Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Co może być bardziej frustrujące dla osoby chcącej schudnąć niż regularne ćwiczenia i jednoczesne przybieranie na wadze? Dajesz z siebie wszystko, a waga ani drgnie, albo wręcz przeciwnie — zamiast spadać, rośnie... Co się dzieje? Po pierwsze zrozum, że nie wszystkie przyrosty masy ciała to tkanka tłuszczowa. Jeśli przez jakiś czas trenowałeś [...]
Przedstawiamy artykuł, który swego czasu ukazał się w serwisie Fit'n'Flexed. Biznes, polityka i zapewne treści sponsorowane, wszystkie z dodatkiem "odpowiednich" badań. Mimo wszystko, w Polsce nie manipuluje się społeczeństwem aż tak bezczelnie. Nikt nam nie wmawia, że cukier jest zdrowy. Natomiast sam pomysł na podatek od cukru jest ciekawy. [...]
Część z nas bezgranicznie uwielbia słodycze. Jednak spożywanie ich w dużej ilości niestety ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Dieta wegańska nie powinna ograniczać się do unikania mięsa i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jest to bowiem styl życia, który składa się nie tylko z troski o uczucia zwierząt, ale również o stan środowiska. Zredukowanie śladu węglowego, które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, [...]
Zmiany nawyków żywieniowych dla wielu osób często oznaczają restrykcyjną czasochłonną dietę i mało atrakcyjne smakowo dania, które bazują na ogromnych porcjach warzyw, chudym jałowym mięsie lub rybie i źródłach węglowodanów, czyli kaszach, makaronach, czy też „suchym” ryżu, Jednak jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca [...]
Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach weganom i wegetarianom jest znacznie łatwiej niż kiedyś. Dawniej, żeby skomponować posiłek, trzeba było się trochę natrudzić i zaakceptować to, że dieta będzie dość monotonna i mało smakowita. Dziś mamy mnóstwo produktów do wyboru, nie tylko spożywczych, ale również wśród suplementów. Kompletna i [...]
Chili sin carne to odpowiednik mięsnego dania chili con carne. Kojarzy się nam ono głównie z mięsem mielonym, fasolą oraz ostrymi przyprawami. Chili sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Jeśli chodzi o roślinne pasztety i różnego rodzaju pasty kanapkowe, to dieta wegańska daje szerokie pole do popisu. Przepisy są banalne, często wystarczy zmiksować fasolę z puszki z przyprawami i wychodzi konkretny dodatek do kanapek. Z pasztetami jest nieco więcej roboty, bo zwykle jest więcej składników, dochodzi pieczenie, stygnięcie itp. [...]
Tofu to produkt lubiany przez wiele osób, ponieważ można z nim zrobić właściwie wszystko. Jego smak jest neutralny, dlatego pasuje do wielu różnych dań. Co więcej, przejmuje szybko smak przypraw, których używamy. Może stanowić podstawę posiłku, zastępując porcję mięsa, lub być dodatkiem np. do sałatki. Najczęściej znaleźć możemy tofu naturalne [...]
Pesto to niezwykle aromatyczny dodatek, sos do wielu różnych dań. Mnie osobiście kojarzy się z makaronem i pomidorami z mozzarellą. Oczywiście każdy zajada według uznania. Tradycyjne zielone pesto składa się z bazylii (stąd ten aromat), orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek i czosnku. Na półkach sklepowych można znaleźć pesto, którego skład [...]
W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Czego potrzebujemy: 100 g ciasta protein pizza 15 g sosu pomidorowego dołączonego do pizzy 30 g mąki gryczanej 30 g serka philadelphia 25 g serka ricotta 25 g sera mozzarella 100 g szpinaku 50 g pomidora przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak wykonać: Ciasto na pizze przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odkładamy na kilka [...]