[...] jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
[...] występują w rybach i oleju rzepakowym. W dietach społeczeństw zachodnich głównym źródłem spożycia EPA i DHA są ryby, zwłaszcza tłuste (np. makrele, pstrągi, łososie, śledzie i sardynki). Okazuje się, że kwasy omega-3 mają także wpływ na hipertrofię. Istnieje wiele dowodów na stymulujące działanie kwasów tłuszczowych omega-3 na syntezę [...]
[...] uwzględniaj: -tłuste ryby morskie (i niekoniecznie musi to być drogi hodowlany łosoś, którego jakość oraz zawartość omega 3 jest przeceniana- zamiast niego śmiało sięgaj po śledzie) -zasobne w wapń wędzone szproty -nasiona i orzechy (szczególnie migdały) -dużą ilość warzyw -wątrobę wieprzową (dobrze przyswajalne źródło żelaza) -w miarę [...]
[...] pociągnęłam do 25 powtórzeń ;-) DIETA nieliczona, na pewno przekroczona /-)_ 1. owsiane z wheyem, dynia pieczona, migdały 2. chleb razowy z pastą z tuńczyka, jajko, chrzan, śledzie w occie barszcz z krokietem, gołąbki wege - z grzybami, ziemniaki z masłem (posiłek w ramach spotkania wigilijnego w pracy, ciężko by było ustalić BTW, więc [...]
[...] uzywac z glowa jako przyprawe, czy lepiej wyeleminowac ? takie cuda warto zrobić samemu w domu, w dziale kuchni będziesz miał mnóstwo przpisów 14.-Jak wyglada sprawa ze śledziem, rozumiem ze ten z puszki jest do dupy, czy swiezego sledzika mozna dodac do diety? owszem śledzie są wartościowe, jak znajdziesz w occie, też można zjeść [...]
[...] Najlepszymi źródłami kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie (w Polsce chyba najlepiej kupować śledzie), tran, olej lniany (zawiera jednak głównie kwasy ALA a nie EPA & DHA, a ALA jest użyteczne tylko przy stosunku o3:o6 ok. 1:1), awokado, żółtka jaj, siemię lniane, [...]
[...] w ciele odzwierciedla skład tłuszczu w diecie, jeżeli chodzi o proporcje kwasów tłuszczowych, więc "jesteś tym, co jesz" Nie kupuj wędzonego łososia, kosztuje majątek- śledzie tańsze i lepsze, albo surowa ryba. (śledź w occie jest surowy, nie ma strat omega 3 z powodu obróbki cieplnej. nie kupuj tylko w tłuszczu, bo zalewają to roślinnym [...]
[...] ), łyżka oliwy, awokado, orzechy, tłuste mięso i podroby, jaja, tłuste ryby, ale nie żaden hodowlany łosoś, bo to strata pieniędzy, a być może i szkoda dla organizmu, ale śledzie, szprotki (razem z kośćmi ), sardynki, makrela, wątróbki rybne... Przy okazji ryb wspomnę, że trzymać należy się z dala od podduszonych istot hodowanych w azjatyckich [...]
[...] uwzględniaj: -tłuste ryby morskie (i niekoniecznie musi to być drogi hodowlany łosoś, którego jakość oraz zawartość omega 3 jest przeceniana- zamiast niego śmiało sięgaj po śledzie) -zasobne w wapń wędzone szproty -nasiona i orzechy (szczególnie migdały) -dużą ilość warzyw -wątrobę wieprzową (dobrze przyswajalne źródło żelaza) -w miarę [...]
NIEDZIELA (1 GRUDNIA 2013) - TYDZIEŃ 9, DZIEŃ 5 TRENING SIŁOWY LOWER B /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/c00b4fdf156a412389ca962f5ef3563d.png MC bez rękawiczek i coś w tym jest, że o wiele lepszy chwyt :-D W planku męczarnie, może przez @...w pierwszej serii taki ból mnie w brzuchu złapał, że aż do nogi promieniowało (za mocno się spięłam?)...jeszcze chwilę [...]
BCAA nie odłoży się w komórki tłuszczowe - to fizjologicznie niemożliwe. Płatki owsiane w takiej dawce mogą przyczynić się do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Sporo ryżu brązowego, który notabene jest ciężkostrawny i ma sporo błonnika. Produkty wliczaj przed obróbką termiczną - nie po. Dieta jest relatywnie monotonna, pierś z kurczaka to nie [...]