Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są od czasów Azteków, ale to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Witamina D jest związkiem o charakterze hormonalnym, który wytwarza się w organizmie podczas kontaktu skóry z promieniowaniem słonecznym. Pełni wiele funkcji w organizmie, a jedną z nich jest udział w regulacji stanów zapalnych, nocycepcji (nerwowego przewodnictwa informacji bólowej) oraz odczuwania (percepcji) bólu. Niedobory witaminy D często [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
Zwiększona podatność na stres (a właściwie dystres) o podłożu psychicznym, a także przemęczenie związane z nadmiarem pracy i „wyczerpywaniem” zasobów układu nerwowego mogą stanowić problem w niemal każdym wieku i grupie społecznej. Kiedy tolerancja na negatywne bodźce maleje i zaczyna brakować energii oraz motywacji każdy dzień może przypominać [...]
Gdy zbyt szybko wrócimy do treningów z pewnością większość z nas zauważy podczas treningu zmniejszoną siłę i wytrzymałość mięśniową. Należy jednak pamiętać, że każdy trening stanowi dodatkowy stres, a siły naszego organizmu powinny zostać skoncentrowane głównie na walce z przeziębieniem. Odpowiednie podejście do tematu będzie decydujące w [...]
Z pewnością problem, który za chwilę opiszę, dotknął zdecydowaną większość osób stosujących dietę redukcyjną. Pierwszy tydzień diety znakomite wyniki - waga spada o np. 3 kg! Każdy myśli sobie - whoa - W tym tempie to dieta nie zajmie mi dwóch miesięcy, ale już za trzy tygodnie będę mogła wskoczyć w strój kąpielowy i pokazać się bez wstydu na [...]
Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi antyoksydantami należącymi do karoteinoidów. Występują w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Rola tych związków została opisana między innymi w kontekście funkcjonowania zmysłu wzroku czy rozwoju układu nerwowego. Ze względu na wysoki potencjał prozdrowotny oraz udział w [...]
Betaina jest aminokwasem, często niedocenianym składnikiem np. preparatów przedtreningowych. Czy przydaje się sportowcom, czy jest to raczej marketingowy bubel? Cóż, trudno uznać betainę za nieprzydatną, ponieważ jej stosowanie wywołuje wiele korzystnych efektów w ustroju. Betaina i przekształcanie homocysteiny Dwa z najważniejszych [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Pobudki w środku nocy oraz kłopoty z ponownym zaśnięciem mogą mocno wpłynąć na nasz nastrój, zdrowie i poziom energii w ciągu dnia. Jeśli ten problem dotyczy także Ciebie, przeczytaj i dowiedz się, jak możesz sobie z tym poradzić.
Nowotwory przewodu pokarmowego (GI) obejmują nowotwory wywodzące się z jelita cienkiego, odbytnicy, okrężnicy, trzustki, pęcherzyka żółciowego, przełyku, żołądka, dróg żółciowych i wątroby. Dwa najczęstsze nowotwory przewodu pokarmowego to rak żołądka i jelita grubego, które dotykają odpowiednio 952 000 i 1,4 miliona pacjentów rocznie. [...]
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
W ostatnich kilku latach mamy do czynienia z nagonką na zamienniki cukru. O ironio, najwięcej krzyczą i straszą osoby, które nie stosują tego rodzaju produktów. Często zdarza się też, iż osoby szafujące „argumentem” chemii codziennie jedzą produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które bez wątpienia mają negatywny wpływ na zdrowie. Referencje: [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
Magnez stanowi podstawowy minerał, który reguluje szereg procesów metabolicznych w naszym ciele. Główne jego zadanie, to dbanie o układ nerwowy, co powiązane jest bezpośrednio z jakością przesyłu nerwowego, jak i jego kondycją stricte pod kątem zdrowia emocjonalnego. Wiele osób trenujących posiada znaczne niedobory magnezu, co głównie powiązane [...]