Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają [...]
[...] dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g węglowodanów tylko 4 kcal, z kolei białko teoretycznie 4 kcal, jednak efektywnie jest słabym materiałem energetycznym, więc można je dostarczać prawie bezkarnie. Jak to przenieść na pokarm? 100 g piersi z [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] diecie osoby trenującej należy do podstawowych strategii planowania diety. Oznacza to, że wysiłek, jaki podejmujemy na siłowni, będzie skutecznie podnosił zapotrzebowanie na białko. Układając więc jadłospis, konieczne jest nie tylko uwzględnienie wydatku energetycznego poniesionego na trening, ale i zwiększonej ilości protein. Kupując białko, [...]
Z roku na rok rośnie wybór wszelkiego rodzaju odżywek białkowych, a wszystko to, by każdy mógł znaleźć odpowiedni wariant dla siebie. Stąd też zrobił się bum na odżywki oparte na białku roślinnym. Ostatnio głośniej się robi o białku grochu. Co sprawia, że jego popularność rośnie? Jakie przynosi korzyści? Podsumowanie Jeśli potrzebujesz wygody w [...]
[...] rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem występowania zjawiska nienawiści [...]
Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci [...]
[...] jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile [...]
[...] przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z oliwek (do smażenia) mały banan (ok. 100 g) Obiad: 50 g kaszy jaglanej [...]
[...] wsp. opublikowane na łamach Journal of the International Society of Sports Nutrition sugerują, iż EAA podawane razem z białkiem serwatkowym są bardziej anaboliczne niż samo białko serwatkowe. Dlatego, mimo iż WPC zawiera aminokwasy niezbędne i jest niezłym anabolikiem, to można zwiększyć efekty suplementacji, dodając do mieszanki aminokwasy [...]
[...] 20 czy 40 g białka w porcji? Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania syntezy białek mięśniowych? Czy lepsze jest białko kazeinowe, jaja czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein [...]
Brett Wilkin to dobrze zapowiadający się zawodnik w kategorii Men's Open IFBB Pro League. Chociaż zdobył kartę IFBB Pro w Classic Physique, to potem postawił na kategorię 212. Nie odniósł tam jednak zbyt wielu sukcesów. Zrobił sobie dłuższą przerwę od zawodów, wrócił na scenę w nowej kategorii Men’s Open i zdobył drugie miejsce na Chicago Pro [...]
Na rynku znajdziemy wiele rodzajów białek, niektóre lepiej, inne gorzej nadają się dla sportowców. Istnieją w końcu specjalne rodzaje odżywek białkowych, których celem wcale nie jest zwiększanie syntezy białek mięśniowych. Białka Białko serwatkowe (WPH, WPH, WPI) Kazeina Białko sojowe Hydrolizowany Kolagen Białko jaja Kompletny profil Tak. Tak. [...]
[...] iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest najlepsza pora na proteiny? Co jest ważniejsze: białko czy węglowodany? A czy można stworzyć nadwyżkę energetyczną [...]
[...] cholesterolu lub po prostu są ciekawe efektów, a przy okazji uwielbiają warzywa. Najczęściej zadawane pytania Czy wegańskie potrawy są zawsze bezglutenowe? Nie. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie jest to składnik pochodzenia zwierzęcego, więc kwalifikuje się jako wegański, jednak wymienione produkty będą go [...]
Dieta pozwala na osiągnięcie sukcesu pod względem poprawy wyglądu sylwetki, nieco mniejsze znaczenie ma w dyscyplinach, w których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w [...]