Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] Willoughby S1, Pearson TC. “The use of aspirin in polycythaemia vera and primary thrombocythaemia.”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9597194 Bethany L. Walton, Marcus Lehmann, Tyler Skorczewski, Lori A. Holle, Joan D. Beckman, Jeremy A. Cribb, Micah J. Mooberry, Adam R. Wufsus, Brian C. Cooley, Jonathan W. Homeister, Rafal [...]
[...] nich niedobory. Ponadto witaminy (i inne przeciwutleniacze) są w małym stopniu związane z chorobami serca i nowotworami. Jest odwrotnie, niż głosi się na stronach „medycyny alternatywnej”! Raczej wykazywano, że to nie niedobór, ale nadmiar np. antyoksydantów jest szkodliwy dla zdrowia i sprzyja chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy i ogólnej [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Wykorzystanie diety niskoenergetycznej, gdzie zapotrzebowanie dobowe jest obniżone o 30% działa skuteczniej, gdy źródłem białka jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę [...]
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Valladolid pracowali z zawodowymi kolarzami podczas dość długich startów. Długich, ponieważ trwały one ponad 20 dni. Sportowców podzielono na dwie grupy, w której jedna otrzymywała podstawową suplementację i 400 mg magnezu do śniadania, a druga tylko podstawową suplementację. Magnez pozwala wyhamować rozpad [...]
Jak się okazuje, na podstawie dokumentacji pacjentów, osoby z problemami na tle psychologicznym mają często niedobory cynku. Może to oznaczać, że dobranie odpowiedniej suplementacji lub uzupełnienie diety może złagodzić choroby psychiczne, takie jak np. depresja czy psychoza. Badanie Naukowcy zmierzyli poziom cynku we krwi 100 osób powyżej 64 roku [...]
O tym, że fruktoza niekoniecznie jest cukrem mile widzianym w diecie dość często słyszymy na łamach serwisów traktujących o zdrowiu i fit sylwetce. Jednak, jak wykazują badania, jej nadmiar w diecie może dodatkowo podnosić poziom kortyzolu. Obecnymi czasy notujemy ciągłą tendencję do wzrostu poziomu stresu. Powiązane jest to nie tylko z tempem [...]
Suplementacja Acai (Euterpe oleracea) może zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Sugeruje tak badanie opublikowane w PLoS One. Badanie Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Rio de Janeiro przeprowadzili badania na 4 grupach myszy które przez 12 tygodni otrzymywały dedykowany dla każdej grupy rodzaj karmy: grupa 1 – standardowa karma, grupa [...]
Zastosowanie suplementacji magnezem (utrzymywanie jego optymalnej ilości w diecie) jest obowiązkiem każdego sportowca, który na poważnie myśli o swoim zdrowiu fizycznym, funkcjonowaniu układu nerwowego, wspomaganiu regeneracji i funkcji mięśni. Okazuje się, że magnez może być również antykatabolikiem, jednak należy dobrać odpowiednio wysoką dawkę [...]
Sportowcy, którzy spożywają odpowiednią ilość płynów przed treningiem lub przed meczem, produkują mniej kortyzolu, niż zawodnicy którzy są lekko odwodnieni. Podsumowanie Nawet lekkie odwodnienie organizmu jest niesprzyjające z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej. Naukowcy odnotowali znaczny wzrost poziomu kortyzolu u piłkarzy po meczu, [...]
Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]
Badacze z Francji doszli do wniosku, że wykonywanie dynamicznego rozciągania między okresami ciężkiego wysiłku, jest korzystniejsze, niż odpoczynek. Badanie zostało opublikowane w Journal of Strength & Conditioning Research i dotyczyło próby wykonanej na młodych piłkarzach. Badanie Celem badania było uzyskanie informacji dotyczących technik [...]
Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, która promuje zdrowie, ekologię i piękno. Jednak czy faktycznie niejedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawsze sprawia, że jesteśmy zdrowsi i piękniejsi? „Wegańska twarz” Wśród dermatologów coraz częściej pojawia się hasło „twarzy wegańskiej”, która ma być określeniem na zwiotczałą i [...]
Podczas stresu różnego pochodzenia w naszym organizmie zwiększa się ilość wytwarzanego kortyzolu. Nie trzeba mówić, że sieje on spustoszenie w naszym ciele. Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńsku przeprowadzili badanie, w którym badali wpływ różnych rodzajów tłuszczów w diecie na poziom kortyzolu, jaki się utrzymuje w naszym organizmie w stresujących [...]
Kurkumina znana nam jest głównie, jako kuchenna przyprawa o intensywnym, żółtym kolorze. Okazuje się, że może ona być dość interesująca dla sportowców. Naukowcy Tufts University przeprowadzili badania na zwierzętach, które pokazały, że kurkumina hamuje wzrost tkanki tłuszczowej i stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Kurkumina ma właściwości [...]
[...] potrzeby dodawania do niej standardowego cukru, jednak co jest istotne, krem ten nie odbiega słodkością od najlepszych i najwyższej klasy łakoci. Słodki smak zawdzięczamy maltitilowi, czyli substancji, która należy do polioli. Idealnie zastępuje ona komercyjny cukier, jednak zupełnie inaczej działa na nasz organizm. Nie podnosi ona gwałtownie [...]
Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]
Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]
Naukowcy dziesiątki razy sprawdzali, czy kreatyna jest bezpieczna dla nerek. Okazało się, że suplementacja kreatyną nie tylko nie szkodzi, ale nawet wspiera nerki. Aby ocenić czynność nerek, oznaczono ilościowo nowe biomarkery nerek, cząsteczkę-1 uszkodzenia nerek i białko chemoatraktanta monocytów-1 (MCP-1). Mierzono również albuminy w [...]