W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. Ponadto ma wpływ na stężenie glutationu, aktywność enzymów antyoksydacyjnych, osłabia [...]
[...] co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że suplementacja białka drożdżowego może przyczynić się do złagodzenia efektów starzenia się mięśni, co może być m.in. powiązane z pozytywną regulacją składu i różnorodności mikroflory [...]
[...] które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko białko serwatkowe? Podsumowując dane, naukowcy nie zaobserwowali znaczących różnic podczas [...]
[...] i przyspiesza pojawianie się aminokwasów w krążeniu. Ser Cheddar czy mleko? Celem tego badania było scharakteryzowanie odpowiedzi aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 g białka) sera Cheddar, ilości protein mogących zwiększać stężenie aminokwasów we krwi. Badani spożywali 370 ml mleka lub ser Cheddar, które dostarczały tyle samo białka w [...]
[...] Jeśli czujesz się nasycony, najprawdopodobniej nie będziesz miał problemu z utrzymaniem diety. 4. Białko może zapobiegać przybieraniu na wadze. Spożywanie większej ilości białka znacznie ułatwia trzymanie dowolnej diety odchudzającej - czy to wysokowęglowodanowej, niskowęglowodanowej czy też pośredniej, strategi żywieniowej. Link do badania [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w formie uzupełnienia diety można zmodyfikować tak, aby podnieść efektywność jej wpływu na organizm osoby trenującej. Otóż wszystko zależy od odpowiednio dobranego okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki [...]
Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]
[...] warunkach klinicznych. Do dzisiaj nikomu nie udało się wykazać negatywnego wpływu na wątrobę substancji stosowanych w suplementach diety. Podobnie niegroźne są białka serwatkowe, odżywki węglowodanowo-białkowe czy węglowodany w proszku lub żelu (carbo, vitargo, vextrago itd.). Dlaczego więc suplementy i odżywki cieszą się złą [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
[...] odżywki białkowe (np. kazeinowe), które w historii badań nad żywnością i żywieniem wydają się być „najmłodsze”, stąd też warto się przyjrzeć ich właściwościom. Najlepsze białka w mleku Serwatka i kazeina to dwa główne białka mleczne. W mleku krowim, które do przetworów wykorzystywane jest najczęściej, występuje przeważnie kazeina, natomiast [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Włączenie do codziennych jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne [...]
[...] pomagają w osiągnięciu celu, kluczowe znaczenie ma tu odpowiednia dieta z ujemnym bilansem energii. Wygląd brzucha zależy od stosowania odpowiedniej diety, bogatej w źródła białka (indyk, wołowina, kurczak, białka serwatkowe), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych (kasza, ryż, makaron). W diecie musiałaby być odpowiednio [...]
[...] ekspozycją na szkodliwe czynniki), tego rodzaju badania są cenne, aby wiedzieć, co robić w przyszłości. Celem tego badania była ocena korzyści z suplementacji izolatem białka serwatkowego (WPI) w połączeniu z poradnictwem żywieniowym u niedożywionych pacjentów z zaawansowanym nowotworem, poddawanych chemioterapii. 166 niedożywionych [...]
Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Białka mleka i jajka są bogate w aminokwasy rozgałęzione, dlatego w pewnych aspektach przewyższają one produkty [...]
[...] zaczniesz w ten sposób trenować, przeczytaj tekst o mitach związanych z treningiem mięśni brzucha. Wygląd brzucha zależy od stosowania odpowiedniej diety, bogatej w źródła białka (mięso zwykłe i ryb, białka serwatkowe, orzechy), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych. W diecie musiałaby być odpowiednio zmniejszona ilość energii, [...]
[...] glikogenu, czyli zmusić organizm do składowania trochę większej ilości paliwa. Czy rodzaj diety ma wpływ na resyntezę glikogenu? Zbadano wpływ diety wzbogaconej w białka serwatkowe i węglowodany (CHO) na tempo resyntezy glikogenu mięśniowego po meczu piłki nożnej. Szesnastu elitarnych piłkarzy zostało losowo przydzielonych do grup: [...]