SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

biały cukier po treningu

  • [...] można uznać za świetne źródło białka, jednak należy pamiętać o wysokiej zawartości tłuszczu (często więcej tłuszczu niż białka), która znacznie przewyższa ilość tłuszczu w białych serach. Podsumowując, białko w jakich produktach w największym stopniu uwzględnić w diecie? Najlepszym rozwiązaniem jest rozłożenie akcentów w miarę po równo na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70135 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] znaku równości pomiędzy jedzeniem protein, tłuszczów czy węglowodanów, gdyż nie są one tym samym. Pod względem oddziaływania na człowieka różnią się nawet ryż brązowy i biały, a co dopiero np. wołowina, ryż i warzywa. Utuczyć może każda znaczna nadwyżka energetyczna (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych protein, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4006 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] sugerują, że nie ma znaczenia, co jesz, ważna jest tylko łączna dzienna ilość kalorii. Tak, jesteś fanem IIFYM? To mam dla Ciebie złe informacje. Dwa gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3220 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • [...] węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały czy zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących z owoców, jednak z reguły nie warto inwestować w soki owocowe. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13704 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 832 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23180 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] Tak samo jest z jedzeniem określonych produktów wysokowęglowodanowych czy mieszanek tłuszczowo-węglowodanowych (słodyczy). Płatki kukurydziane, puree ziemniaczane, ryż biały i białe pieczywo (bułki, chleb etc.) niekoniecznie są dobrym elementem diety (stymulują silną odpowiedź glikemiczną), z kolei makaron ugotowany na twardo, ryż brązowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2601 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Co jeść, gdy bolą mięśnie? Co jeść na zakwasy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16309 Data: 2018-12-02 09:57:23
  • W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4165 Data: 2018-05-01 09:09:34
  • Węglowodany w diecie sportowca - ile i jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2528 Data: 2022-05-22 16:06:58
  • 7 przykazań stosowania węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8273 Data: 2018-07-02 13:47:04
  • [...] 15), ziemniaki (121 ± 11), fasolka po bretońsku (120), jogurt (115 ± 13), banany + melony (116), dżem malinowy + croissant (113), naleśniki (112), bagietki, biały chleb, tradycyjny chleb irański (zapewne ok. 100; chleb biały używa się często, jako punkt odniesienia i ma wartość 100), melon miodowy (95), ciastka (92 ± 15), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2383 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • [...] drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6660 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczy i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie, czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna, podobna substancja. W dużym skrócie: Fruktoza nie powoduje silnego wyrzutu insuliny, nie stymuluje leptyny => nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8911 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2529 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczów i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna podobna substancja. Po co nam węglowodany? W pożywieniu stanowią podstawowe źródło energii dla kulturysty, pozwalają na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4192 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • [...] W rzeczywistości oddziaływaniem na ustrój różnią się nawet różne rodzaje protein (np. o szybkiej i wolnej kinetyce), inaczej na glikemię wpływają dwa rodzaje ryżu (np. biały i brązowy), zupełnie inaczej człowiek reaguje na dietę opartą  na produktach wysokoprzetworzonych (np. na czekoladzie, bułkach, lodach ciastkach, jogurtach pitnych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2033 Data: 2022-01-31 13:22:15
  • [...] brytyjski dietetyk John Yudkin postulował, iż nadużywanie cukru jest główną przyczyną chorób serca i cukrzycy (opublikował książkę o tytule (w wolnym tłumaczeniu): „Czysty, biały i śmiertelny”)). Niestety „hipoteza tłuszczów nasyconych” zyskała powszechną aprobatę. Na kilka dekad dieta o niskiej zawartości tłuszczów stała się podstawowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9852 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • [...] węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały lub zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących z owoców, jednak z reguły nie warto inwestować w soki owocowe. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19643 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] je z wodą czy z mlekiem nie zmienia faktu, że są źródłem glukozy i fruktozy, tych samych cukrów, które znajdziesz w syropie glukozowo-fruktozowym czy sacharozie (cukier biały, brązowy itd.). Liczne owoce nie zawierają wcale tak dużo węglowodanów, ale sytuacja zmienia się, gdy robisz z nich płynny napój czy bardziej skoncentrowany sok. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1101 Data: 2022-07-20 06:55:08