Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]
[...] tj. 600 mikrojednostek/ml. Co więcej, nawet przy tak ekstremalnie wysokich poziomach insuliny, średnie ciśnienie tętnicze wzrosło tylko nieznacznie (ok. 6 mm Hg). Zatem badanie Rowe nie potwierdza koncepcji, że fizjologiczny wzrost stężenia insuliny podnosi ciśnienie tętnicze u ludzi. Skąd się bierze insulinooporność? Istnieje wiele hipotez, [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] podejmujesz tego rodzaju wyzwania na własną odpowiedzialność. Przed podjęciem tego rodzaju pracy należałoby się dobrze przebadać (EKG statyczne, EKG wysiłkowe, echo serca, badanie moczu, krwi, pracy nerek, wątroby, ocena postępu miażdżycy, stężenie cholesterolu, stan zapalny, funkcja wyrzutowa lewej komory serca itd.). Ogólnie w biegu jesteś w [...]
W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]
[...] i wspólników, Mingrone G. i wsp. twierdzą, iż im większa masa ciała, tym mniej jest beztłuszczowej masy ciała (czyli mniej mięśni, a więcej tłuszczu). Drugie „żelazne badanie” Seung J. Choi i wsp. dotyczy osób w wieku 65-80 lat! Na dodatek w istocie porównano dwie grupy otyłych osób! Jedna grupa nosiła średnio 32% tkanki tłuszczowej, [...]
[...] tymczasem taka poprawa nastąpiła tylko u 32% pacjentów, którzy otrzymywali placebo. Probiotyk z Bifidobacterium longum miał wpływ na poprawę jakości życia. Dodatkowo badanie rezonansem wykazało, iż zmniejszyła się reakcja na negatywne bodźce emocjonalne. W wielu obszarach mózgu. Obie grupy miały podobne profile mikrobioty kałowej, markery [...]
Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]
[...] Jak poprawić swój metabolizm? Kontrola stanu zdrowia Wykonuj regularnie badania kontrolne w celu oceny stanu zdrowia. Morfologia, poziom glukozy na czczo, CRP, lipidogram, badanie moczu – to zupełne minimum badań, jakie należy wykonać co najmniej raz w roku. Dodatkowo warto kontrolować stan tarczycy, pamiętając, że samo TSH to może być zbyt [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
Cóż, wcale nie zajmuję się tylko kulturystyką, często wykorzystuję elementy treningu podnoszenia ciężarów, wyciskania leżąc czy trójboju. Dla osoby postronnej to wszystko i tak jedna dyscyplina. Bardzo niewiele osób odróżnia poszczególne ćwiczenia, a kulturyści stają się ofiarami uproszczeń, przekłamań oraz mitów. Opiszę kilka, często spotykanych [...]
Jak powszechnie wiadomo, podstawą codziennej diety powinny być zdrowe i wartościowe pokarmy charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo [...]
Ostatnimi czasy, gdy moda na zdrowy styl życia się rozpowszechnia, a zarówno producentów suplementów, jak i samych suplementów na rynku pojawia się coraz więcej, nie łatwo jest mieć pewność, co rzeczywiście pomaga, zarówno prozdrowotnie, jak i w efektach sportowych, a co jest zwykłym chwytem marketingowym, na którym skorzysta jedynie producent.
[...] na kaszel bez recepty, dzieciom poniżej 6 roku życia. Sugeruje zamiast tego picie cytryny z miodem. Wkrótce wybuchł gigantyczny skandal. Okazało się, iż istnieje tylko jedno badanie wysokiej jakości (randomizowane). Zostało ono szeroko rozpowszechnione w USA np. przez Iana Paula, w grudniu 2007 r. opublikowano w „The Guardian” artykuł pt. (w [...]
[...] witamina D jest ważna? Badania łączą fakt niskiego poziomu witaminy D z przyrostem masy ciała, a w niektórych przypadkach nawet z otyłością. Jak temu zapobiec? Wykonaj badanie krwi, dzięki któremu dowiesz się, jaki jest Twój poziom witaminy D. Wówczas będziesz wiedzieć, czy należy wdrożyć dodatkową suplementację. Jeżeli też masz możliwość [...]
[...] D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. Podsumowanie Choć powyższe badanie wymaga jeszcze kolejnych, większych, to trzeba przyznać, że witamina D ma znaczący wpływ na nasze zdrowie, co się także wiąże z możliwościami treningowymi. Jej wpływ [...]
[...] w Polsce ma problem z nadwagą lub otyłością (dane z ogólnopolskiego badania przeprowadzonego przez Instytut Żywności i Żywienia). Niestety, ale potwierdza to międzynarodowe badanie HBSC przeprowadzone w 2018 roku, które obejmowało m.in. polskich uczniów. Okazało się, że z nadmiernymi kilogramami zmaga się nawet 29,7% chłopców i 14,3% dziewcząt [...]
[...] wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, randomizowane badanie, przeprowadzone zostało w 2007 roku przez Department of Food Science and Human Nutrition w Reykjaviku, miało na celu sprawdzenie wpływu stosowania oleju rybiego i [...]
Dieta to słowo modne, powtarzane jak mantra, atakujące nas niemal na każdym kroku. Coraz więcej osób przestaje jednak traktować słowo „dieta”, jako obniżanie spożycia kalorii, którego celem jest zmniejszenie wagi ciała. Słowo dieta nabrało nowego wymiaru, a jej celem ma być promowanie dobrego samopoczucia, a nie wyłącznie utraty wagi. [...]
Niedawno u Dave’a Palumbo, znanego kulturysty z lat 90. XX wieku (kiedyś masowego potwora), zdiagnozowano raka tarczycy. Zanim przejdziemy dalej, celowo nie będę tu szczegółowo opisywał różnic pomiędzy rodzajami raka tarczycy, gdyż jest to zagadnienie trudne dla osób, które zawodowo nie zajmują się tą dziedziną. Jakie opcje ma Dave Palumbo? Cóż, [...]