SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko bez glutenu

  • [...] iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest najlepsza pora na proteiny? Co jest ważniejsze: białko czy węglowodany? A czy można stworzyć nadwyżkę energetyczną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10554 Data: 2018-10-16 13:11:17
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4567 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3643 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34803 Data: 2019-07-30 08:56:14
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Mocno słodkie (to może być też plusem), dość szybko wysychają będąc bez opakowania. ALLNUTRITION Protein Wafer Dream Skład: wafle gofrowe 72% (woda, skrobia kukurydziana, białko serwatkowe , mąka kukurydziana, skrobia ryżowa), krem 28 % (tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, substancja słodząca: maltitol, koncentrat białek serwatkowych ), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5813 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zarazem. Minusy: skład nie powala, pieczywo jest lekko słodkie. Ekowital Amarantusowe pieczywo chrupkie Skład: kukurydza*, mąka amarantusowa* 20%, ryż*, żółty groch*, białko grochu*, sól, cukier. *Składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych. 100g tego pieczywa dostarczy 271 kcal, w tym: 13,4 g białka, 1 g tłuszczu, 54,2 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13527 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • [...] w pierwszej kolejności dokonuje się cięć ilości węglowodanów, w drugiej tłuszczów. Nie powinno się zmniejszać podaży protein. Z reguły korzystne jest wzbogacenie diety w białko serwatkowe, białko jaja itd. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji? Nie należy wierzyć we wszystko, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1718 Data: 2022-08-24 08:00:52
  • Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4775 Data: 2018-11-18 10:36:45
  • Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla serca?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] rodzaj „przewodu” doprowadzającego krew. Czy unikanie glutenu może chronić przed chorobami serca? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy. Czym jest gluten? Gluten, białko magazynujące występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu, wywołuje stany zapalne i uszkodzenia jelit u osób z celiakią. Gluten występuje w postaci gliadyn i glutenin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 594 Data: 2022-12-26 12:32:00
  • [...] jako „Lactose free” to jedyna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy? Na całe szczęście nie. Świetnym rozwiązaniem są także białka roślinne, które podobnie jak białko jaja jest odpowiednie dla osób, które oprócz nietolerancji laktozy, nie tolerują także samego mleka oraz produktów mlecznych. Popularność odżywek białkowych i rosnąca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6068 Data: 2020-01-23 07:40:25
  • [...] jeść także jogurty mleczne z żywymi aktywnymi kulturami bakterii) Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie mleka roślinnego. Odżywki białkowe: oznaczone jako "lacotse free", białka roślinne, białko jaja kurzego Podsumowanie Nietolerancja laktozy może rozwinąć się w każdym wieku. Może być wywołana stanem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3655 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Choco Vegan Protein - pyszny wegański krem czekoladowy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] np. B12. Z tego też względu firma Quamtrax wprowadziła na rynek bardzo ciekawy produkt o nazwie Choco Vegan Protein. Dzięki niemu nie tylko dostarczymy dobrej jakości białko i zdrowe tłuszcze, ale również zaspokoimy swoją ochotę na słodkości i w bardzo ciekawy sposób urozmaicimy posiłki w diecie. Właściwości Quamtrax Choco Vegan Protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2483 Data: 2018-07-19 12:34:55
  • Czy sos sojowy jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1671 Data: 2022-12-14 20:43:08
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g węglowodanów tylko 4 kcal, z kolei białko teoretycznie 4 kcal, jednak efektywnie jest słabym materiałem energetycznym, więc można je dostarczać prawie bezkarnie. Jak to przenieść na pokarm? 100 g piersi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28608 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Czasami dostępna w markecie Biedronka. Powszechna w hipermarketach. Zawiera aż 16 g błonnika. W 100 g produktu znajduje się 352 kcal. węglowodany 78 g (w tym błonnik 16 g) białko 10 g tłuszcz 1 g Wartości odżywcze Witaminy: A, C, D, E 0 mg, K 2,2 ug B1 0,2 mg B2 0,1 mg B3 4,6 mg B6 0,3 mg foliany 23 ug B12 0 mg B5 0,3 mg Składniki mineralne: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26717 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lepszy. Świat Drobiu Parówki wędzone z kurczaka Skład: mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 47%, skórki kurcząt, woda, kasza manna (gluten), skrobia ziemniaczana, białko sojowe, przyprawy naturalne i ich ekstrakty, dekstroza, aromaty naturalne, stabilizator: E621, przeciwutleniacz E316, substancja konserwująca E250 i E262. Plusy: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50682 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • [...] Amerykanin Thomas Colin Campbell z Cornell University twierdzi, iż główną przyczyną chorób serca są ... wszelkie białka pochodzenia zwierzęcego! Głosi on, że to właśnie białko zwierzęce jest głównym powodem występowania nowotworów. Niestety zakrojone na dużą skalę badania wcale nie potwierdzają podobnych tez (klasyfikacja IARC również nie). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4489 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista. W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. Węglowodany 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając się w szczegóły, wyróżnić warto również składniki mineralne, takie jak: fosfor 120 mg, mangan 1,23 mg, żelazo 2,06 mg. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25885 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • [...] czekolady, są niesamowicie kruche, idealnie pasują, jako poczęstunek i dodatek do wypijanej kawy. Mogą być również elementem naszego codziennego menu, gdyż wzbogacone są o białko WPC, dzięki czemu możemy również uzupełnić niedobory tego istotnego składnika w naszej diecie. Takie ciasteczka dzięki łatwości przenoszenia mogą być dla nas formą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4588 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia.  Izolacje, maszyny, trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1947 Data: 2021-06-09 11:57:19