[...] limfocyty oraz makrofagi. Owszem, cholesterol jest elementem blaszki miażdżycowej, podobnie jak tłuszcz, zwapnienia i martwiczo zmienione komórki. Wg najnowszych badań białko serwatkowe może mieć wpływ na stan zapalny. Wiąże się je też z poprawą w przypadku symptomów zespołu metabolicznego. Celem pracy była ocena wpływu białka serwatki na [...]
Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]
[...] kwestię zawarte w tym artykule. Możemy być pewni, że Jerky i Stripsy są doskonałym źródłem składników odżywczych, które oferują przede wszystkim najwyższej jakości białko. Można przyjąć, że jest to niezwykle wygodna opcja na zdrową przekąskę między posiłkami lub główne źródło białka w standardowym posiłku. Wysoka zawartość odżywcza w [...]
[...] podstawowe potrzeby (wynikające z podtrzymania ciepłoty ciała, metabolizmu, procesów komórkowych, pracy narządów wewnętrznych itd.). Jedyny wyjątek od reguły, jaki znam, to białko. Jeśli dostarczamy czyste proteiny, nawet w dużym nadmiarze, to nie utyjemy. Ale nie dzieje się tak dlatego, iż „dostarczona energia wyparowała” lub „nie jest w stanie [...]
[...] posiłki z wyprzedzeniem, zazwyczaj wieczorem. Przestrzega kilku zasad podczas tworzenia menu. Do każdego posiłku dodaje kilka porcji kolorowych warzyw, każdy posiłek zawiera białko, węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj jest to chude mięso, jajka, chleb pełnoziarnisty, słodkie ziemniaki, brązowy ryż, awokado, orzechy czy oliwa z oliwek. Historia [...]
[...] Również celem oszczędzania zbudowanych już mięśni, warto zadbać o nieco większą niż zwykle, ilość białka w diecie. Oczywiście, jeśli do tej pory stosowałeś odżywki wysokobiałkowe, również one mogą przydać się w tym czasie. Jeśli jednak tylko możliwe, zrezygnuj z odżywek o wysokiej dynamice uwalniania aminokwasów, czyli np. odżywek opartych o [...]
[...] zadawanych pytań przez młodzież, która właśnie rozpoczęła przygodę z treningami. Czas więc rozplątać ten węzeł gordyjski i odpowiedzieć sobie jasno. BCAA czy odżywka białkowa? Aby móc tego dokonać, przyjrzyjmy się bliżej, czym jest zarówno BCAA, jak i odżywka białkowa. Być może dla wielu z Was to zagadnienie będzie trywialne, jednak skoro [...]
[...] w kontekście ilości białka c-reaktywnego (C-RP). Jego stężenie było wyższe o 75% w porównaniu do podawania placebo po 24 godzinach od zakończenia biegu na 90 km. C-RP to białko odpowiedzi ostrej fazy, które jest markerem stanu zapalnego. Nadmierne stężenia są skorelowane ze stanem zapalnym, zawałem serca, udarem, zapaleniem stawów, infekcjami [...]
Dobrze pamiętam czasy, gdy chodzenie na siłownię było zajęciem niszowym i w ogóle nie był to temat do rozmowy. Obecnie mamy do czynienia z modą na trening siłowy. Z jednej strony jest to dobre, z drugiej niesie za sobą liczne zagrożenia. Pokrótce przedstawię problemy, które bardzo łatwo dają się zaobserwować u osób rozpoczynających treningi [...]
[...] taką samą ilość tłuszczów w dzień treningowy i wolny. Wiem, że ludzie są bardzo różni pod tym względem, ale jedyną zmienną, w mojej diecie są węglowodany. Oczywiście białko również jest trudne do rozłożenia, ale gdy dodasz do niego tłuszcze, sytuacja całkowicie się zmieni”. Chociaż Nick Walker nie wydaje się zainteresowany udziałem w [...]
Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]
Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]
Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]
Przeglądając Internet, można natrafić na różne artykuły, nie tylko na temat zdrowego stylu życia, ale często spotyka się artykuły na tematy jak jadać, ile jadać. Wiele z tych artykułów jest poparte badaniami, jednak nie zawsze tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także [...]
[...] stan zapalny: u młodych szczurów znacznie zwiększyły się markery stanu zapalnego takie jak TNF-alpha (czynnik martwicy nowotworów), mieloperoksydaza, haptoglobina (białko ostrej fazy, związane z hemoglobiną) czy lipokalina. (Białko wydzielane przez komórki przewodu pokarmowego, układu oddechowego, komórki cewek nerkowych oraz układu [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
Osoby aktywne i dbające o zdrową dietę, coraz chętniej sięgają po odżywki białkowe, aby poprawić wzrost mięśni, regenerację potreningową i ułatwić sobie utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Coraz częściej słyszymy o odżywkach białkowych w kontekście odchudzania się oraz utrzymania sprawności i zdrowia osób starszych.
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Siłownia najczęściej kojarzy się z młodym i wysportowanym ciałem. Jednak nie tylko takie osoby odwiedzają “świątynię wysiłku”. Co więcej, zarówno w rozmowach z pacjentami, jak i obserwując w przerwach między seriami swoje otoczenie na siłowni, zauważam coraz większą ilość osób w kwiecie wieku. Wybierając ten najlepszy, warto sprawdzić, czy [...]