[...] przypadkach polecam wyłącznie zwiększanie aktywności ruchowej, celem uzyskania pięknej sylwetki. Lepszym rozwiązaniem wydaje się połączenie zwiększonej aktywności ruchowej z dobrze skonstruowaną dietą redukcyjną. Dążąc do jak najszybszych efektów, nie należy zwiększać bezrefleksyjnie aktywności ruchowej. Lepiej mniej zjeść niż zbyt dużo trenować.
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
[...] na nie swoją ekspozycję? Jeśli to możliwe unikaj trzymania żywności w plastikowych pojemnikach, korzystaj z organicznych produktów do pielęgnacji ciała i staraj się jeść więcej organicznej żywności. Warto się zainteresować, które z kupowanych warzyw i owoców są mocno pryskane. Przed spożyciem produktów spożywczych pamiętaj zawsze o ich [...]
[...] to przecież okres łatwy. Musimy uważnie monitorować, to, co zjadamy. Ale nie tylko… Przede wszystkim musimy zjadać mniej, niż nasz organizm od nas oczekuje… Czyli ile mam jeść, aby znów nie przytyć? Mówiąc prościej, zjadamy to samo, co do tej pory, ale w większych ilościach. Nie ma sensu kaloryczności podnosić o ~100 kcal, gdyż z wyjątkiem [...]
[...] prawidłową masę ciała w bezpieczny sposób. Poznajmy je. Korzystanie ze zdrowych przekąsek Przekąski to często ratunek na mały głód. Sięgamy po nie, gdy chcemy coś szybko zjeść i niestety są to zazwyczaj mało wartościowe produkty, np. Batoniki z cukrem, paczka kabanosów, solone orzeszki itp. Krótko mówiąc, są to paczkowane, przetworzone [...]
[...] może być mniej lub bardziej uciążliwe. Zgubne lenistwo i wygoda W kwestii odchudzania lenistwo jest bardzo, ale to bardzo poważnym problemem. Wiele osób zdecydowanie woli zjeść soczystego burgera albo pęto kiełbasy niż pieczoną pierś z kurczaka z sałatką. Dużo wygodniej jest też posiedzieć przed telewizorem niż pójść poćwiczyć lub pobiegać. W [...]
[...] umiarkowanie, prawdopodobnie stracili do 5 kilogramów. Dodał, że ci, którzy codziennie spożywali więcej białka, spożywali też średnio mniej kalorii. „Chcesz wiedzieć, jak jeść więcej i schudnąć? Upewnij się, że dodajesz trochę białka do swoich posiłków. Naukowcy zbadali, co się stanie, gdy do posiłku dodasz trochę więcej białka. W badaniu [...]
[...] i doszła do wniosku, iż powszechny lęk przed glutenem jest zupełnie nieuzasadniony. Tekst wspomnianej publikacji dostępny jest w źródłach pod artykułem. Kto nie powinien jeść glutenu? Na razie dowody naukowe wskazują, iż przeciwwskazaniem do spożywania glutenu są przypadłości takie jak: celiakia nieceliakalna nadwrażliwość na gluten alergia [...]
Prawie 30% kobiet oraz 16% mężczyzn w wieku od 18 do 59 lat traci zainteresowanie tym, co się dzieje w ich sypialni. Wpływa na to wiele różnych czynników, które są związane ze współczesnym trybem życia – ciągła gonitwa, stres, słaba jakość jedzenia, niewielka aktywność fizyczna. Warto jeszcze wspomnieć o roślinie zwanej buzdygankiem (tribulus [...]
[...] na świeżym powietrzu Z drugiej strony pamiętaj, że: zima to idealny czas na okres masowy, ponieważ możesz schować się pod warstwą ubrań gdy jest zimno, łatwiej jest zjeść więcej krótsze dni i gorsza pogoda pozwalają poświęcić więcej czasu na treningi na siłowni Podsumowując Nadwyżka kaloryczna i ciężkie treningi są korzystne i powinny [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
[...] fast food. W przyszłości może się to okazać dość zgubne i być może będziemy świadkami wzrostu wskaźnika otyłości. Do tej pory jednak Chińczycy, pomimo tego, że lubią dużo zjeść, stawiają na produkty bogate w błonnik, który dość szybko syci. W Chinach warzywa nie stanowią dodatku do posiłku, ale są jego punktem centralnym. Pomimo tego, że jedzą [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
[...] w wieku 74 lat. Zaczął od pokazania produktów w lodówce, a potem opowiedział, jak zmieniły się jego nawyki żywieniowe na przestrzeni lat. „Kiedy codziennie walczyłem, mogłem jeść wszystko, na co miałem ochotę. Kiedyś żyłem zgodnie z zasadą, że na każdy funt masy ciała jem 1 gram białka. To było trudne. Zjadłem też dużo więcej węglowodanów niż [...]
Dieta ketogeniczna może być nie lada wyzwaniem dla osób, które wcześniej jej nie próbowały. Choć perspektywa smacznych, obfitych w tłuszcz posiłków wydaje się dość przyjemna, dieta Low Carb wcale nie należy do łatwych. Aby przebiegała sprawnie, warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i [...]
Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]