SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka jaj

  • [...] kości. Odpowiednio wysokie jej spożycie zdecydowanie zmniejsza ryzyko złamań, rozwoju osteopenii oraz osteoporozy. Dzieje się tak, ponieważ witamina K wpływa na aktywność białka nazwanego osteokalcyną, która wiąże wapń w naszych kościach. Witamina K stymuluje również osteopontynę – czynnik, który decyduje o gęstości kości. Gdy brakuje w naszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9406 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • [...] się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W dietach wysokobiałkowych proteiny dostarczają od 20 do 30% całkowitej dziennej podaży energii. Sugeruje się, że takie diety mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2733 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5158 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • [...] Uznane za wzorcowe (uznano je za takie w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 49580 Data: 2018-02-09 08:16:29
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tułowia). Otyłość ma wpływ na wzrost stężenia we krwi insuliny, kwasu moczowego, wolnych kwasów tłuszczowych, leptyny, aldosteronu, glukozy, markerów stanu zapalnego (np. białka C-reaktywnego). Pobudza też układ renina-angiotensyna. Poprzez rozmaite mechanizmy ma to wpływ na skurcz naczyń tętniczych (spadek produkcji tlenku azotu, wzrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 682 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2780 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50884 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • [...] Ponadto ciastka te wzbogacone są o WPC, dlatego też mogą być dobrym dodatkiem do każdego posiłku, jako forma deseru, który wzbogaci nasze menu i uzupełni ewentualne braki białka w diecie. Ciasteczka te są przekładane śmietankowym kremem, który razem z całym ciastkiem niesamowicie się komponuje. Takimi ciasteczkami możemy poczęstować naszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4712 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zagęszczony sok z buraka czerwonego w proszku, zagęszczony sok z owoców czarnej jagody w proszku (0,5%), aromat. 100 g gotowego budyniu dostarczy 100 kcal, w tym: 2,9 g białka 1,7 g tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 17 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów) 0,24 g soli Plusy: bardzo aromatyczny smak, delikatny, lekka nutka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9460 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • [...] niezbędne.  Białko  Każdą dietę, którą przygotowuję moim Pacjentom, oczywiście po dokładnym przeanalizowaniu ich potrzeb, rozpoczynam od ustalenia wielkości spożycia białka. Wszystkie tkanki miękkie naszego organizmu zbudowane są bowiem głównie z białka, dlatego niezwykle ważnym jest właściwie dobrana ilość spożywanych protein/białka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1918 Data: 2021-06-01 10:22:28
  • Dlaczego nie powinieneś wyrzucać żółtek jaj?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i gęstości kości. Chcesz mieć większe mięśnie – jedz całe jajka Jajka są niedrogie, wszechstronne i łatwe w przygotowaniu, a także dostarczają mięśniom dobrej jakości białka i odżywiają organizm. Co więcej, całe jajka mogą pomóc przyspieszyć utratę tkanki tłuszczowej! Wykazano, że spożywanie zdrowego tłuszczu pomaga ludziom poczuć sytość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8499 Data: 2018-03-31 09:21:18
  • [...] tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe są łatwym, bezpiecznym i pysznym sposobem na wprowadzenie dodatkowego źródła białka do diety. Jeśli Twoim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, dodatkowe białko z koktajlu proteinowego może pomóc Ci odczuwać większą sytość (mimo stosowania deficytu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8926 Data: 2020-04-29 10:09:16
  • Co z tymi jajami?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3209 Data: 2017-09-16 12:06:46
  • [...] i przekąskach. W odróżnieniu od zwykłych naleśników na mące pszennej naleśniki proteinowe składają się głównie z płatków i mąki owsianej, a oprócz tego zawierają koncentrat białka serwatki. Dzięki temu są one dużo lepszym wyborem niż większość podwieczorków / deserów, gdyż dzięki błonnikowi i białku zapewniają sytość i szerokie spektrum działań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 656 Data: 2023-05-17 11:33:01
  • Czas diety redukcyjnej tradycyjnie kojarzony jest nie tylko z zaciskaniem pasa, ale także zaciskaniem zębów. Nie dzieje się to bez przyczyny, gdyż w tym czasie osoba zmniejszająca ilość tkanki tłuszczowej, zmaga się z wieloma przeciwnościami.  Ashwagandha - Withania somnifera Pochodzący z Indii jeden z najbardziej sztandarowych adaptogenów. Jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2696 Data: 2021-06-10 14:59:04
  • [...] ilości tłuszczów występuje więcej cukrów, niż w ich tradycyjnych odpowiednikach. Masło orzechowe Oprócz zdrowych tłuszczów masło orzechowe zawiera również pewne ilość białka i błonnika. W 20 g masła orzechowego znajdują się około 3 g białka i blisko 2 g błonnika. Badanie przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wykazało, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6600 Data: 2018-10-06 13:51:23
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ekstraktem zielonej herbaty. Fasola i ciecierzyca Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę, soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka i dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są niezwykle sycące. Zjadając szklankę ugotowanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10718 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • 15 pokarmów na które czekają Twoje mięśnie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 43100 Data: 2018-04-14 11:44:48
  • Jaja a miażdżyca - nowe badania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że spożycie od 6 do 12 jaj na tydzień nie miało wpływu na stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu, cholesterolu LDL, triglicerydów, glukozy na czczo, insuliny lub białka C-reaktywnego w żadnym z badań. Wzrost stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) po spożyciu jaj obserwowano natomiast w 4 badaniach, co uznać należy za efekt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2017-04-18 07:29:33