Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]
Naukowcy z Japonii na czele z Kaoru Sugamą na czele opublikowali badanie, które jest niezmiernie interesujące, a wygląda na to, iż zostało zignorowane przez świat naukowy. O co chodzi? Podsumowanie Wydaje się, że naukowcy, badając sportowców, powinni uwzględniać nie tylko wyniki badań krwi, bo mogą być one mylące. Wiele cytokin prozapalnych [...]
[...] mg na kg masy ciała) 10% EEDG (1000 mg na kg masy ciała). EEDG to ekstrakt liści drzewa agarowego na bazie etanolu. Podawano ekstrakt, a po 10 minutach stosowano obciążenie maltozą. Mierzono stężenie cukru we krwi po 30, 60 i 120 minutach. Zawiera ekstrakt z aronii i aloesu: TURBOROSE ENERGY DRINK Wyniki Podawanie wszystkich dawek ekstraktu liści [...]
[...] i wyglądaj cudownych kolorów, jakie daje jesienna natura — jabłka, gruszki, żurawina, dynia, bataty i wiele innych ozdobią Twój talerz, nacieszą brzuchy, a przy okazji zadbają o zdrowie. Źródła: The Benefits of Seasonal Eating - UMMS Health Study finds link between seasons and eating habits (medicalxpress.com) Online Tools | Nutrition.gov
Ketoza jest to stan organizmu, w którym na skutek braku dostatecznej ilości glukozy we krwi, dochodzi do zmian adaptacyjnych i produkcji większej ilości ciał ketonowych, które mają za zadanie zabezpieczyć funkcje energetyczne układów. W sporcie wykorzystuje się dietę ketogeniczną zazwyczaj w okresach przedstartowych w sportach sylwetkowych, aby [...]
Chcesz poprawić regenerację mięśni, mieć więcej siły, sprawić, aby mięśnie były większe, zmniejszyć produkcję tłuszczu, wspomóc jego spalanie, a także poprawić jakość snu? Powinieneś zapoznać się z suplementem, który pomoże Ci we wszystkich tych przypadkach! Nie mówię tutaj wcale o dopingu, czy "magicznych" suplementach. Suplement, o którym mowa [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
[...] powinna wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III, 1988–1994) około 13% populacji USA miało niedobór witaminy C (stężenie w surowicy <11,4 μmol/l). Niedobory stwierdzono [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
[...] wegan i obniża ryzyko rozwoju anemii. A produkty wegańskie, które są najczęściej fortyfikowane przez producentów żelazem, to płatki śniadaniowe, soki oraz roślinne napoje mlekozastępcze. No i oczywiście zawsze mamy jeszcze wygodną alternatywę dla tego typu produktów w postaci kapsułkowych lub tabletkowych suplementów żelaza. Sławomir Ambroziak
[...] lepiej niż antybiotyki. Miód jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, zawiera też duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Poza miodem warto również wspomnieć o innych produktach jemu pokrewnymi, takimi jak propolis, [...]
Wątroba to wielozadaniowy gruczoł zlokalizowany pod dolną częścią klatki piersiowej po prawej stronie ciała. Rzadko myślimy o wątrobie jako ważnym elemencie naszego układu trawiennego. Tymczasem praktycznie wszystko, co spożywamy, przechodzi przez wątrobę. Problemy ze snem Mimo uczucia zmęczenia i braku sił możemy mieć problemy ze snem. Nie [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
[...] Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć je do swojej diety. Nie samym mięsem człowiek żyje i warto skorzystać z jakiejś alternatywy dla białka. Strączki to duża grupa produktów, jest mnóstwo gatunków, więc są małe szanse, że kiedykolwiek Ci się znudzą. Smakuj, zmieniaj i korzystaj z ich [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Wysokie stężenie cholesterolu uważa się, nie do końca słusznie, za niezmiernie groźne dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak liczne dowody wskazują na to, iż u niektórych osób wysokie stężenie cholesterolu z niczym się nie wiąże. Na zakończenie Nie wiemy, czy obniżanie stężenia cholesterolu przedłuża lub ratuje życie, istnieją co do tego spore [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]