SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko kcal

  • Ile posiłków dziennie powinna zawierać dieta?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie  jak tłuszcz i węglowodany, dlatego konieczne jest jego regularne dostarczanie wraz z pokarmem. Białka mięśniowe nie są efektywnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1651 Data: 2021-08-17 19:00:29
  • [...] w przypadku problemu z nadwagą wartość energetyczną diety należy obniżyć o taką samą ilość kalorii. Białko Aktywność fizyczna generuje większe zapotrzebowanie na białko oraz surowce energetyczne. Szacuje się, że białko powinno stanowić 20 – 25% kalorii w diecie. Najlepszymi jego źródłami są mięsa, ryby, jaja i nabiał, a także warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4272 Data: 2021-12-27 13:36:54
  • Czego potrzebujemy: 250 g mąki - ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej, ale spokojnie możecie użyć orkiszowej jasnej, lub pół na pół z pszenną pół łyżeczki soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6380 Data: 2018-06-05 09:06:45
  • [...] tyle jajek. Torraca twierdzi, że spożywa tylko dwa żółtka jaj w swojej diecie, ponieważ tylko tyle potrzebuje. Wyjaśnia, dlaczego je tylko jajka, a nie inne pokarmy bogate w białko, takie jak nabiał czy drób. „Jem białka jajek, nie całe jajka… tylko białka jajek. Jeśli zjem całe jajko z żółtkiem, dostanę mocnej biegunki, prawda? Jem jajka, bo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1442 Data: 2022-08-20 13:54:26
  • Co z tymi jajami?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pakowania, niestety ten rodzaj jaj bardzo rzadko można spotkać w sklepach. Klasa A to klasa spotykana zazwyczaj w sklepach, są świeże, skorupka nie powinna być popękana, a białko powinno być płynne i zbite, Klasa B to jajka tak zwanej drugiej klasy. Klasa C jajka te są przemysłowe, niesortowane, nie nadają się one do sprzedaży detalicznej. A [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3209 Data: 2017-09-16 12:06:46
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka o 18%). Interpretacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • Czego potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku baby 60 g suszonych pomidorów 60 g surowego boczku 3 ząbki czosnku przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka łyżka oleju 50 g komosy ryżowej 100 g cukinii łyżeczka oleju Jak wykonać: Szpinak umyć i wrzucić na patelnię - dusić na wodzie którą puści. Doprawić solą, pieprzem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3091 Data: 2018-01-31 20:09:55
  • Nie mogę przytyć - dlaczego?

    Artykuł
    Lifestyle

    Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10654 Data: 2017-11-18 13:37:03
  • [...] wychowywanie dzieci, duża ilość treningów, braki apetytu. Powodów może być wiele. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Bez wątpienia uzupełnić braki odpowiednią odżywką białkową. Firma Quamtrax ma w swoim asortymencie najwyższej klasy Hydrolyzed Whey, czyli białko serwatkowe poddane wstępnej hydrolizie do postaci peptydów i aminokwasów. Jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7441 Data: 2018-07-04 08:55:09
  • Niekiedy napotykamy na swojej ścieżce takie osoby, które są aktywne sportowo, mimo to waga ani drgnie. Deklarują one trzymanie ścisłej diety, ich trening również wyglądają dobrze, ale mimo to sylwetka pozostaje bez zmian. Czym to może być spowodowane? Poniżej zostały przedstawione 3 powody, dlaczego tak się może dziać. Trening siłowy możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21182 Data: 2017-06-09 08:25:32
  • Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28134 Data: 2017-12-19 10:06:40
  • Gotowa dieta odchudzająca bez laktozy

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] pomidora (120 g), pieczemy kilka minut, aż się zarumienią. Gdy warzywa są prawie gotowe, rozbijamy na nich dwa jajka i wkładamy ponownie naczynie do piekarnika. Czekamy aż białko się zetnie. Przyprawiamy wg uznania. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym (35 g) Drugie śniadanie  Jogurt naturalny bez laktozy (150 g) z odżywką proteinową bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 958 Data: 2021-11-22 12:02:38
  • Białko serwatkowe i sojowe, a stan zapalny w organizmie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 877 Data: 2022-09-26 05:00:04
  • Wafle ryżowe czy kukurydziane? Które wafle są lepsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2812 Data: 2023-12-12 08:02:37
  • Nie ma wątpliwości, że największą ikoną kulturystyki jest Arnold Schwarzenegger, który najczęściej wymieniany jest przez tę grupę osób, które nie mają pojęcia zbytnio o żelaznym sporcie. Swoją popularność jednak zawdzięcza nie tylko samemu sportu, ale i rolom kinowym, gdzie z dumą mógł prezentować swoje ciało. Jakimi zasadami treningowymi się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27855 Data: 2018-06-27 12:27:44
  • Jak często brać białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] grupami. Otyłe kobiety na czczo utleniały o wiele więcej kwasów tłuszczowych. Z kolei przy żywieniu pozajelitowym u noworodków: podawanie białka + glukozy = większy obrót białkowy, większy rozpad protein oraz większe tempo utleniania aminokwasów w porównaniu do podawania tego samego białka razem z glukozą i tłuszczami, z kolei tempo syntezy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6286 Data: 2018-07-07 08:33:56
  • Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2990 Data: 2022-04-17 07:18:08
  • [...] z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, nabiału czy jaj, na rynku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2003 Data: 2022-10-04 11:51:21
  • [...] beta trzustki (insulina). U zdrowych osób leptyna powoduje spadek głodu poprzez regulację stężeń: neuropeptydu Y (NPY) hormonu koncentrującego melaninę (MCH) oreksynę białko z rodziny Agouti (AGRP) Należy dodać, iż w ustroju otyłych osób występuje dość często oporność na insulinę, a ten hormon również stymuluje odczuwanie sytości. Zarówno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1462 Data: 2022-04-03 15:45:40
  • 3 sposoby na wsparcie walki z nadmiernym apetytem

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4233 Data: 2017-05-07 10:10:28