[...] (później może nie być na to czasu, albo warunki hormonalne nie będą już takie korzystne). Referencje: Tabela: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Kobayashi, Y., Long, J., Dan, S. et al. Strength training is more effective than aerobic exercise for improving glycaemic control and body [...]
Neurobiolodzy z University of Cincinnati przeprowadzili badania na temat wpływu diety na pamięć u osób starszych. W wynikach opublikowali, że czerpanie energii głównie z tłuszczów i białek zdecydowanie tą funkcję poprawia. Demencja a dieta W wyniku starzenia się organizm ludzki narażony jest na różne schorzenia. Jedne z bardziej powszechnych to [...]
[...] energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich przekąsek. Napoje też nie pozostają obojętne. Niezależne badania wskazują, iż napoje typu cola (i inne, słodzone) sprzyjają wzrostowi masy ciała, zaburzeniom metabolicznym, cukrzycy oraz pojawieniu się złośliwych guzów sutka oraz [...]
[...] Trenbolone może mieć negatywny wpływ na większość narządów, w tym nawet układ nerwowy, może również indukować zmiany zachowania i unikanie kontaktów społecznych. Referencje, badania, literatura: Shaozhi Zhang i in. Effects of 17β-trenbolone exposure on sex hormone synthesis and social behaviours in adolescent mice [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
[...] raka jelita grubego była dodatnio skorelowana z konsumpcją mięsa i ryb, ujemnie natomiast ze spożyciem oliwy extra virgin. Podobne wnioski pojawiły się w kolejnych badaniach, a antynowotworowe właściwości oliwy okazały się wykraczać poza obszar przewodu pokarmowego, zmniejszając ryzyko rozwoju raka prostaty i trzustki. Linki do [...]
Trening siłowy i progresja są nierozerwalnym elementem zapewniającym przyrosty masy mięśniowej czy też siły. Osoby, które wykonują wielotygodniowe plany, gdzie strategia progresji obciążenia jest ściśle zaplanowana wiedzą, jak ważny jest to element, bez którego osiągnięcie sukcesu nie jest możliwe. Jednak dość często spotykamy się ze stagnacją, [...]
Niezdrowa żywność ma to do siebie, że najczęściej bywa smaczna dzięki różnym dodatkom, ulepszaczom smaków itp. Jest jednak zgubna dla naszego zdrowia oraz sylwetki, dlatego też naukowcy postanowili poszukać sposobów, by łatwiej móc się oprzeć takim produktom. Co to dla nas oznacza? Świadomość tego, ile mamy na talerzu, wpływa na to, ile zjemy. [...]
[...] VLDL, co też ma wpływ na podwyższenie stężenia triglicerydów w surowicy. Biotyna może być więc ważnym elementem diety osób jedzących dużo węglowodanów. Referencje, badania: CristinaRevilla-Monsalve i in. „Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in nondiabetic subjects with [...]
Różne rodzaje treningu przynoszą odmienne efekty redukcyjne, jednak największe znaczenie ma i tak stworzenie odpowiedniego deficytu kalorycznego. To daje nam odpowiedź na pytanie czemu większość ludzi regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku [...]
Trening w warunkach niedotlenienia może budzić kontrowersje, bo wyniki są sprzeczne. Nie wszystkie badania potwierdzają korzyści z takiej formy aktywności. Trening hipoksji stał się dostępny dla większej liczby osób w ostatnich latach poprzez komory wysokościowe (niedotlenienie hipobaryczne) i namioty hipoksyjne (niedotlenienie normobaryczne). [...]
[...] sporo tłuszczu podskórnego ulokowanego na brzuchu (SAT), ale przy tym niewiele wisceralnego (VAT), to wrażliwość insulinowa wcale nie musi wzrosnąć. Sugerują to wyniki badania naukowego. Ponadto zasoby VAT w ustroju człowieka wg badań naukowych są skorelowane z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, stanem zapalnym, nowotworami itd. Czy [...]
Część osób sądzi, że nie da się uniknąć raka, chorób serca, cukrzycy lub innych chorób. Nie ma bardziej mylnego poglądu. Z licznych przeprowadzonych badań wiemy, iż mamy bardzo duży wpływ na wystąpienie większości chorób dziesiątkujących ludzkość. Oto jedno z takich badań, dotyczący stylu osób otyłych i ryzyka z tym związanego. Piśmiennictwo: [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
Odkrywane są coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. W USA co roku sprzedaje się 4 miliony kg kreatyny, a ten rynek jest wart 200 milionów dolarów rocznie. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Tak wyglądają wyniki po 4 tygodniach suplementacji oraz treningu: Może to nic ciekawego, bo wiemy, że [...]
O hormonalnej terapii zastępczej pisałem całkiem niedawno, w świecie w którym podobne terapie są warte setki milionów dolarów ciężko o obiektywne badania. Do tej właśnie kategorii należy opisany niżej eksperyment autorstwa F. Saad, G. Doros, K. S. Haider i A. Haider. Wg obserwacji, podawanie undekanianu testosteronu 1000 mg (TU) przynosi [...]
Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]
[...] bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego różne modele żywieniowe. Skuteczność diet pod kątem metabolicznym Stężenie glukozy na czczo nie spadło w sposób znacząco różny w poszczególnych grupach [...]
[...] na insulinę, szczególnie w wątrobie, mięśniach szkieletowych i tkance tłuszczowej. Czy IF jest w stanie cofnąć cukrzycę? Naukowcy wzięli pod uwagę opublikowane do tej pory badania kliniczne oraz inne dane. Przeszukali bazy danych PubMed, Ovid MEDLINE i Google Scholar w poszukiwaniu artykułów przeglądowych, badań klinicznych i serii przypadków [...]
[...] w regeneracji glikogenu (zbiorników „paliwa”), odbudowie włókien, powysiłkowej superkompensacji (zwiększeniu osiągów, po zregenerowaniu ustroju). Co na ten temat mówią badania naukowe? Uwzględniono dwadzieścia jeden badań. Zbiorcze wyniki ujawniły istotną korzyść ze spożycia węglowodanów w porównaniu z placebo lub grupą kontrolną pod [...]