SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bialka

  • Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 835 Data: 2023-10-09 06:08:10
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 587 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • W dzisiejszych czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8894 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • Dlaczego brakuje jaj w sklepach?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4536 Data: 2017-11-09 07:51:29
  • Chcesz poprawić regenerację mięśni, mieć więcej siły, sprawić, aby mięśnie były większe, zmniejszyć produkcję tłuszczu, wspomóc jego spalanie, a także poprawić jakość snu? Powinieneś zapoznać się z suplementem, który pomoże Ci we wszystkich tych przypadkach! Nie mówię tutaj wcale o dopingu, czy "magicznych" suplementach. Suplement, o którym mowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4886 Data: 2018-04-15 11:36:55
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6144 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Czy soja obniża testosteron?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2446 Data: 2019-08-12 07:52:05
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8953 Data: 2020-02-20 07:27:19
  • Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7566 Data: 2020-03-16 18:57:05
  • Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3600 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Z wielu przeprowadzonych do tej pory badań wiemy, iż nerki może uszkodzić bieganie długodystansowe - w moczu pojawia się krew, białko, bilirubina i leukocyty (nie powinno ich tam być, np. białka normalnie w ciągu doby odnotowuje się znikome ilości).  W jednym z eksperymentów wzięło udział 98 biegaczy. Pobrano próbki moczu zaraz przed półmaratonem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1589 Data: 2021-08-17 19:54:33
  • Jest to kolejne pokłosie pytań zasłyszanych w siłowni, podczas rozmowy początkujących „pakerów”. Faktycznie osoby rozmawiające mogły pochwalić się bardzo szczupłą sylwetką. Jeśli zatem podejdą z głową do swojej kariery na siłowni, mogą być wręcz idealnym materiałem dla trenerów personalnych i za pewien czas cieszyć się porządną muskulaturą. Czym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2157 Data: 2021-11-06 14:04:15
  • Czy powinnaś jeść przed treningiem? Jeżeli tak, to co to powinno być? Odpowiednie odżywianie przed treningiem to jeden ze sposobów na zwiększenie swojej wydajności podczas ćwiczeń. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać z treningu jeszcze więcej korzyści. Jedzenie przed treningiem - na co warto zwrócić uwagę? Często pada pytanie, czy trzeba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3143 Data: 2022-05-09 10:42:03
  • Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1489 Data: 2023-01-03 14:40:04
  • Jaja a miażdżyca - nowe badania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5109 Data: 2017-04-18 07:29:33
  • Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7736 Data: 2017-06-15 09:41:17
  • 3 mity na temat gainera

    Artykuł
    Suplementy

    Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9362 Data: 2017-09-02 11:17:21
  • Masło - dlaczego podrożało?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3737 Data: 2017-10-31 09:17:41
  • Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24252 Data: 2017-12-21 11:34:24
  • Wszyscy, niezależnie od wieku, potrzebują regularnych ćwiczeń, aby zachować sprawność, zdrowie i dobre samopoczucie. Bez ruchu mięśnie zanikają, stają się słabsze i mniej zdolne do wykonywania czynności, których potrzebujemy na co dzień. Kiedy jesteśmy młodzi i bardziej sprawni nie odczuwamy tego zbyt mocno. Warto również przypomnieć, że trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6075 Data: 2018-08-03 09:43:30