliwość posiłków, co ma podnieść tempo metabolizmu i mieć korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Zwiększona częstotliwość spożywania posiłków szczególnie zalecana jest odchudzającym się osobom, stosującym diety o ujemnym bilansie kalorycznym [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
Dziesięć lat temu Australijczyk Sam Rouen wygrał w reality show “The Biggest Loser” - konkursie z udziałem zawodników otyłych, gdzie celem była metamorfoza ciała i ducha. Powodem dla którego zdecydował się na wystąpienie w programie była olbrzymia nadwaga Australijczyka. 19- letni wówczas chłopak ważył 154 kg i był wyśmiewany przez swoich [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
Okres redukcji dla nikogo nie jest łatwy ani przyjemny. Niekiedy jest to ogromny wysiłek dla naszego ciała, jak i umysłu. Trenujemy wtedy naszą siłę woli i widzimy, ile możemy wytrzymać, co w pewnych sytuacjach sprawia, że jesteśmy silniejsi. Treningi to tak naprawdę dla nas „pikuś”. Najgorsza okazuje się dieta, która systematycznie ma obniżane [...]
Otyłość uważana jest za pandemię XXI wieku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Ponad 25% populacji w Polsce jest otyła. Przed nami znajdują się takie kraje jak Wielka Brytania oraz Irlandia. Sytuacja z roku na rok wygląda coraz gorzej. Dane te są alarmujące. Prawie 35% dorosłych Amerykanów jest otyłych. [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]