Sporo osób zaczynających diety szczególnie te redukcyjne myśli tylko o tym, jak często i czy w ogóle może cheat'ować. Cheat meal jest istotnym aspektem diety, który o ile jest dobrze wkomponowany w zbilansowaną dietę, pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Warto nadmienić, iż nie należy się stresować wzrostem wagi dzień po oszukanym [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to potrwa? Te pytania gnębią konsumentów. Postaram się w tym artykule na nie odpowiedzieć.
[...] jakość produktu, a warzywa te są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Jak w takim razie przedstawia się ich porównanie względem uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W artykule tym postaram się porównać te dwa źródła węglowodanów pod względem składu, ceny, dostępności i smaku. Bataty – czym dokładnie są? Wilec ziemniaczany jest gatunkiem [...]
"Pij więcej wody". Jak często słyszysz taką radę? Woda pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i jest niezbędna do życia. W przypadku osób uprawiających sporty odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie spowodowane wysiłkiem fizycznym. Mimo tego, że woda jest tak istotna i że większość z [...]
[...] treningów dzielonych. Split oznacza trening, w którym ciało dzielimy na części np. góra ciała w jeden dzień, dół ciała w drugi dzień i taki schemat jest powtarzany dwa razy w tygodniu. Może to być też połączenie 1-2 grup mięśniowych na sesji lub wręcz trening jednej grupy w danym dniu np. samego grzbietu. O czym przeczytasz w tym artykule?
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
[...] nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram się przedstawić, czym jest stan zapalny, do czego może prowadzić i co go powoduje. 2. Gluten Substancji wywołujących zapalenie jest wiele, tak naprawdę [...]
Niedawno pisałem o tym, jak manipuluje się danymi naukowymi. W artykule na jednym z portali zachęcano do picia wódki: „Wódka jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!” Czy umiarkowane spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie? Okazuje się, iż krótkoterminowo bardzo niewielka ilość etanolu ma korzystny wpływ np. na [...]
[...] całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz niektóre z najgorszych składników znajdujących się w przetworzonej żywności. MSG Glutaminian sodu (MSG) jest wzmacniaczem smaku w różnych przetworzonych [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
To pytanie może być ważne, ale nie jest decydujące. Zależy, w jakim kontekście rozpatrujemy np. trening biegowy. Uwaga: w poniższym artykule posłużono się wskaźnikiem VO2 max, czyli maksymalnym poborem tlenu przez ustrój. Elitarni piłkarze mają VO2 max w granicach 59.2 do 63.2 ml/kg/min. Co jest kluczowe? Poza tym mam do dodania kluczową kwestię: [...]
Powodem napisania tego tekstu było pytanie, zadane pod jednym z moich artykułów. W tekście tym rozważałem, czy do budowy masy mięśniowej potrzebny jest duży naddatek kaloryczny tak zwany "dirty bulking", czy może (dla większości) lepszym rozwiązaniem będzie wolniejsza droga, czyli niewielki plus kaloryczny. Prostszy sposób Po pierwsze Ułożenie [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] na dodatki Uczciwie należy przyznać, że suszone mięsa są bez wątpienia zdrową przekąską. Warto jednak przed zakupem sprawdzić etykietę i uwzględnić kwestię zawarte w tym artykule. Możemy być pewni, że Jerky i Stripsy są doskonałym źródłem składników odżywczych, które oferują przede wszystkim najwyższej jakości białko. Można przyjąć, że jest [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
[...] niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się błonnik? Błonnik, który zwany jest również włóknem pokarmowym, należy do węglowodanów, czyli wielocukrów (polisacharydów). Składa się z: [...]
Niedawno w jednym artykule przeczytałem, iż: „nasze ciało składa się w ponad 15% z białka, co dla przeciętnego mężczyzny przekłada się na ponad 10 kilogramów białka.” Czy to prawda, czy może jest to rażąca nadinterpretacja? Przyjrzyjmy się faktom. Walter R. Frontera i in. opisali tę kwestię następująco: „Mięsień szkieletowy jest jednym z [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] informacji powielanych w sieci jest w części lub całkowicie fałszywa. Przyjrzymy się popularnym twierdzeniom, dotyczącym hormonów i redukcji tkanki tłuszczowej. W jednym artykule nie da się przedstawić wszystkich tematów, musiałem dokonać pewnej selekcji. Mit: „Niskie stężenie testosteronu jest związane z wieloma chorobami, więc hormonalna [...]