Niejednokrotnie spotykam się z osobami, które twierdzą, iż mimo znacznych restrykcji kalorycznych nie tracą na wadze. Zazwyczaj osoby takie doszukują się u siebie problemów zdrowotnych lub zrzucają wszystko na geny. Prawda jest jednak taka, że prawdopodobnie najzwyczajniej w świecie jedzą za dużo. Brak wytrwałości Oczekujesz efektów natychmiast. [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
[...] są skutki picia samego soku przez kilka dni? Sok z owoców i warzyw jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze o działaniu przeciwzapalnym, ale pozbawiony jest błonnika, który znajduje się w miąższu. Błonnik stabilizuje reakcję cukru we krwi, który przyjmujesz wraz z jedzeniem. Dlatego też picie tylko soków, bez jednoczesnego [...]
[...] apetyt i ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia oraz dokonywać zmian. Produkty węglowodanowe Pokarmy dostarczające energię w formie węglowodanów często dostarczają również błonnik i witaminy oraz składniki mineralne. Warto zatem rozważnie dobierać ich źródła, gdyż poprzez wiele mechanizmów wpłynąć mogą na zdrowie oraz poziom energii w ciągu [...]
[...] i magnez w diecie Wiele osób, które stawiają się u lekarza z powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są bogate w błonnik, co jest dużym plusem, ale większe znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. [...]
[...] można wzmocnić odpowiednim sosem. Podobnie jak tofu, nabiera smaku sosu, który na nim umieszczasz. Tempeh ma prawie dwa razy więcej białka niż tofu i jest również bogatszy w błonnik. Seitan - „pszenne mięso” Seitan często określany jako „mięso pszenne”, to forma glutenu pszennego, która jest przetwarzana w celu naśladowania tekstury mięsa. Jak [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
[...] popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu produktów, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę. Podsumowanie Nasiona chia są tanim i bardzo dobrym źródłem błonnika, tłuszczów oraz wielu składników mineralnych, o które trudno w diecie większości osób. Zdecydowanie słuszne będzie wprowadzenie ich do posiłków jako ich ciekawe [...]
[...] może pomóc obniżyć poziom LDL, co w konsekwencji prowadzi do poprawy ogólnego stosunku HDL do LDL. Oto produkty, które warto dodać do swojego menu. Owsianka Owies zawiera błonnik rozpuszczalny, który pomaga zapobiegać wchłanianiu złego cholesterolu do krwiobiegu. Co więcej, część tego błonnika występuje w postaci beta glukanu, który bierze [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
[...] infekcji. Zwalczanie wpływu stresu na jelita Istnieje kilka sposobów na wzmocnienie ochrony jelit w warunkach stresu. Duży wpływ ma odpowiednio zbilansowana dieta bogata w błonnik oraz fermentowane warzywa i przetwory mleczne. Korzystna może być zwiększona podaż aminokwasu glutaminy, która jest substratem energetycznym dla komórek [...]
[...] Wodorosty, czyli morskie warzywa są dobrym źródłem jodu - minerału, który odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Ponadto warzywa morskie są bogate w błonnik, witaminę C i A. Zastosowanie wodorostów jest dość szerokie. Można je dodać do zup, gulaszów, podsmażyć, a nawet wykorzystać do przygotowania wypieków. Fioletowy [...]
[...] kaloryczne jest dobrze obliczone i czy nie została ucięta zbyt duża liczba kalorii. Zadbaj, aby Twoje posiłki były bogate w białko i zawierały dużo warzyw bogatych w błonnik pokarmowy, dzięki któremu dłużej będziesz odczuwać sytość. Niejedzenie po symbolicznej godzinie 18:00, by nie przytyć, to często powielany mit. Ostatni posiłek możesz [...]
[...] Idealne połączenie dla mączki ryżowej to dodatek wysokiej jakości białka serwatkowego. Do tego również można dodać nasiona chia, aby uzupełnić zdrowe tłuszcze omega 3 i błonnik. Podsumowanie Mączka ryżowa jest wysokiej jakości źródłem węglowodanów, które przydatne są zarówno w ciągu dnia, jak i w okresie po treningu. Również w okresie, gdy [...]
[...] zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej przekąski. Jest dobrym źródłem roślinnego białka, błonnika i wielu minerałów. Możesz kupić gotowy wyrób w niemal każdym sklepie, ale jego wykonanie jest tak banalne, że aż się prosi, żeby zrobić hummus samodzielnie.
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] poziomu cholesterolu we krwi, który według badań może spaść nawet o 35 procent. Ponadto pożywienie "wolne od zwierząt" jest naturalnie przeciwzapalne – na ogół jest bogate w błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 Ciekawostką jest też to, że cukrzyca typu 2 idzie w parze ze spożywaniem dużej ilości [...]