Na przestrzeni dwóch ostatnich dni dotarły do mnie dwa pozornie niezwiązane z sobą pytania. Pierwsze, dotyczyło wpływu pokarmów o wysokim indeksie na zespół policystycznych jajników (PCOS). A drugie związane było z zagadnieniem: czy NAC (N-acetylocysteina) wpływa na ochronę wątroby? Podsumowanie Z wniosków uzyskanych dzięki temu badaniu widzimy, [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
Wcześniejsze badania wykazały korzystny wpływ regularnych ćwiczeń siłowych w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy pojedynczy trening też może przynosić korzyści zdrowotne. Przegląd badań naukowych Aby wyjaśnić, jak trening wpływa na czynniki ryzyka metabolicznego, naukowcy dokonali przeglądu literatury. [...]
[...] smaku. NUTLOVE VEGAN COCONUT WITH ALMOND NUT to wyjątkowy krem, który podobnie jak inne produkty z tej serii nie jest słodzony cukrem. Główną substancją słodzącą jest maltitol, należący do grupy polioli. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje tak gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, jak to ma miejsce w przypadku [...]
Połączenie fit czekolady i owoców to kwintesencja nowoczesnych zdrowych słodyczy, które potrafią rozkochać w sobie każdego miłośnika łakoci. Czekolada, a dokładniej kakao, które stanowi jej główny składnik to bogactwo antyoksydantów, inaczej nazywanych przeciwutleniaczami. Imponujące wartości odżywcze Polifenole, aminy biogenne, teobromina to [...]
Celem badania było ustalenie wpływu dużej dawki kofeiny na powtarzane sprinty o wysokiej intensywności po 5 dniach stosowania kreatyny. Po ukończeniu okresu testowego (same próby wysiłkowe, bez podawania czegokolwiek) 12 mężczyzn przyjmowało losowo w podwójnie ślepej próbie: kreatynę + placebo (0.3 g kreatyny na kg masy ciała przez 5 dni, [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
[...] to krem, który podbije Wasze serca oraz kubki smakowe. Kolejny NUTLOVE bez dodatku cukru NUTLOVE White Choco Peanut podobnie jak cała seria kremów NUTLOVE słodzony jest maltitolem i nie zawiera ani grama dodanego cukru. Znajdziemy w nim tylko naturalnie występujące cukry. Maltitol to naturalna substancja słodząca, którą pozyskuje się z ziaren [...]
Suplement cynku zwiększa produkcję testosteronu - potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Firat w Turcji przeprowadzając badanie na zwierzętach i ludziach. Pierwsze wyniki tych badań zostały opublikowane w 2006 roku. Podawano w nim samcom szczurów 3 mg cynku na kilogram masy ciała przez okres 4 tygodni. Kolejnym etapem było przygotowanie zwierząt [...]
Betaina w suplementacji sportowej posiada szerokie zastosowanie wspomagające układ trawienny. Jej działanie zwiększa ilość kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. Czy [...]
Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?
Biotyny potrzebują wszystkie tkanki i komórki w organizmie. Kontroluje ona aktywność wielu enzymów oraz bierze udział w metabolizmie substancji energetycznych oraz budulcowych. Potrzebna jest człowiekowi na każdym etapie życia i wykorzystywana jest m.in. do ekspresji genów, czy funkcjonowania niektórych komórek odpornościowych. Jest jedną z [...]
Kreatyna i beta-alanina należą do najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Komentarz W tak krótkiej 6-sekundowej pracy ani kreatyna, ani beta-alanina nie pokażą swoich prawdziwych możliwości. Beta-alanina dałaby efekty przy dłuższej pracy i wielokrotnym powtarzaniu sekwencji (karnozyna buforuje środowisko, [...]
Skąd czerpiesz motywację do ćwiczeń? Masz cele sylwetkowe czy zdrowotne? A może czerpiesz radość z wyników sportowych i swoich postępów? Jeśli ćwiczysz regularnie, to z pewnością jest coś, co Cię ku temu skłania. Istnieje wiele uzasadnionych zachęt do aktywności, ale największą korzyścią jest pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. [...]
[...] papryki z chili NUTLOVE SALTY NUTS 200 G ROSMARY AND LEMONGRASS MIX – mieszanka orzechów z dodatkiem rozmarynu i trawy cytrynowej Co wyróżnia ten produkt od sklepowych alternatyw? Oczywiście głównym składnikiem są prawdziwe, naturalne orzechy. Ponad połowę mieszanki stanowią orzechy nerkowca, które są uznawane na całym świecie za jedne z [...]
[...] on również gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi i nie sprzyja tworzeniu płytki nazębnej oraz próchnicy. W połączeniu z naturalnym musem owocowym tworzy idealną słodką alternatywę, dla tradycyjnych dżemów i marmolad. FRULOVE to jednak nie tylko niska wartość energetyczna i brak cukru, to również bardzo wysoki udział owoców, który w [...]
Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
Dbanie o właściwy poziom spożycia lecytyny (dieta i ew. suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i [...]