SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

alt we krwi

  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1083 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • Odporność jest często niższa jesienią i zimą, przez niedobór promieniowania UV, w konsekwencji mniejszego wytwarzanie witaminy D w ustroju. Stąd autorzy poważnych publikacji naukowych sugerują, by suplementować witaminę D w przypadku występowania jej niedoborów. W naszym kraju jest to zjawisko powszechne, dobrze zbadane i opisane, niebudzące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2555 Data: 2021-11-12 07:34:43
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 655 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 759 Data: 2023-05-08 06:45:36
  • Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 692 Data: 2023-06-06 08:06:40
  • Temat odchudzania powraca głównie, gdy robi się gorąco. Był taki okres, że zdawałoby się, że ekstremalna dieta to najlepszy sposób na zrzucenie kilogramów. Całe szczęście na dzień dzisiejszy większość zdaje sobie sprawę z tego, że to niezdrowe podejście i tak naprawdę prędzej nas doprowadzi do tzw. efektu jo-jo, zaburzeń odżywiania lub innych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4397 Data: 2018-08-06 10:15:31
  • Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych.  Biotyna i jej rola w organizmie Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2462 Data: 2020-11-01 13:05:40
  • Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7522 Data: 2021-02-19 14:26:12
  • Choroby sercowo-naczyniowe stanowią przodującą przyczynę zgonów w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Kondycja układu fizjologicznego związanego z krążeniem krwi w dużym stopniu związana jest z higieną stylu życia, a ta jak powszechnie wiadomo często daleka jest od ideału. Zła dieta, brak regularnej aktywności fizycznej i dobrej jakości snu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3190 Data: 2021-09-07 21:15:32
  • W sumie mógłbym powiedzieć, że Ashwagandha święci w ostatnich czasach ogromne triumfy. Jednak nie byłoby to ani zupełne kłamstwo, ani do końca prawda… Prawda - gdyż Ashwagandha faktycznie szturmem zawojowała rynek suplementacyjny.  Kłamstwo - gdyż ów podbój nie dokonał się wyłącznie ostatnio. Z łatwością znajdziemy dowody potwierdzające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2609 Data: 2021-10-17 19:32:59
  • Co jeść, by mieć zdrowe serce? Dieta dla zdrowego serca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z pewnością słyszałeś, że dobry cholesterol to cholesterol HDL, a zły — cholesterol LDL. Jeśli więc próbujesz poprawić zdrowie swojego serca (lub po prostu zadziałać prewencyjnie), to przyjrzyj się swojej diecie. Wiele pokarmów może pomóc poprawić zdrowie serca oraz stosunek dobrego cholesterolu do złego. Jak możesz uzyskać więcej HDL? Spożywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 910 Data: 2022-01-08 12:34:24
  • Berberyna zyskała popularność wśród entuzjastów zdrowej diety i fanów potencjału prozdrowotnego ekstraktów roślinnych ze względu na działanie przypominające biologiczną aktywność leku przeciwcukrzycowego, metforminy. Roślina, która jest głównym źródłem berberyny, cieszy się od wielu wieków popularnością w tradycyjnych wschodnich podręcznikach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2357 Data: 2022-07-11 14:24:37
  • Czy warto pić sok żurawinowy? Żurawina a zdrowie serca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1078 Data: 2022-11-18 18:28:21
  • Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1370 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • Lubisz sałatki? Nie zapomnij dodać oliwy z oliwek!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464 Data: 2023-01-27 11:24:26
  • W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć.  Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 797 Data: 2023-02-20 18:11:58
  • Od dobrych paru lat znacząco wzrosło zainteresowanie witaminą D w naszym kraju. Czy to za sprawą większej świadomości, czy też po prostu ze względu na widoczne niedobory wśród społeczeństwa, coraz więcej osób bada poziom tej witaminy, a jeszcze więcej suplementuje ją profilaktycznie.  Witaminę D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 833 Data: 2023-04-04 08:43:40
  • Probiotyki na odchudzanie i cukrzycę. Badanie z 2023 roku

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach.  Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 633 Data: 2023-07-23 03:20:24
  • Wykorzystanie mleka poddanego procesowi sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane. Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9699 Data: 2018-06-29 11:20:54
  • Tauryna jest aminokwasem, występującym naturalnie w organizmie. Znajdziemy ją w niektórych produktach spożywczych, takich jak mięso i ryby, dodawana jest też do większości napojów energetycznych. Ochrona przed starzeniem się mózgu Tauryna może działać ochronnie na prace naszego mózgu. Regularna suplementacja może sprawić, że pewne stany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3719 Data: 2019-11-01 09:24:53